Egyéb,  Hírek

Nem adják át idén az irodalmi Nobel-díjat

Az utóbbi idők szexuális zaklatással kapcsolatos ügyei sajnos elérték a Svéd Akadémiát is, ami örvendetes, ha arra gondolunk, hogy egy ilyen magas presztízsű intézmény sem tehet meg akármit, viszont az ügy miatt a Nobel-bizottság úgy döntött, hogy ebben az évben nem adják át az irodalmi Nobel-díjat. Jövőre viszont két díjazott is lesz.

Szexuális zaklatási ügyekről elsősorban a filmesek köréből hallunk, de nyilvánvalóan a hatalommal való visszaélés sok más területen is problémát jelenthet. Így történhetett meg, hogy a Nobel-díj döntőbizottsága, a Svéd Akadémia is gyanúba keveredett. Ez az oka annak, hogy az akadémia és a Nobel Alapítvány május 4-én bejelentette, hogy 2018-ban nem osztják ki a díjat. A döntés fő oka, hogy a közvélemény megingott bizalma a testületben ne vethessen árnyékot a díjazottra. Ezen kívül a testület munkáját több tag is bojkottálta azzal, hogy nem jelent meg az üléseken. Az akadémiai tagságról hivatalosan nem lehet lemondani, de a válság miatt a svéd király, XVI. Károly Gusztáv  engedélyezte a lemondásukat.

Az Akadémia tagjait egyrészt korrupcióval, másrészt szexuális zaklatással is vádolják, ami hatalmas csapás az eddig nagyon konvencionálisnak tartott egyesület számára. A testületnek májusban kellett volna nyilvánosságra hoznia a jelöltek listáját, majd októberben a nyertes nevét, de ez idén most már biztosan el fog maradni. Úgy tervezik azonban, hogy jövőre két személy is megkapja a díjat, kompenzálva az idei elmaradást.

Nem ez az első eset egyébként, hogy nem adják át az irodalmi Nobel-díjat, ugyanis a két világháború alatt hat alkalommal, továbbá 1935-ben sem kaphatta meg senki az elismerést, utóbbi esetben máig nem világos, hogy miért.

A Nobel Alapítvány elnöke, Carl-Henrik Heldin azt nyilatkozta, hogy a botrány nem érinti a többi Nobel-kategóriát. Az Alapítvány azt várja az Akadémiától, hogy a következő évre állítsa helyre a hitelességét, és a jövőben mutasson nagyobb nyitottságot a külvilág felé – írja a HVG.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük