Értékelés,  KIDS

A rövidlátó zsiráf és a többiek – Vidám állatmesék

Fülszöveg:

Lehet egy vakondból is hős? Hordhat a zsiráf szemüveget? Erre és sok más izgalmas kérdésre is választ kapunk ezekben a kedves, humoros és sokszor tanulságos állatmesékben.

Nemrég jelent meg a Móra Könyvkiadó gondozásában A rövidlátó zsiráf és a többiek című, elbűvölő és gyönyörűen illusztrált vidám állatmese-gyűjtemény. A kötetből ti is megtudhatjátok, miért nem akart a zsiráf szemüveget hordani, milyen munka való az elefántnak, vagy éppen hogyan utazott a kiskutya a Holdra. Tartsatok négy bloggerünkkel, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott három példány egyikét!

Mostanában elég sok mesekönyvet forgattam, nem titok ugyanis, hogy érdekel a gyermekirodalom, így szívesen kutatok fel olyan köteteket, melyek pozitív üzenetet közvetítenek a gyerekeknek. Így találtam meg ezt a könyvet is, melynek már a címe is felkeltette a figyelmemet, hiszen gyanítottam, hogy a szemüvegviselés fog a történet középpontjában állni, amellyel gyerekként nekem is meggyűlt a bajom. Azt azonban nem is sejtettem, hogy ennyire szép és különleges kötet lesz A rövidlátó zsiráf és a többiek!

Már az első pillanatban megfogott a könyv, ugyanis elképesztően szép. Nemcsak a kemény borító és a vastag minőségi lapok teszik különleges látvánnyá a mesekönyvet, hanem az is, hogy minden oldalon rengeteg, nagy rajz kapott helyet, melyek ráadásul iszonyatosan cukik. Az egyes mesék más-más szerzők nevéhez fűződnek, és az illusztrációkat sem egy ember készítette, így a történetek egy kicsit egyedi hangulatot és képi világot kaptak, miközben remekül passzoltak egymáshoz is, így a könyv nem esik szét, egységes marad.

De nemcsak külsőre, hanem belsőre is nagyon különleges ez a kötet, a benne szereplő mesék ugyanis mind nagyon aranyosak, kedvesek és tanulságosak. Az ilyen rövid mesék gyakran túlságosan leegyszerűsítők, kissé buták lesznek, de ebben a kötetben szerencsére nem ez történik, a rövidke történetek ugyanis rendkívül szórakoztatóak, néhol izgalmasak, és minden esetben van valamilyen mondanivalójuk. Ilyen például a címadó mese, A rövidlátó zsiráf, melynek főhőse nem hajlandó elfogadni, hogy szemüveget kell viselnie, ezért mindenféle védekező eszközzel járkál, hogy ne essen baja, így például párnát köt a fenekére, és bukósisakot tesz a fejére. Nem is sejti, milyen viccesen néz ki, amíg meg nem látja magát végre szemüvegben! Hozzám nagyon közel állt a mese, mert kicsit én is olyan voltam gyerekként, mint a zsiráf, de ezen a sztorin kívül is rengeteg kedvenc mesém lett a könyvből.

Az egyik legcukibb történet, Az elefántnak való munka, melyben egy kiselefánt keresi a nekivaló feladatot, amelyben kiteljesedhet, de talán még ennél is jobban tetszett a Valér, a hős című mese, melyben egy kis vakond szeretne nagy hőssé válni. És akkor még nem is beszéltem A kis süni nagy napjáról, mely az iskolakezdéssel foglalkozik, vagy A díszvendégről, mely egyaránt szól a barátságról és a büszkeségünk meg a józan ész kapcsolatáról. Egyetlen történet volt, ami szerintem kilógott a cuki állatmesék sorából, és nemcsak azért, mert alapvetően egy kisfiúról szólt, hanem azért, mert valahogy nem illett a többi történet hangulatához. De igazság szerint még ez a mese is tetszett egy kicsit.

A rövidlátó zsiráf és a többiek tehát egy igazán különleges könyv, melyet gyerekek és felnőttek egyaránt szívesen forgatnak majd, ezért az egész család számára remek szórakozást nyújthat majd.  Én személy szerint rég nem láttam ennyire aranyos gyerekkönyvet, mely egyszerre könnyen emészthető tanulságokkal, és kalandokkal van tele, ráadásul külsőre is méltó éke lehet a könyvespolcunknak.

Értékelés:

Rating: 5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani nyereményjátékunkban állatokhoz kapcsolódó találós kérdéseket találtok. Fejtsétek meg a vidám kis fejtörőket, és az állatok nevét írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő helyére!

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

Forog-morog, füstölög,
Lábad elé sündörög.
Ha igazán szereted,
Ne adj neki kenyeret!
Csak jó csontot,
S nem lesz rá gondod.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

09.16. Könyv és más
09.19. Utószó
09.22. Spirit Bliss Sárga könyves út
09.25. Veronika’s Reader Feeder

A könyv adatai:

Kiadó: Móra, 2020
Oldalszám: 176, keménytáblás
ISBN: 9789634865735
Fordította: Lukács Tibor
Eredeti cím: The Big Book of Animal Stories

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük