Értékelés

Omid Scobie – Carolyn Durand: A szabadság nyomában: Harry és Meghan

Fülszöveg:

Amikor kipattant a brit királyi herceg és az amerikai színésznő románcának híre, a világ szinte csak rájuk figyelt, a média fokozott érdeklődéssel követte az eseményeket. Ám hiába olvashattuk folyamatosan a sussexi herceggel és hercegnével kapcsolatos címlapsztorikat – eljegyzésükről, esküvőjükről, Archie fiuk születéséről, majd arról a példátlan döntésükről, hogy szakítanak a királyi udvarral –, kevesen ismerik Harry és Meghan igaz történetét. A szabadság nyomában révén most először tekinthetünk a szalagcímek mögé, feltárva Harry és Meghan közös életét, eloszlatva a sok pletykát és félreértést, melyekkel a párnak meg kellett küzdenie. Omid Scobie és Carolyn Durand a brit királyi család programjairól tudósító újságírócsapat tagja, így náluk jobban kevesen ismerhetik a fiatal pár életét. Scobie és Durand interjúkat készítettek a párhoz legközelebb álló emberekkel, így A szabadság nyomában egyedülállóan őszinte, közeli és lefegyverző portré egy magabiztos, befolyásos, forradalmi gondolkodású párról, akik nem féltek szakítani a hagyományokkal. Elhatározták, hogy a reflektorfénytől távolabb fognak élni, és az egész világon egyedülálló humanitárius örökséget hagynak hátra. 


Harry és Meghan. Nem valószínű, hogy a két keresztnevet egymás mellett hallva, olvasva ne tudná valaki, kikről is van szó. Még ha kiléptek is a királyi család kötelékéből, mindenkinek rögtön eszébe jut a világraszóló, mesés esküvő, Diana és persze az őket gyakran követő botrányok és viták. A szabadság nyomában az ő történetük – a királyi családban töltött hónapjaik meséje, az ő szemszögükből. Vajon kik ők? És hogyan jutottak el addig a döntésig, hogy feladják királyi életüket? A Blogturné Klub tagjai 6 állomásos turnén mutatják be a könyvet, amit a végén meg is nyerhettek!

Sosem foglalkoztatott különösebben a brit királyi család sorsa, azonban néhány éve, épp akkor, amikor a fiatalabbik brit herceg, Harry eljegyezte Meghan Markle-t, egy bulvárlapnál gyakornokoskodtam. Ekkor kiderült számomra, hogy hazánkban is milyen sok embert lázban tart mindaz, ami a királynő családjával történik. Jobban belegondolva persze nem annyira meglepő, hiszen egészen kiskorunktól hercegekről és hercegnőkről mesélnek nekünk, de valódiakkal már csak elvétve találkozhatunk, így nem csoda, ha érdeklődéssel figyeljük a hozzánk legközelebb eső királyi család életét. Már ekkor, a gyakornoki időm alatt megkedveltem Meghant, azt a fiatal, kevert rasszú, elvált nőt, aki ennek ellenére beházasodhatott a királynő családjába, és megszelídítette a korábban kicsapongásairól ismert Harryt. Igazi amerikai álom lehetett volna a története, egy mesébe illő szerelem sztorija, melynek a végén a lányból tényleg hercegnő lesz, de sajnos nem így lett – a bulvársajtó közbeszólt.

File:Prince Harry and Meghan Markle.jpg - Wikimedia CommonsMindig is csodálkoztam rajta, hogy hogyan lehet ennyi indulat az emberekben, amit aztán másokra öntenek – gyakran a közszereplőkre, – de ami Meghannel történt, az tényleg durva. Már kezdettől rengeteg támadás érte, és a bulvárlapok természetesen meglovagolták a közhangulatot: újabb és újabb lejárató cikkeket jelentettek meg Meghanről, míg végül Harry és felesége úgy döntöttek, hogy a saját és gyermekük védelmében eltávolodnak a királyi családtól, lemondanak a vagyonról és Amerikába költöznek. Omid Scobie és Carolyn Durand könyvükben ezt az utat mutatják be a hercegi pár életében, a megismerkedésüktől kezdve a függetlenedésükig.

Bár a királyi család tagjai egyetlen önéletrajzi könyvre sem bólinthatnak rá hivatalosan, mégis sejteni lehet, hogy A szabadság nyomában részben Harry és Meghan segítségével íródott, hiszen a könyv nagyon aprólékosan elmeséli a történetüket. Bárhogy is van, a történetük olvasása során igazán közel érezhetjük magunkat Harryékhez, akiket ugyan nagyon pozitív színben tüntet fel a könyv, a háttérben azonban mégis felsejlenek azok a személyiségjegyeik, melyek miatt egyesek talán nem szeretik őket. A Meghan felé áradó iszonyatos gyűlöletre azonban nincs magyarázat. A pár ugyanis elképesztően sokat jótékonykodott – és teszik azt ma is, a sajtóeseményeken mindig kedvesek, mosolygósak és összeszedettek voltak, a bulvármédia mégis belekötött mindenbe, amit csináltak, legyen az Meghan kalapja vagy épp egy kézmozdulata.

File:Prince Harry and Meghan's carriage procession through streets of  Windsor 03.jpg - Wikimedia CommonsNagyon tetszett, hogy a könyv iszonyatosan részletesen bemutatja, hogy hogyan indult a love story, és aztán mennyire megviselte a párt a fokozott médiafelhajtás. Néhol talán túl részletes is volt a kötet, mert folyamatosan jöttek az újabbnál újabb nevek, akik segítettek találkozni Harrynek és Meghannek, vagy volt valamilyen apró szerepük abban, hogy összejöttek. Később aztán már inkább a párra fókuszált a könyv, a mellékszereplők elmaradtak, és megismerhetjük, hogy miken ment keresztül, és miket élt át – jót és rosszat egyaránt – a hercegi pár. Számomra Meghan apja volt a legszörnyűbb szereplője a történetnek, aki a lánya esküvőjét is majdnem tönkretette, de Vilmos és különösen Katalin sem lettek igazán a szívem csücskei az itt leírtak alapján.

A könyv azt a célt tűzte ki maga elé, hogy bemutatja, mi vezetett addig, hogy Harry és Meghan maguk mögött hagyták nemcsak a királyi családot, de egész Angliát is, és ezt a feladatot remekül teljesítették a szerzők. Megindító volt látni, hogy Harry, aki az édesanyját épp a bulvársajtó miatt veszítette el gyerekként, és a haldokló Dianát még az összetört autóban is fotózzák, most ugyanettől félti Meghant és kisfiát, Archie-t is. Nem csoda, ha a hercegnek fontosabb volt a közvetlen családja, mint a királyság, melynek úgysem ülhet soha a trónján. A kötetből gyönyörűen kirajzolódott, hogy mennyire óvni próbálja Harry Meghant, és hogy hogyan telik be fokozatosan az a bizonyos pohár. Annak ellenére, hogy a bulvársajtó tudni véli, hogy Meghan akarata volt, hogy maguk mögött hagyják Londont és a királyi családot, ebből a könyvből sokkal inkább úgy dönt, hogy Harry ragaszkodott az eltávolodáshoz.

Persze ezen kívül is rengeteg mindenre rávilágított ez a kötet, és ezernyi apró részletet elárul nemcsak Harry és Meghan életéről, de az egész családról. Így azok számára, akiket érdekel a brit királyi család, és kíváncsi Harry és Meghan igaz – de legalábbis ahhoz nagyon közel álló – történetére, az egészen biztosan értékelni fogja ezt a rengeteg kutatáson alapuló, alaposan és jól összerakott kötetet. Annak ellenére, hogy néhol kissé túl részletesnek éreztem, nekem nagyon tetszett ez a kötet, és jó volt végre olyan írást is olvasni a párról, amely pozitív színben tünteti fel őket.

Értékelés:

Rating: 5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted.

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mennyire követtétek a Harry és Meghan életével kapcsolatos eseményeket? Most ezt tesszük próbára!

A turné minden állomásán találtok egy fotót és egy esemény nevét – ám ezek nem passzolnak össze. A feladat egyszerű: minden fotó és esemény kapott egy betűt és egy számot, nektek annyi a feladatotok, hogy a helyes betű-szám kombinációkat beírjátok a Rafflecopter doboz soraiba. Fontos! A párosok sorrendje teljesen mindegy, a lényeg, hogy passzoljanak a párok.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

A

1.
Karácsony Sandringhamben

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

File:Prince Harry and Ms Markel attend 'Amazing The Space' event  (40927597342) (cropped).jpg - Wikimedia Commons09.13. Utószó
09.15. Sorok között
09.17. Spirit Bliss Sárga könyves út
09.19. Readinspo
09.21. Flora the Sweaterist
09.23. Deszy könyvajánlója

A könyv adatai:

Kiadó: 21. Század Kiadó
Oldalszám: 384
Fordító: Békési József, Gömöri Péter, Novák Gábor
ISBN: 9786156122889

Egy hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük