Értékelés

Sara Collins: Frannie Langton vallomásai

Fülszöveg:

Frannie ​Langton, a hajdan rabszolgasorban élő cseléd ellen brutális kettős gyilkosság a vád: a hatóságok szerint megölte gazdáját, a tudós George Benhamt és annak különc francia feleségét, Marguerite-t. Sorjáznak a terhelő tanúvallomások, melyekben Frannie csábítóként, boszorkányként, mesteri cselszövőként és szajhaként jelenik meg.
Frannie azonban azt állítja, hiába múlik rajta az élete, képtelen felidézni, mi történt azon a végzetes éjszakán. Van azonban valami, amit el tud mondani: saját, kiszolgáltatott és hányattatott életének történetét, mely egy jamaikai ültetvényen kezdődött, ahol gazdája, egy velejéig romlott tudós szörnyű kísérleteiben segédkezett, és amely könnyen lehet, hogy az akasztófán ér véget.
Vallomása megpecsételheti a sorsát, ugyanakkor az igazság olyan bűnöket is leplezhet, melyek borzalmasabbak akár a gyilkosságnál is…
A Frannie Langton vallomásai egyrészt lélegzetelállító első regény, másrészt pedig egy olyan nő jellemrajza is, akinek sorsát a saját tettei alakítják egy olyan világban, amely az elpusztítására tör.

A Libri kiadónak hála idén magyarul is megjelent a jamaicai származású Sara Collins debütáló műve, a Frannie Langton vallomásai. A Costa Book Awards legjobb első regénynek járó díját is elnyert mű a címszereplő személyes vallomásán túlmutatva a rabszolgaság intézményének borzalmaira is rávilágít. Játsszatok velünk, hiszen a kiadó jóvoltából két szerencsés olvasónk meg is nyerheti a könyv egy-egy példányát.

Nagyon szeretem a komoly témákkal foglalkozó regényeket, ahogy a feminista könyveket is szívesen olvasom, így aztán természetes, hogy a Frannie Langton vallomásai azonnal felkeltette az érdeklődésemet, ahogy megláttam. A regény ugyanis egy mulatt nő történetét beszéli el, aki a jamaicai gyarmatokon született, majd később a látszólag felvilágosultabb Londonba kerül, azonban itt is rengeteg szenvedést és megpróbáltatást kell kiállnia a bőrszíne miatt. Már a regény elején kiderül, hogy Frannie-t gyilkossággal vádolják, ráadásul épp a gazdái megölésével, így a lány utolsó mentsváraként leírja a történetét, hogy a jövő nemzedékei megismerhessék az életét és a megpróbáltatásait.

Collins, Sara • Libri KiadóLibri Kiadó
Sara Collins

Már a fülszöveg is erősen emlékeztetett Margaret Atwood: Alias Grace című regényére (itt írtam róla), és a könyv olvasása során nagyon sokáig nem tudtam szabadulni attól, hogy a Frannie Langton vallomásai csak Atwood regényének átdolgozása. Nemcsak maga a gyilkosság hasonló, de a cselekmény számtalan ponton emlékeztetett Atwood regényére. Bár alapvetően nem gondoltam problémásnak, ha két történet hasonlít egymásra, de egy idő után már nagyon zavaró volt a sok hasonlóság. Így aztán nagyon megörültem az újdonságnak számító LMBT szálnak, ami egy kissé tényleg frissebbé tette a regényt, és a kötet végére azért nagyrészt eltávolodtak az események az Atwood-regény cselekményétől.

A történet egyébként eléggé magával ragadó, Frannie rengeteg kalandon megy át az első oldalaktól kezdve, rengeteg titok veszi körül, melyek fokozatosan derülnek ki, de az igazi tetőpont a könyv legvége, amikor végül a legnagyobb súlyú rejtélyekre is fény derül. Így aztán nem marad titokban sem a gyilkosság valós kimenetele, sem Frannie múltbeli tettei, melyekről addig nem beszélt. A fő történetszálon kívül pedig számos mikrotörténetet is megismerhetünk, amik még színesebbé teszik a regény cselekményét. Emellett a mű sokszor igazán megrázó és elgondolkodtató volt, mit nagyon szerettem benne.

A szereplőkkel viszont nem igazán voltam megelégedve. Frannie és a legfőbb beszélgetőpartnere, a Madame is nagyon – a korhoz képest túlságosan is – felvilágosult nézeteket vallott, ami a nők elnyomását és társadalmi helyét illeti, ugyanakkor néha már kissé átcsapott férfigyűlöletbe mindaz, amit gondoltak, és maga a könyv is, hiszen egyetlen pozitív férfi karaktert sem ismerhettünk meg a történetben – talán csak a lány ügyvédje mondható jó szándékúnak, de ő sem kapott sok szerepet. Ellenben Frannie többször is kijelenti például azt, hogy egy férfi nem lehet tisztességes, vagy sosem értheti meg a nőket, és a szenvedéseiket. Nagyon hiányérzetem volt, hogy ezen kijelentések ellenpontjaként egyszer sem szólalt meg legalább részben pozitív férfi karakter, hogy a másik oldalt is megismerhessük.

„De hogy is tehettem volna meg, hogy nem olvasok? Ezt mindig szeretném megkérdezni. Ön mit tenne, ha egy sötét, bezárt helyiségben kellene ülnie, és valaki behozna egy égő gyertyát?”

Ezt leszámítva Sara Collins regénye tényleg fontos problémákkal foglalkozik: az afro-amerikaiakat ért elképesztő elnyomásról, mely a rabszolgaság – névleges – megszűnése után sem csillapodott, a rájuk váró sorslehetőségekkel és a reményeikkel. Megismerhettük a kor gondolkozásmódját, de szó esik a droghasználatról, a szerelem nélküli kapcsolatokról, és természetesen a nők közötti szerelemről. Ezek a kérdések mind nagyon fontosak, ezért nem csoda, ha a regényt a hibái ellenére is díjazták. Ráadásul egy történelmi korról is sokat elárul a történet, még ha bőven voltak benne pontatlanságok is.

Amazon.com: The Confessions of Frannie Langton: A Novel ...
Az angol borító

Minden hibája ellenére a Frannie Langton vallomásai kétségtelenül rengeteg érzelmet mozgat, hiszen a főbb szereplők szinte mindegyikét sok megpróbáltatás érte a könyv lapjain. Frannie történetéből különösen a jamaicai részek érintettek mélyen, hiszen ekkor még kislány volt, akinek a legkevésbé sem kellett volna átélnie azokat a dolgokat, amiket végül átélt. A regénynek különösen az utolsó oldalai voltak nagyon erősek, ahol olyan szörnyű dolgok és régi titkok is kiderültek, melyekre legfeljebb csak számítani lehetett, és amelyek biztosan felkeltik mindenki együttérzését.

Mindent összevetve engem néhány dolog idegesített ebben a történetben, mégis szívesen olvastam, mert együtt tudtam érezni Frannie-vel, izgultam érte, és reménykedtem, hogy előbb-utóbb jobbra fordul a sora. Az események is nagyon izgalmasak voltak, a szerző mesterien adagolja az információkat, így az olvasó érdeklődése végig fennmarad. A komoly regények kedvelőinek és azoknak, akiket érdekel az amerikai rabszolgaság, mindenképpen ajánlom ezt a történetet.

Értékelés:

Rating: 3.5 out of 5.

Ha  kedvet kaptál a könyvhöz, itt szerezheted be.

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mivel a Frannie Langton vallomásai majdnem kétszáz évvel ezelőtt játszódik, szeretnénk titeket egy kis időutazásra hívni. Az állomásokon egy-egy rövid meghatározást olvashattok, ami a történet témájához kötődő személyre, fogalomra vagy dátumra utal. A feladatotok annyi lenne, hogy a helyes megfejtést (nevet, fogalmat vagy évszámot) beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő helyére. A helyesen válaszolók közül két szerencsés megnyerheti a könyv egy-egy példányát.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

1825-ben az Egyesült Királyság miniszterelnöke.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

04. 27. Flora the Sweaterist
04. 28. Booktastic Boglinc
04. 29. Pandalány olvas
04. 30. Always Love a Wild Book
05. 01. Readinspo
05. 02. Csak olvass!
05. 03. A Szofisztikált Macska
05. 04. Olvasónapló
05. 05. Könyv és más
05. 06. Utószó
05. 07. Booktastic Boglinc – extra

A könyv adatai:

Fordította: Gázsity Mila
Megjelenés dátuma: 2020-03-25
Terjedelem: 448 oldal
ISBN: 9789634336419

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük