Ajánló

Könyv vs. film: tényleg mindig a könyv a jobb?

A legtöbb ember, aki szeret olvasni, arra esküszik, hogy a könyv mindig jobb, mint a belőle készült film. De vajon tényleg mindig így van? 5 könyvet és a belőlük készült adaptációt vettem górcső alá!

1. Margaret Atwood: A szolgálólány meséje

Aki olvassa a blogomat, az tudhatja, hogy nagy Atwood rajongó vagyok, ezért nem kérdés, hogy A szolgálólány meséjét is olvastam, és lelkesen követem a sorozatot is, aminek most jön ki a 2. évada. Először a sorozattal ismerkedtem meg, ami óriási hatással volt rám, de a könyv is érdekes volt, mert jellegéből adódóan egész más szempontokat tud átadni. A könyv nagyjából ott végződik, ahol a sorozat 1. évada, ezért a készítők a második évadra magukra voltak hagyva, ennek ellenére úgy tűnik az eddigi részekből, hogy sikerült nagyot alkotniuk az új évadban is. Margaret Atwood stílusát természetesen nem lehet egy sorozatban megragadni, de azt hiszem, hogy a maga nemében a könyv és az adaptáció is remekmű.

Eredmény: egyformán jók.

A szolgálólány meséje első évadának trailere:

2. Dan Brown könyvei

Dan Brown könyveinek olyan nagy rajongótábora van, amivel csak kevés író büszkélkedhet, ezért a könyveiből készült filmek egyszerre vonzanak nagy tömeget a moziba, és egyszerre vannak kitéve a legkeményebb kritikáknak. Nem is véletlen, ugyanis Dan Brown átlag 600 oldalas könyveit nagyon nehéz visszaadni filmen, és általában csak ide-oda rohangálás lesz belőlük, ami nem hagy lehetőséget a nézőnek, hogy töprengjen a rejtvényeken. Az Infernoból készült film külön csalódás a könyv olvasóinak, mert nem merte bevállalni azt a csavart, ami a könyvben szerepelt.

Eredmény: a könyv jobb. 

Ugyan Dan Brown új könyvéből, az Eredetből még nincs film, de a könyvről készült értékelésemet itt elolvashatod!

A Da Vinci-kód trailere:

3. Gayle Forman: Ha maradnék

Egészen érdekes módon akadtam rá erre a történetre, ugyanis azelőtt még a filmről sem hallottam, hogy egyszer a tévét kapcsolgatva rábukkantam. A sztori nagyon tetszett, megható és lehengerlő volt,  úgy is mondhatnám, hogy egy mélyen romantikus történet, amilyet szívesen megnézünk néha, és egy nagyon fontos kérdéseket feszegető, komoly film keveréke. Ezután szinte rohantam a könyvesboltba, mert úgy gondoltam, hogy ha a film megffogott, akkor a könyv el fog varázsolni. Ehhez képest semmi pluszt nem kaptam, egy egyszerű romantikus YA könyvet, amit egyszer el lehet olvasni, de igazából a film jobban megfogott. Örülök, hogy nem a könyvvel találkoztam előbb, mert akkor valószínűleg egy filmélménnyel kevesebb lennék.

Eredmény: a film a jobb.

A film trailere:

4. Stephenie Meyer: A burok

Stephenie Mexer nevét elsősorban az Alkonyat kapcsán ismerik az emberek, és sokan nem is tudják, hogy van egy nagyon jó könyve, A burok. A könyv története ugyan kicsit nehezen indul be, de aztán képes beszippantani, bár elsősorban a YA kedvelőinek ajánlanám a könyvet. A filmet azonban nem sikerült eltalálni, olyannyira, hogy szinte végig unatkoztam, és már az első 10 perc után a végét vártam. A film hangulata ráadásul nyomasztó volt, de nem igazán a jó értelemben, ezért ha valaki szeretne megismerkedni Meyer egy másik oldalával, akkor ne A burokból készült filmet válassza. A könyv olvasóit ráadásul az is kiakasztotta a film kapcsán, hogy a színészek egyáltalán nem hasonlítanak a könyv leírása által elképzelt szereplőkhöz.

Eredmény: a könyv jobb.

A film trailere:

5. Kass Morgan: 100 – Kiválasztottak

Utoljára hagytam a kedvencemet. 🙂 Mostanában már Magyarországon is hatalmas rajongótábora van a The 100 (magyarul: A visszatérők) című sorozatnak, de sokan nem is tudják, hogy Kass Morgan könyvei képezik a sorozat alapját. Mielőtt azonban a rajongók rohanni kezdenének a könyvesboltba, elárulom, hogy a könyv csupán a szereplőket adta a sorozatnak, mert a kettő össze sem hasonlítható. Míg a sorozat egy borzasztóan izgalmas posztapokaliptikus történet elképesztő karakterekkel és drámákkal, addig a könyv egy szerelmi történet, annak is csak egy gyengébb. A szereplők sablonosak, csak a saját problémájukra tudnak koncentrálni, a történet pedig kiszámítható. A sorozat készítői nagyon durván tovább gondolták a történetet, és egy olyan sorozatot készítettek, amiben sosem tudhatod, hogy mi fog történni.

Eredmény: a sorozat jobb.

Ha még nem találkoztál a The 100 sorozattal, akkor nézd meg az első évad előzetesét:

Egy hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük