Értékelés

Jason Segel – Kirsten Miller: Otherworld – Másvilág

Fülszöveg:

Másvilág ​szinte észrevétlenül ejt csapdába. Olyan élvezetekben részesít, amelyekben nem lehet részünk a való életben, vagy mert nem megengedettek, tiltottak, vagy azért, mert nincs merszünk a kipróbálásukhoz. Aki egyszer ebbe belekóstolt, soha többé nem akar lemondani róla. Itt nincsenek korlátok, megszorítások. A játékba belépő valamennyi érzékszervét elárasztják az addig elvetendő ingerek: lát, hall, tapint, szagol és ízlel. Itt nincsenek törvények, megszegni való szabályok. Ezért ejt rabul és tesz megszállottá a Másvilág nevű virtuális valóság. És aki egyszer megízleli, nem akarja majd abbahagyni, mert ez egy tökéletes világ! A tizennyolc éves Simon azonban rájön, hogy egyeseknek valójában ez a vég. Mikor a Másvilág rabul ejti a számára kedves lányt, Katet, rögtön elhatározza, hogy megpróbálja megmenteni őt. De közben olyan titkok tárulnak fel előtte, amelyeken már az emberiség sorsa is múlhat. Vajon Simon képes lesz kiszabadítani barátnőjét? És mit tehet, hogy megállítsa a katasztrófát?


Jason Segel és Kirsten Miller közös sci-fijében egy igazán különleges világot tárnak elénk, ahol akárkik lehetünk, mégis különösen nagy veszély leselkedik ránk. A regényt magyarul a Maxim Kiadó hozza el az olvasóknak, mostani turnénkban pedig hat bloggerünk segítségével közelebbről is megismerheted a történetet. Ha pedig velünk játszol, egy példány is a tiéd lehet a könyvből!

Bár a sci-fi nem épp a kedvenc műfajom, időről időre elém kerül egy-egy ilyen könyv, amelyet kihagyhatatlannak ítélek. Így találkoztam az Otherworlddel is, mely egy videojátékos sci-fi, és mint ilyen, eléggé kívül esik a komfortzónámtól, viszont nagyon kíváncsi voltam, hogy mit hoz össze Jason Segel, akit az Így jártam anyátokkal Marshalljaként ismer a világ. Na persze nemcsak az író személye miatt tetszett meg a történet, hiszen vitathatatlanul erős a fülszövege is, mely szerint a Másvilág, ez a virtuális valóság rabul ejti a játékosokat.

A történet főszereplője Simon, aki örömmel fogadja az új játékszoftvert, a Másvilágot, de örömét elhomályosítja, hogy gyerekkori legjobb barátja és titkos szerelme, Kat körül valami határozottan nincs rendben. El is kezd hát nyomozni főhősünk, de egy váratlan baleset következtében még sürgetőbb lesz a kérdés, hogy mi történik a lánnyal. Nem árulok el nagy spoilert ha elmondom, hogy a magatehetetlen Kat egy kísérleti kezelés részeként a Másvilágba kerül, így aztán Simonnak itt, a virtuális valóságban kell megtalálnia a szerelmét, hogy pontot tegyen az egyre sürgetőbb kérdések végére. A történet innentől nagyrészt a Másvilágban játszódik, ami egy veszélyes, de sokoldalú világ, és nagyon-nagyon hasonlít az OASIS-ra. Mert hogy a regény nagyon sok ponton kapcsolódik a Ready Player Onehoz, olyannyira, hogy képtelen voltam elvonatkoztatni ettől a történettől, pedig könyvben nem is olvastam, csak filmben láttam.

Csakhogy az Otherworld kapott egy kicsit sötétebb színezetet, és a Ready Player Onehoz képest jóval több a mondanivalója. Az Otherworld ugyanis gyakorlatilag már az élethez való jogát is megkérdőjelezi az embernek, nem is beszélve arról, hogy a Másvilág teremtményei is felvetnek egy különös problémát a mesterséges intelligenciával kapcsolatosan, nevezetesen, hogy uralkodhat-e a teremtő a teremtményein, és hogy mitől élő valaki vagy valami. A Másvilág belső konfliktusai, és a játék sajátos működése az, ami szerintem igazán nagy erőssége a regénynek, a világépítés lett tehát az, ami elviszi a hátán a könyv többi részét.

Mert hogy a cselekmény szerintem nem mindenhol annyira pörgős, különösen az indulást éreztem egy kicsit nehézkesnek. A való világ ugyanis kezdetben elég unalmas hely, miközben a Másvilágban olyan gyorsan pörögnek az események, hogy nem is igazán tudom beleélni magam egy-egy szituációba, mert máris újabb akadályokba ütköznek a főhősök. Az viszont nagyon izgalmas volt, hogy időről időre kiszakítja valami Simont a Másvilágból, és így az olvasónak is ott kell hagynia a játékot, ami állandóan arra emlékeztet minket, hogy bármilyen izgalmasnak is tűnik a játék, az nem a valóság.

Amiről még említést kell tennem a regény kapcsán, az a karakterépítés, és őszintén szólva nekem ez tűnt a leggyengébbnek a könyvben, ugyanis igazán egyik szereplő sem tűnt összetett személyiségnek. Kat annak ellenére, hogy Simon folyton emlegeti, alig kap szerepet, nőként inkább csak ő a megmentés tárgya a fiú számára, holott Kat azért igyekszik bebizonyítani, hogy egyáltalán nem kell megmenteni őt, sőt, még jobban átlátja a dolgokat, mint Kat. Simon ugyanis sokszor elég sokára jutott el a dolgok felfedezéséig, néha pedig elég béna volt, bár kétségtelenül voltak jó ötletei is. Bár Simon előzménytörténete egészen érdekesnek tűnt, sajnos nem sokat tudtunk meg beőle azon kívül, hogy mindig is szerelmes volt Katbe, és ez lesz az, ami a tetteit is magyarázza végig a regényben, így igazán nem válik sokoldalú karakteré Simon sem. Az egyetlen szereplő, akinek nagyjából be tudtam illeszkedni a karakterébe, az Busara volt, aki egészen izgalmas szereplő, bár sajnos nem kaptunk belőle igazán sokat.

OtherEarth by Jason Segel, Kirsten Miller: 9781101939390 |  PenguinRandomHouse.com: Books
A második rész

Az Otherworld tehát egy nagyon izgalmas történetet rejt, mely ugyan hajaz a Ready Player One-ra, de más jellegű, sokszor meglepően komoly kérdésekkel foglalkozik. Bár nem voltam elégedett minden részletével a könyvnek, a legfájóbb számomra mégis az izgalmas karakterek hiánya volt, bár Kat és Busara találkozásával a második rész akár még fejlődést is hozhat majd ebben a tekintetben. Mert hogy lesz folytatás, hiszen a könyv végén számtalan kérdés maradt nyitva, és bár olvasható önmagában is a történet, a lezáráshoz nagy szükség lesz majd a következő részre is.

Értékelés:

Rating: 3.5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt megvásárolhatod!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Az Otherworldben nagyon fontos szerepet kap a virtuális valóság, hiszen szereplőinknek egy játékban kell túlélniük. Ezért a mostani játékunkban olyan regényekből olvashattok idézeteket, amelyekben szintén megjelenik a virtuális valóság. A feladatotok csupán annyi lesz, hogy felismerjétek, mely regényekből származnak az egyes blogokon található idézetek, a helyes megoldást pedig beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

„Michael a süvítő szélben próbált a Tanya nevű lány lelkére beszélni.
– Víz van odalent, de pont olyan lesz, mintha betonba csapódnál. Kilapulsz, mint egy palacsinta.
Talán nem a legmegfelelőbb szóválasztás, ha az ember épp az öngyilkosságról próbál valakit lebeszélni, de legalább igaz.”

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

09. 20. Utószó
09. 22. Nem félünk a könyvektől
09. 24. Könyv és más
09. 26. Hagyjatok! Olvasok!
09. 28. Kelly és Lupi olvas
09. 30. Pandalány olvas

A könyv adatai:

Kiadó: Maxim
Kiadás helye: Szeged
Kiadás éve: 2020
Oldalszám: 352
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789634992219
Fordította: Béresi Csilla
Megjelenés időpontja: 2020. szeptember 25.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük