Értékelés

Mr. Tan – Mato: Jizo

A Jizo fülszövege:

Aki, a japán kisfiú eltévedt, nem emlékszik, hogy került ide, és nem talál haza. Mintha senki sem venne tudomást róla… Kivéve Jizót, ezt a semmiből feltűnt furcsa fiút.

Utcagyerek lenne? Valóban hazavezeti Akit? Miért kell menedékbe húzódniuk egy templomban?

Akinak nehezére esik megbízni benne új barátjában, hiába is mosolyog az megnyerően. Főleg attól a pillanattól kezdve, hogy egy rémisztő boszorkány veszi üldözőbe a gyerekeket az éjszakában…

Ebben a varázslatos, önálló seinen (felnőtteknek szóló) manga történetben a japán hitvilág keveredik az elsőre hétköznapinak tűnő félelmekkel.


Korábban soha nem olvastam még mangát kézzel fogható, papír könyvként, sőt, talán még magyar nyelven sem. Ennek az az oka, hogy itthon kevésbé van hagyománya mangáknak, nem igazán kelendőek, és valószínűleg az is sokakat zavarba hoz, hogy visszafelé kell olvasni őket, az egyes oldalakon pedig a szövegbuborékokat jobbról balra lehet értelmezni. Bár a képregények egyre népszerűbbek lettek az utóbbi években, érzésem szerint még mindig nagyon kevés manga érhető el magyarul, és különösen hiányolom az olyan különleges, egykötetes műveket, mint amilyen a Jizo is.

A Jizo egy seinen manga, amelynek elsősorban a felnőtt férfiak a célközönségei – a mangák csoportosításáról és műfajairól egy korábbi bejegyzésemben olvashatsz bővebben. Ezekben a történetekben általában komolyabb témák tűnnek fel, a Jizo pedig konkrétan a japán hitvilágba is bepillantást ad. Bár a történet főszereplője egy kisfiú, a Jizo egyáltalán nem gyerekeknek való, mert kifejezetten horrorisztikus és nagyon megható, elgondolkoztató részek is találhatók benne.

JizoA Jizo már külsőleg is nagyon megnyerő, a borítója egyike az általam látott legszebb könyvborítóknak, és a képek az egész mangában nagyon részletesek és kifejezőek, remekül átadják a hangulatot az ijesztő és a szomorú részeknél egyaránt. A képek egy Mato nevű művész munkái, aki egyébként a Pokémon Adventures mangák rajzait is képeit is jegyzi.

A manga főszereplője egy kisfiú, Aki, a történet elején egy parkban üldögél, és nem tudja, hogy hogyan juthatna haza. Ekkor találkozik Jizoval, egy másik fiúval, aki igyekszik összebarátkozni Akival, és segíteni neki. Spoiler nélkül ennél sokkal többet nem tudok mesélni a történetről, ám hamarosan találkozunk egy igen ijesztő gonosszal, és egy nagy fordulatra is fény derül a történet közepe táján. Aki otthon van a japán hitvilágban, azt persze nem fogja meglepni a cselekmény alakulása, én azonban nem jöttem rá a csavarra.

Bár volt némi klisé a történetben, ettől függetlenül csodálatos és szívbe markoló olvasmány volt a Jizo, mely sokáig velem maradt, miután letettem a könyvet. Mr. Tan története rendkívül érzékenyen mesél a szeretetről, a bizalomról és a szenvedésről is, így ez a manga egy igazán különleges darab lett, mely, remélem, hogy hamar meg fogja találni a közönségét itthon is. Ezt a történetet kifejezetten ajánlom azoknak is, akik soha életükben nem fogtak még mangát a kezükbe, mert nem igényel különösebb háttértudást, viszont lenyűgözően mutatja be a japán hitvilág egyik fontos részét. Senki ne ijedjen meg attól, hogy fordítva kell fogni a könyvet, néhány oldal alatt könnyedén megszokható ez az olvasási mód.

Bízom benne, hogy a Jizo sok olvasóhoz el fog jutni majd, és a Fumax Kiadó továbbra is folytatja az ilyen különleges mangák kiadását magyarul.

Értékelés:

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!