Értékelés

Kristin Hannah: Téli kert

Fülszöveg:

Egy ​asszony magával ragadó, szívfacsaró története szeretetről, veszteségről és megváltásról.

Egyszerre epikus szerelmi történet, amely a második világháborús Szovjetunióban játszódik, ugyanakkor bensőséges portré jelenkori anyákról és lányokról, éppen életük keresztútjánál. Feltárja a háború okozta szívfájdalmakat, a túlélés árát és az emberi szellem végső győzelmét. Ez a regény még hosszú idővel azután is kísérteni fogja az olvasóját, hogy az túljutott az utolsó lapon.

1941. Leningrád, az egykor oly varázslatos város háborús ostrom alá került, elvágták a segítségtől, és betemette a hó. A város teli van kétségbeesett asszonyokkal, akik meg akarják menteni gyermekeiket, a családjukat és magukat…

2000. A veszteség és a kor szörnyű vámot szedett Ánya Withsontól. Végül felveszi a kapcsolatot elidegenedett lányaival. Akadozó, bizonytalan hangon kezdi meg szőni meséjét egy szépséges orosz lányról, aki egy emberöltővel korábban Leningrádban élt…

Nina és Meredith lenyűgözve ülnek édesanyjuk ágyánál, hallgatva a történetet, amely több mint hatvan évet ível át, és az ostromzár alatt álló, háború dúlta Leningrád szörnyűségeitől napjaink Alaszkájáig vezet.

A történet mögötti valóságot felfedő nyomozás során Nina és Meredith olyan megrendítő, annyira hihetetlennek tűnő titkot tár fel, ami alapjaiban rázza meg a családjukat, és megváltoztatja mindazt, amit önmagukról hittek.

Lelj örömöt és tartalmat ebben a lenyűgöző alkotásban!


Kristin Hannah nevét már nem kell bemutatni a magyar olvasóközönség számára, az írónő több regénye is elérhető országunkban. A legfrissebb, Magyarországon megjelenő kötete a Téli kert egy magával ragadó, szívfacsaró történet szeretetről, veszteségről, fájdalomról és megváltásról. Tartsatok velünk, merüljetek el velünk az érzelmek viharában és ha nektek kedvez a szerencse, nyerhettek is egy példányt a kötetből.

Mióta olvastam A bronzlovast, elkezdtek érdekelni azok a regények, amelyek a második világháborús Szovjetunióban játszódnak. Ugyanis amikor történelmet tanulunk, vagy történelmi eseményekről olvasunk, ritkán kerül középpontba, hogy mit éreztek, hogyan éltek és miként próbáltak boldogulni a frontvonalon vagy az elzárt városokban rekedt túlélők – elsősorban nők és gyerekek. A Téli kert is részben ebben az időszakban játszódik, és bár nem kifejezetten nyári olvasmány, mégis levett a lábamról a könyv, melyet végül a nyaralásom alatt olvastam.

A Téli kert főszereplője Ánya, valamint két lánya: Meredith és Nina. Már az első oldalakon kiderül, hogy a lányok elsősorban az apjukkal ápoltak szoros kapcsolatot, és az anyjuk mindig hidegen, sőt, elutasítóan viselkedett velük, ezt pedig mindkét lány másként dolgozta fel, ám mindkettejüknek nagyon hiányzott az anyai szeretet. Évekkel később Meredith és Nina az apjuk halála miatt találkozik újra, és bizony az eltelt évek alatt nagyon mások lettek. Meredith a családi vállalkozást viszi tovább, és mindenben meg akar felelni az apjának, később pedig a neki tett ígéreteknek, míg Nina a világot járja, fotóz, és képtelen megállapodni. Most azonban egészen új feladatot kap a két nő: ha szeretnének eleget tenni az apjuk utolsó kérésének, akkor el kell kezdeniük közeledni az anyjukhoz, és meghallgatni a történetét.

Miközben a jelenben kibontakozik Meredith, Nina és Ánya kapcsolata, elkezdődik egy különleges mese is, melyet Ánya mesél a lányainak. A történet egy különös világban játszódik, azonban ahogy egyre tovább hallgatják a mesét, Nina és Meredith egyre több olyan részletet fedez fel, mely akár igaz is lehet. Ezzel pedig fény derül egy egészen más idősíkra, és egyre többet tudhatunk meg Ányáról is.

A Téli kert mindhárom női karaktere nagyon más, és ezáltal egészen egyediek. Ánya, Meredith és Nina is erős, független nők, azonban a felszín alatt mindegyiküknek van mit rejtegetniük, legyen szó egy megromlott házasságról, vagy épp egy egész, már-már elfeledett életről. A maga módján azonban mindegyik karakter közel került a szívemhez, és felemelő volt látni, ahogy a három nő végre igazából megismeri egymást, és ezáltal magukról is fontos dolgokat tudnak meg.

A könyv egy kicsit nehézkesen indul, ám ez ne vegye el senki kedvét, ugyanis ahogy egyre több rejtély kerül elő, úgy válik a könyv egyre izgalmasabbá. Ugyanakkor a regény utolsó harmada kimondottan szívfájdító, és ember legyen a talpán, aki meg tudja állni, hogy ne sírja el magát az olvasás közben. A történet ugyanis néhol kimondottan kegyetlen tud lenni a szereplőkkel és az olvasókkal is, mégis érdemes minden szavát elolvasni, mert egy igazi kis csoda az, ami a Téli kert lapjain kibontakozik.

Kristin Hannah ráadásul gyönyörűen ír, a regény nagyon olvasmányos lett, mégis magával ragadó, így nem kérdés, hogy a jövőben olvasni fogok még tőle. Az Út az éjszakába című könyve most is a polcomon áll, talán már nem kell sokat várnia, hogy sorra kerüljön.

Értékelés:

Rating: 5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

A regény egy része a II. világháborús Szovjetunióban játszódik, így a mostani játékunk is ehhez a történelmi eseményhez kapcsolódik. Mindegyik állomáson találtok egy idézetet, egy olyan kötetből, ahol szintén hangsúlyos szerepet kap a világháború, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy mi az adott írás címe.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

“Amikor azt hinnéd, hogy ez a háború elvett tőled mindent, amit szerettél, találkozol valakivel, és rájössz, hogy még tudsz valamit adni.”

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

08.18. Csak olvass! értékelés
08.19. Csak olvass! (idézetek)
08.21. Kelly és Lupi olvas
08.23. Könyv és más
08.25. Utószó

A könyv adatai:

Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadó székhelye: Szeged
Kiadás éve: 2022
Oldalszám: 400
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789633738894
Fordította: Gergely-Péch Éva
Megjelenés időpontja: 2022. június 10.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük