Értékelés

Susan Dennard: Truthwitch – Igazságboszorka

Fülszöveg:

Együtt ​megválthatjuk a világot?

Boszorkaföldén majdnem olyan sokféle varázserő létezik, mint ahányféle módon bajba lehet keveredni – és a mindenre elszánt Safiya és Iseult ezt mindenkinél jobban tudja.
Safiya igazságboszorka, vagyis képes az igazságot megkülönböztetni a hazugságtól. Nagy hatalommal járó varázserő az övé, olyannyira, hogy egyesek még a gyilkosságtól sem rettennének vissza, ha így a saját oldalukon tudhatnák. Ez különösen igaz a nemességre, arra a társadalmi rétegre, ahová Safi is tartozik. A lánynak ezért titokban kell tartania a képességeit, nehogy bábuvá váljon a birodalmak közti játszmában.
Iseult fonálboszorka, aki látja az életeket átszövő fonalakat – a saját szívéből kiinduló fonalak azonban láthatatlanok számára. Az ő és Safi közt szövődött különös barátságnak köszönhetően a kitaszított lány egy vakmerő kalandokkal teli életbe csöppen, amelyben hűvös nyugalma tökéletes ellenpontja Safiya forrófejű, lobbanékony természetének.
A két lány nem vágyik másra, mint szabadon élni az életet, ám Boszorkafölde fölött a háború fellegei gyülekeznek. Safinak és Iseultnak egy bosszúszomjas vérboszorkával a nyomukban császárokkal, hercegekkel és zsoldosokkal kell megküzdenie, akik bármit megtennének azért, hogy megkaparintsanak egy igazságboszorkát. Vajon az eszes Merik herceg mennyire tud a segítségükre lenni?
Hagyd, hogy elvarázsoljon!


A Könyvmolyképző elhozta nektek Susan Dennard New York bestseller listás sorozatának, a Boszorkaföldének az első részét, az Igazságboszorkát. Tartsatok a Blogturné 7 bloggerével, olvassátok el az értékeléseket, a sorozathoz tartozó extrákat és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott 3 könyv egyikét!

Az utóbbi időben egyre kritikusabbá váltam a YA-fantasykkal kapcsolatban, hiszen egyrészt rengeteget olvastam, másrészt egyre több ilyen típusú könyv jelenik meg. Éppen ezért válogatom meg mostanában már nagyon, hogy milyen YA-fantasyt olvasok el. A Truthwitch – Igazságboszorka azonban kivételes kötetnek tűnt – ezt bizonyították az első értékelések is a regény magyar változatáról -, így arra jutottam, hogy ez a regény érdemes lehet a figyelemre. Ez részben igaz is, ám mindent összevetve eléggé kettős érzéseim maradtak a történettel kapcsolatban a könyv végére.

Először azonban mindenképp a pozitívumokra térnék ki! Nagyon tetszett ugyanis, hogy a történet főszereplője két lány, Iseult és Safi, akik bár nem állnak vérségi kapcsolatban, igaz barátok, fonáltestvérek, akik a kötet során egyre inkább bebizonyítják, hogy milyen erős is lehet a barátság. A regényben a szerelem nem kap fontos szerepet, ami a YA-könyveknél ritkaság, de éppen ez az, ami kivételessé teszi az Igazságboszorkát: egy olyan kapcsolatot mutat be, amely akár még a szerelmen is túlmutathat.

„Safi nem szabadságra vágyott, hanem arra, hogy hihessen valamiben – egy olyan díjban, amiért megéri futni és harcolni, és küzdeni, történjék bármi.
Végre megtalálta a díját. Nubrevnáért futott. És Merikért. Iseultért. Kullenért és Ryberért és Mathew-ért és Habimért, de mindenekelőtt: saját magáért.”

A szereplők szerencsére azonban nemcsak együtt, hanem külön-külön is izgalmasak voltak. Bár a címszereplőnk, az igazságboszorka Safi, a könyv olvasása után úgy érzem, hogy sokkal többet tudtunk meg a fonáltestvéréről, Iseultról, aki egy rövid epizód erejéig a szülőföldjére látogat, így megtudjuk, hogy honnan jött, és hogy a kirekesztés és a babonás félelmek hogyan vezettek végül oda, hogy el kellett hagynia az otthonát. Iseult fonálboszorka, aki az embereket összekötő fonalakat látja, illetve valamilyen módon látja az érzéseiket és a hangulatukat is. Bár a lány többször elmondja, hogy az ő varázsereje nem túlzottan erős – nem tud fonálkövet készíteni – számomra mégis sokkal értékesebbnek és hasznosabbnak tűnt ez az erő, mint Safié, aki arra képes, hogy megállapítsa, ha az emberek hazudnak neki.

Truthwitch - Susan Dennard
A kedvenc külföldi borítóm / Forrás: moly.hu

Mindkét lány nagyon erős női karakter, ami további plusz pont volt nálam, ugyanakkor a hősnők nagyon mások: míg Safi forrófejű, hirtelen, de igazán bátor is, addig Iseult sokkal megfontoltabb és elővigyázatosabb, de nehezen cselekszik a váratlan helyzetekben. Talán ez a különbség is az oka, hogy Iseult közelebb állt hozzám, ugyanis vele több közös pontot éreztem, mint Safival. A köztük lévő szeretet és megértés mégis arra késztetett, hogy mindegyik lány sorsát fontosnak érezzem, és szurkoljak nekik, miközben ezernyi kalandon mennek keresztül.

Az ezernyi kaland azonban itt nemcsak szófordulat: Iseult és Safi már az első oldalon bajba keveredik, és a szálak – vagy úgy is mondhatnám, hogy a fonalak – újra és újra, egyre jobban összekuszálódnak a történet során. A rengeteg esemény, és az állandó rohanás, amely könyvben van, azonban sajnos oda vezetett, hogy rengeteg kérdés függőben maradt. Hiába lett volna nagyon érdekes a Truthwitch világa, és hiába vannak jó ötletek a könyvbe, folyamatosan azt éreztem, hogy az író nem tudja kiaknázni a lehetőségeket, és nemcsak hogy nem dolgozza ki megfelelően a részleteket, de egyes momentumok kifejezetten feleslegesek is voltak. Hiába olvastam közel ötszáz oldalt az Igazságboszorka világából, mégsem tudom, hogy milyen boszorkák vannak, hogy honnan is ered ez a varázserő, melyből nem részesedik mindenki.

Összességében talán azt mondhatnám, hogy a szerző túl sok mindent próbált belesűríteni a könyvbe, túl sok volt a fordulat, és ennek a világépítés a karakterek látták kárát. Pedig az ötletek jók voltak, és akár egy remek könyv is születhetett volna belőlük, de így túlságosan zavarosnak éreztem a regényt, és emiatt sokszor nehezen, lassan ment az olvasás, nem beszélve arról, hogy igazából nem volt sem eleje, sem vége a történetnek, kicsit olyan érzésem volt, mintha egy sorozat második kötetét olvasnám. Mindennek ellenére nem bántam meg, hogy elolvastam az Igazságboszorkát, mert a szereplők tényleg érdekesek voltak, és az, hogy ebben a történetben nem a szerelem, hanem a barátság került középpontba, egyértelműen kiemeli a könyvet a többi közül. Meglátjuk, hogy vevő leszek-e a második részre.

Értékelés:

Rating: 3.5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

A sorozat első részében a főszereplőink sok időt töltenek tengeren. Így a játékunk is a tengerekhez kapcsolódik. Minden blogon találtok egy leírás egy tengerről. Megfejtésül a tengerek nevét írjátok be a Rafflecopter megfelelő sorába.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

Délkelet-Európa és Kis-Ázsia között található, a Földközi-tengerhez a Boszporuszon és a Márvány-tengeren keresztül kapcsolódik, az Azovi-tengerhez pedig a Kercsi-szoroson át. A Hét tenger egyike.

a Rafflecopter giveaway

10. 04. Kelly &Lupi olvas – extra
10. 06. Hagyjatok! Olvasok!
10. 08. Dreamworld – extra
10. 10. Utószó
10. 12. Kelly & Lupi olvas
10. 14. Sorok között
10. 16. Spirit Bliss Sárga könyves út
10. 18. Könyv és más
10. 20. Dreamworld
10. 22. Hagyjatok! Olvasok! – extra

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük