Értékelés

Anyák napi book tag

Rendhagyó blogturnénk keretében szeretnénk köszönteni azokat, akik a legfontosabbak az életünkben: az Édesanyákat. A tizenkét állomáson egy sajátos book tag formájában válaszolunk különböző kérdésekre, természetesen olyanokra, amik kapcsolódnak a könyvekhez és az anyukákhoz is. Sőt, néha az édesanyáink is megszólalnak majd, így megtudhattok egy-két igazán személyes dolgot bloggereinkről. Tartsatok velünk, ünnepeljétek ti is ezeket a csodálatos Nőket, és nyerjétek meg a bloggereink által felajánlott nyereménykönyveket!

Egy nagyon különleges bejegyzéssel készülök idén anyák napjára, ugyanis a Blogturné Klub tagjaival úgy döntöttünk, hogy kitöltünk egy izgalmas book taget, mely kimondottan erre az alkalomra készült. Ha van kedved, tarts velem, olvasd el a válaszaimat, és töltsd ki te is a taget!

1. Ki a kedvenc könyves anyukád/nagymamád?

Rövid gondolkozás után arra jutottam, hogy Mrs. Weasly a kedvenc könyves anyukám, ugyanis ő nemcsak egy nagyon szerető és kedves nő, de még humoros is.

2. Melyik könyvszereplőre szeretnél hasonlítani, ha szülővé válsz?/ Melyik könyvszereplőre hasonlítasz anyukaként? 

Nem rég olvastam Jeanine Cummins regényét, az Amerika földjét, melynek főszereplője, Lydia tényleg mindent megtesz azért, hogy megmentse a kisfia életét, és az Egyesült Államokba menekítse őt az ellenséges bandák elől. Bár bízom benne, hogy ilyesmit sosem kell csinálnom, mégis lenyűgözött, hogy Lydia mennyi mindent képes feladni, és újra meg újra talpra áll a kisfia miatt. Szóval ha választanom kell, biztosan ilyen édesanya szeretnék lenni.

3. Ha adoptálhatnál egy könyves karaktert, kinek az anyukája lennél legszívesebben?

Talán kicsit klisés, de biztosan Hermione Granger anyukája lennék, ugyanis Hermione sok mindenben hasonlít az én gyerekkori énemre, ezért azt hiszem, meg tudnám őt érteni, és talán segíteni is tudnék neki. Nem is beszélve arról, hogy egy ilyen okos és fejlett igazságérzékkel rendelkező gyerekre minden szülő büszke lehetne.

4. Volt olyan könyv, amit anyukád nem engedett elolvasni?

Nem emlékszem ilyesmire, az anyukám nem is nagyon ellenőrizte, hogy mit olvasok.

5. Egy könyv amit te szerettettél meg anyukáddal.

Én folyton próbálkozok, de kevés sikert arattam eddig azzal, hogy megszerettessem anyukámmal a kedvenc könyveimet. Általában a nagymamámmal szoktam könyveket cserélgetni.

6. Egy könyv amit anyukád szerettetett meg veled.

A kérdésről legelőször egy nagyon régen olvasott jutott az eszembe, Nógrádi Gábor ifjúsági regénye, az Édes Munyimunyi. Még általános iskolás koromban volt egy könyvtári játék, amire egy könyvet kellett elolvasni egy előre megadott listából, és anyukámmal közösen választottuk ki ezt a regényt, majd közösen rajzoltunk hozzá illusztrációt. Máig szívesen emlékszem erre.

7. Mi anyukád kedvenc könyve?

Erre nem tudott konkrét választ adni, de mindenképpen valami romantikus történet.

8. Van olyan könyv, amit mindketten olvastatok?

A kötelező olvasmányokon kívül más nem jut eszembe. 😛

9. Egy könyvcím, ami a legjobban jellemzi anyukádat/nagymamádat.

Az Asszony a frontont mondanám, mert általában ő tartja itthon a frontot, és gondoskodik rólunk.

10. Kiskorodban milyen könyveket olvasott neked anyukád?

Nálunk inkább apukám olvasott nekem meséket, a könyvmolyságom nagy része is tőle – és a nagymamámtól – ered, de ő minden este felolvasott valamit. Persze azért anyukám is olvasott nekem néha, és voltak olyan kedvencek, amiket mind tudtunk kívülről – ilyen volt például A három nyúl vagy a Télapó és a hóember, ezek mindegyike egy-egy kis kihajtható, színes könyvben volt.

11. Anyukád melyik könyvszereplőre hasonlít?

A Testamentumok egyik szereplője, Daisy nevelőanyja hasonlít talán legjobban az én anyukámra: néha kissé szigorú, de mindent a lánya érdekében tesz.

12. Ha édesanyáddal egy napot eltölthetnél egy könyv világában, melyik lenne az?

Egyértelműen a Büszkeség és balítélet világába vinném vissza anyukámat, mert mindketten szeretjük a régi, szép ruhákat és a szerelmi történeteket. Ráadásul Lizzyt biztosan kedvelnénk, hiszen egy nagyon erős és magabiztos hősnő.

13. Szoktatok anyukáddal könyvadaptációkat nézni, és figyelni az eltéréseket?

Szoktunk adaptációkat nézni, de nem jellemző, hogy összehasonlítjuk a könyvvel mivel más stílusú regényeket szoktunk olvasni.

14. Szoktatok könyvet ajándékozni egymásnak az édesanyáddal? Mit adtál/kaptál legutóbb?

Régebben sok könyvet kaptam a szüleimtől, és ez mostanában sincs másként, csak épp már én választom ki, hogy mit szeretnék. Legutóbb talán karácsonyra kaptam könyvet, de akkor hármat is: a Hull a hó, Az esszexi kígyó és a Királyok veszte landolt ekkor a polcomon.

15. Melyik könyves szerelmedet nem mutatnád be anyukádnak/nagymamádnak, és miért nem?

Egy régi könyves szerelmem a Tökéletes kémia főszereplője, Alex, őt biztosan nem mutatnám be. Aki olvasta a könyvet, az sejtheti, hogy miért nem.

Mivel mamával sokszor beszélgetünk könyvekről, és akár cserélünk is olvasmányokat, ezért őt sem akartam kihagyni az anyák napi book tagből. Ezért úgy döntöttem, hogy a következő kérdéseket a nagymamámnak teszem fel:

1. Melyik könyves szereplőre hasonlít az unokád?

Az Elfújta a szél főszereplője, Scarlett O’Hara a filmben is hasonlít rád, és én is mindig hasonlóan képzeltem el külsőre.

2. Melyik könyv címével jellemeznéd az unokádat?

Többet is mondanék: a Daisy hercegnő (Judith Krantz könyve) és a Csoda (Danielle Steel regénye) címe is jól jellemez. Melyiket szeretnéd inkább?

3. Ha az életed megelevenedne egy könyv lapjain, milyen zsánerbe tartozna?

Romantikus regény lenne.

4. Milyen könyveket olvastál gyerekkorodban?

Már akkor is főleg a romantikus és a történelmi regényeket szerettem. Gyerekként olvastam például az Erdély aranykorát, A Noszty fiú esete Tóth Marival című könyvet, és az Erdély aranykorát, ez utóbbit többször is.

EXTRA: A Blogturné Klub bloggerei szuper könyvjelzőket és oklevelet készítettek, melyeket ti tölthettek ki, és adhatjátok oda az anyukátoknak! A virágos könyvjelzőt innen, a madarasat innen, az oklevelet pedig innen tölthetitek le.

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani játékunk során minden állomáson találtok egy kérdést, ami rólatok vagy az anyukátokról szól, nektek pedig nincs más dolgotok, mint megválaszolni azt. Ha pedig extra pontokat is szereznétek, gyűjtsetek olyan könyveket, melyeknek címe jellemzi az anyukátokat, nagymamátokat, vagy a vele való kapcsolatotokat, fotózzátok le, és a #anyaknapiblogturné #ezvagynekemanyu tagek használatával töltsétek fel saját facebookotokra (nyilvánosan) vagy instátokra, a kép linkjét pedig másoljátok be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.

Kérdés:

Ha édesanyáddal egy napot eltölthetnél egy könyv világában, melyik lenne az?

a Rafflecopter giveaway

Május 3. 09:00 – Dreamworld
Május 3. 10:00 – Spirit Bliss Sárga könyves út
Május 3. 11:00 – Hagyjatok! Olvasok!
Május 3. 12:00 – Readinspo
Május 3. 13:00 – Veronika’s Reader Feeder
Május 3. 14:00 – Utószó
Május 3. 15:00 – Könyvvilág
Május 3. 16:00 – Csak olvass!
Május 3. 17:00 – Flora the Sweaterist
Május 3. 18:00 – Könyv és más
Május 3. 19:00 – FüggőVég
Május 3. 20:00 – Nem félünk a könyvektől

3 hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük