Értékelés

Carmen Maria Machado: A női test és más összetevők

Fülszöveg:

A női test és más összetevők Carmen Maria Machado irodalmi diadalmenete, mely során látványosan lerombolja az önkényesen felhúzott falakat a pszichológiai realizmus és a disztópia, a komédia és a horror, a fantasy és a fabulizmus között. Sokszor szürreális és provokatív könyvében e műfajok felhasználásával elképesztő narratívákat alkot, melyek bemutatják a nők mindennapi életét és azokat a külső erőket, amelyek hatással vannak a testükre. A kötetet a 2017-es megjelenése után díjesővel honorálták: elnyerte a Shirley Jackson- és Lambda-díjat, valamint a Brooklyni Közkönyvtár irodalmi díját és az Amerikai Könyvkritikusok John Leonard-díját, ezenkívül pedig jelölték a nemzeti könyvdíjra, valamint a PEN/Robert W. Bingham-, Dylan Thomas- és World Fantasy-díjakra.

Egy feleség visszautasítja a férje kérését, hogy levegye azt a zöld szalagot, amit állandóan a nyakán hord. Egy nő beszámol a szexuális együttléteiről, miközben egy járvány lassan az egész emberiséggel végez. Egy plázában dolgozó ruhabolti eladó rémisztő felfedezést tesz a ruhák varrásának körülményeiről. Egy zsírleszívás után nem várt vendég jelenik meg a lakásban. Ezek a hol földhözragadt, hol a világunktól elszakadt, csábító és szexi, ugyanakkor bizarr és maró, humoros és halálosan komoly történetek minden oldalukról megmutatják a nőket. A kötet novelláinál eredetibb hangvételű, izgalmasabb és felkavaróbb történetekkel rég találkozhatott az olvasó.

Az Agave Könyvek gondozásában idén nálunk is megjelent Carmen Maria Machado több díjat nyert novellagyűjteménye, A női test és más összetevők. A kötet újszerűségét az írónő eredeti stílusa és a műfaji határok összemosása adja; a történetekben szabadon keverednek a thriller, mágikus realizmus, fantasy és sci-fi elemek, mindezt pedig a nők helyzetének és problémáinak témaköre köti össze. Tartsatok öt bloggerünkkel, és ha szerencsétek van, akár a könyv egy példányát is megnyerhetitek!

Nagy várakozás előzte meg Carmen Maria Machado novelláskötetének megjelenését, ugyanis már előre tudni lehetett, hogy a könyv fontos, komoly témákkal foglalkozik, ezért már nagyon hamar elhatároztam, hogy megszerzem a kötetet. Mivel általában szívesebben olvasok regényeket, ezért egy darabig tologattam magam előtt a könyv olvasását, sőt, akkor is lassan haladtam, amikor végre nekiálltam, ami részben a komoly hangvételnek, részben pedig a változó minőségnek volt köszönhető. A novellák ugyanis nagyon különbözőek voltak, ami miatt nehéz összefoglalóan beszélni róluk egy bejegyzésben. Most mégis megkísérlem.

Bár a könyv címéből arra következtettem, hogy a történetek elsősorban a nőket érintő problémákkal foglalkoznak, és ez adja majd a kötet különlegességét, nem egészen ez történt. Persze a könyv tényleg foglalkozik nőket érintő kérdésekkel, de ami miatt kiemelkedőnek lehet tekinteni a kötetet, az a stílusok keverése, a különböző zsánerek – mint a horror, fantasy, mágikus realizmus, pszichothriller vagy épp lélektani regény – jellemzőinek érdekes használata, és az egyedi hangult, mely végigkíséri a történeteket. A novellákban  ugyanis közös, hogy mindegyiket valamiféle baljós hangulat köti össze, és előbb-utóbb mindegyikben megjelenik valamilyen természetfeletti elem, melyet igazából egyik történetben sem magyaráz meg az elbeszélő, így a sejtelmes, néhol horrorisztikus hangulat tovább erősödik. Ahogy egy novellához illik, a csúcspont mindenhol az utolsó sorokban van, és ezek általában elég meglepőek vagy rendkívüliek ahhoz, hogy elgondolkodtassák az olvasót a novella értelméről. Ugyanakkor a kötet végére már kissé unalmassá vált ez a bevett séma és hangulat, így a könyv végét már kisebb lelkesedéssel tudtam csak olvasni.

„Az emberek vagy szörnyetegek, vagy sebezhető báránykák. Ők, vagyis mi egyszerre vagyunk az elkövetők és az áldozatok. Olyan kevéske kell, hogy átbillenjen a serpenyő.”

A könyveket – ahogy már a cím is mutatja – összeköti, hogy minden történetben fontos szerepet kap a női főszereplő teste. A test egyébként is egy összetett jelkép, de ebben a kötetben is rengetegféle szerephez jut, gyakran a kiszolgáltatottság eszközévé válik, a férfiakkal való kapcsolat egyetlen eszközévé, vagy a lét egyetlen bizonyítékává, és szinte mindenhol megjelenik a testhez való diszharmonikus viszony problémája. Sok szereplő számára idegen a teste, vagy olyasmi, amivel nem elégedett, ebből származnak a későbbi problémák. A kedvenc történetem a könyvből a legelső novella, mely a Mégy egy öltés a férj kedvéért címet viseli, és nagyon fontos kérdéseket feszeget. Bár a hangos felolvasásra buzdító részeket erőltetettnek éreztem, a mű egyébként szépirodalmi igényességgel bír. Az első pillanattól fogva nagy szerepet játszik a novellában a testiség és a szexualitás, és szinte csak ez köti a főszereplőt a férjéhez. Az együttlétek során azonban végig fontos szerepe van a kiszolgáltatottságnak, hiszen a férfi egyre inkább a nő teljes birtoklására törekszik – ettől csupán egyetlen szalag választja el, mely így a nő önrendelkezéshez, titkokhoz való jogát is jelképezi.

Számomra ez a történet volt a legmegrázóbb és a legkiforrottabb, így nagy reményekkel olvastam tovább a kötetet, azonban úgy érzem, a későbbi történetek nem tudtak ennek az első novellának a nyomába érni. Többször éreztem, hogy a szövegek elnyújtottak, mint a Leltár című írás, ugyanakkor minden történetben megjelennek fontos kérdések és problémák, és a test hangsúlyos szerepet kapott mindenhol. Kiemelném még Az igazi nőknek van testük című történetet, mely egy nagyon furcsa, kissé horrorisztikus novella, ugyanakkor nagyon sok mondanivalóval bír, többek között arról, hogy mennyire meghatározó jelölő a nők teste a társadalom számára.

Bár minden novelláról nem akarok részletesen írni, annyit összefoglalóan elmondhatok, hogy egy kivételével mindegyik novellában találtam valami jót, fontosat vagy izgalmasat. Az egyetlen történet, amivel nem tudtam mit kezdeni, az a Különleges ügyosztály: Esküdt ellenségek 272-szer című mű volt. A novella lényegében egyfajta sorozatkommentár vagy kivonat, az Esküdt ellenségek: Különleges ügyosztály című sorozat epizódjait foglalja össze. Mivel nem láttam a sorozatot, nem igazán tudott megfogni Machado írása sem, de egyébként sem éreztem túl erősnek a szöveget, és nem igazán sikerült az értelmét, mondanivalóját sem belátnom. Így aztán ez az egyetlen novella tényleg csalódást okozott nekem.

Mindent összevetve A női test és más összetevők tényleg egy érdekes novelláskötet, tele fantasztikus és horrorisztikus elemekkel, azonban a könyv mégis képes elmondani valamit a női test problémáiról. Ahogy a legtöbb novellagyűjtemény esetében lenni szokott, úgy itt is nagyon különböző színvonalúak a novellák: volt egy-két tényleg erős írás, a legtöbb azonban nem volt igazán maradandó számomra, és egy novelláról még azt is kijelenthetem, hogy nem tetszett. A kötet elsősorban azoknak nyújthat nagy élményt, akik kedvelik a weird vagy mágikus realista írásokat, és akik hajlandóak elgondolkozni a történetek mélyebb értelméről, társadalmi vonatkozásáról. A magam részéről nem bántam meg, hogy megismerkedtem ezzel a kötettel, mert a könyv néhány szövege biztosan sokáig velem marad majd.

Értékelés:

Rating: 3 out of 5.

Ha kedvet kaptál a regényhez, itt megvásárolhatod!

NYEREMÉNYJÁTÉK

A női test és más összetevők 2017-ben elnyerte a Shirley Jackson-díjat is, mellyel a pszichothriller és horror műfaj kiemelkedő alkotásait ismerik el. Bloggereinknél most egy-egy idézetet találhattok olyan művekből, melyek a évek során szintén elnyerték ezt a díjat. A feladatotok annyi lenne, hogy a rafflecopter doboz megfelelő helyére beírjátok a szerző nevét és a könyv címét, amiből az adott idézet származik. A helyesen válaszolók között az Agave kiadó jóvoltából a könyv egy példányát sorsoljuk ki.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

„Irigyeltem ezt a bizalmat: valaki úgy össze tudja ölteni életünk üres részeit, hogy azt érezzük, háló van alattunk, és minden egyes nap kapcsolódik a másikhoz.”

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

File:Carmen Maria Machado.jpg - Wikimedia Commons
Carmen maria Machado / Forrás: Wikipédia

[Blogturné Klub]
04. 30. Flora the Sweaterist 
05. 02. Hagyjatok! Olvasok!
05. 04. Utószó
05. 06. Spirit Bliss Sárga könyves út
05. 08. Könyv és más
05. 10. A Szofisztikált Macska

A könyv adatai:

Agave Könyvek Kiadó Kft.
288 oldal
Kötés: puhatáblás ragasztott
ISBN: 9789634197041
Nyelv: Magyar
Megjelenés éve: 2020

Egy hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük