Értékelés,  KIDS

Laura Ellen Anderson: Vámpyr Vilma és az Úrikornisok

Fülszöveg:

Ismerd meg Vámpyr Vilmát, az elbűvölő vámpírlányt a sötét, borongós Noktürniából! Vilma és barátai nagy kalandra vállalkoznak. Elindulnak, hogy kiszabadítsák Napsugár királynét. A Napvilág Birodalmában azonban minden szivárvány mögül rémisztő angyalcicók és egyszarvúak leselkednek. Ki segíthet Vilmáéknak? Sikerül-e vajon leleplezniük a gonosztevőt, aki már az otthonukat is fenyegeti? Ne hagyd ki Vámpyr Vilma többi vérfagyasztó kalandját se!

Még alig tértünk magunkhoz a Vámpyr Vilma és a barbárbál után, máris megérkezett a legújabb szuper történet a kis vámpírlányról a Móra jóvoltából, melyben a jól ismert kis csapat újabb kalandokba keveredik. Vilma és barátai ezúttal a veszedelmes Napvilág Birodalmába látogatnak el, és a barátságosan baljós árnyaktól eltávolodva egy eddig ismeretlen, csillogó világot fedeznek fel. Tartsatok bloggereinkkel, ismerjétek meg ti is ezt a birodalmat, és nyerjétek meg a könyv egy példányát!

Néhány hónapja már láthattok értékelést a Vámpyr Vilma és a barbárbálról, mely a Vámpyr Vilma sorozat első része volt (itt találod az értékelésemet róla), és nagy örömömre már meg is jelent a második kötet, melyben Vilmáék újabb kalandba keverednek. A két kötet szorosan összefügg, hiszen közvetlenül az első rész eseményei után vesszük fel a fonalat: Vilma, Tökkencs, Mona, Rémeó és új barátjuk, Mandaré, valamint az ő apukája elindulnak, hogy felkutassák Mandaré rég eltűnt anyukáját, Napsugárt, aki a napvilág teremtménye. Fontos azonban tudni, hogy Noktürina lakói, akik az éjszaka lényei, és a Napvilág Birodalmában élők már időtlen idők óta rettegnek egymástól, ezért Vilmáék küldetése sokkal több, mint hogy megtaláljanak egy tündért. Hiszen Napsugár képes lehet kibékíteni egymással a két világot!

„Nicsak, Vladi király! – folytatta a kút. – Vagy jobban szeretnéd, ha Miszter Katicának szólítanálak?”

Vilma és barátai tehát a Napvilág Birodalmába látogatnak, és miközben teljesíteni próbálják küldetésüket, megismerik Csillámlakot, ahol az Úrikornisok kezében van a hatalom. Ez a birodalom, ahol varázslények élnek, és mindenki cukorkát eszik, valójában egy utópisztikusnak tűnő, de a felszín alatt nagyon is disztópikus világ. Bár már a sorozat előző részét is imádtam, ez a regény olyasmit valósított meg, amire nem is számítottam: egy brutálisan erős disztópiát kaptunk úgy, hogy az a gyerekek számára is izgalmas és befogadható legyen. Csillámlak ugyanis nagyon közel áll az 1984 világához, legalábbis a könyvből nagyon hasonló tanulságok vonhatók le: megjelenik például a külső veszély, mint a hatalom magyarázata az emberek elszigetelésére, a propaganda, a manipuláció, vagy a hatalom faj alapján történő megoszlása. És meglepő módon ez a sok tanulság és mondanivaló nem teszi nehézkessé és didaktikussá a könyvet, ahhoz viszont hozzájárul, hogy a felnőttek is élvezzék a regényt.

A könyv persze hozza a már megszokott remek humort, a szóviccek áradatát, és a viccesebbnél viccesebb szituációkat is. A szereplők nagyon aranyosak, és szinte valós karaktereknek tűnnek, mert mindegyiküknek vannak erősségeik és gyengeségeik, miközben nagyon is emberi érzéseket táplálnak. Már az előző részben is nagyon szerettem, hogy a sablonos karakterek helyett itt olyan lények kapnak főszerepet, akiktől akár félhetnénk is, ebben a kötetben pedig épp a gyerekek kedvencei, az unikornisok lesznek a rosszfiúk, amivel tovább rombolja a szerző a kliséket, és így mutatja meg a gyerekeknek, hogy nem minden az, aminek tűnik, és nem ítélhetünk első pillantásra. Persze a napvilág teremtményei sem mind gonoszak, sőt, többségük nagyon szimpatikus, így nemcsak a mi előítéleteink bizonyulnak hamisnak, hanem a Vilmáéké is.

Persze izgalomból sincs hiány a könyvben, hiszen folyton van kiért izgulnunk, ráadásul több titokzatos eseménnyel is találkozunk, melyek nem engedik, hogy letegyük a könyvet. A nyelvezet is nagyon egyszerű, ráadásul nem sok szöveg van egy-egy oldalon, így a tapasztalatlanabb olvasók is bátran forgathatják a könyvet. A szuper végeredményben persze nagy szerepe van a fordítónak is, aki hatalmas bravúrral ültette át magyar nyelvre a szóvicceket, és igazán gördülékeny nyelvezetet varázsolt a történetnek. Amit még meg kell említeni, az a kivitelezés, ami különösen a gyermek- és ifjúsági irodalomban nagyon fontos. A Vámpyr Vilma azonban túlszárnyalta az elvárásaimat, ugyanis ez a második kötet is nagyon-nagyon szép lett, nemcsak a borítót illetően, de belül is, hiszen rengeteg nagyon igényes, mutatós, és gyakran vicces illusztrációt találunk a kötetben, melyek nagyon sokat adnak hozzá az olvasás élményéhez.

„- Szép napunk van – hallatszott Fábió mély hangja. – Látom, már elfogyasztottál egy vígvaníliás pitét. Vagyis négyet. Parancsolsz még egyet?
– JA. MÉG VAGY ÖTÖT BE AKAROK NYOMNI. MINDJÁRT ÉHEN HALOK – válaszolta Mona.”

Ha tehát egy szóval kellene jellemeznem a könyvet, az egyedit választanám, mert a történet, a szereplők és a kötet humora is kiemeli a regényt a többi közül. Nekem nagyon tetszettek a tanulságok is, de mindez semmit nem érne, ha nem szippantana be a könyv gyermekeket és felnőtteket egyaránt. A történet végén pedig maradt még egy kis rejtély is, mely megnyitja a kapukat a következő könyv előtt, így Vámpyr Vilma legközelebbi kalandját sem lehet kihagyni. Remélem, hogy a harmadik részt is mihamarabb olvashatjuk!

Értékelés:

Rating: 5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt vásárolhatod meg!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Vilma új kalandjai során a napvilág számos ijesztő teremtményével találkozik, például katicabogarakkal, tündérekkel és persze unikornisokkal. Ezért aztán mostani játékunkban unikornisokról szóló mesekönyveket gyűjtöttünk össze, a ti feladatotok pedig az lesz, hogy a borítók részletei alapján kitaláljátok, hogy melyik könyvre gondoltunk. Ezután már csak annyi a dolgotok, hogy helyes megfejtést beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

09. 12. Utószó
09. 14. Veronika’s Reader Feeder
09. 16. Spirit Bliss Sárga könyves út
09. 18. Hagyjatok! Olvasok!
09. 20. Könyv és más

A könyv adatai:

Kiadó: Móra
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2020
Oldalszám: 232
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789634862451
Fordította: Magyari Andrea
Megjelenés időpontja: 2020. augusztus 19.

(Az illusztrációk a kötetből származnak.)

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük