Értékelés

Szabó Magda: A pillanat

Fülszöveg:

Volt ​egyszer egy büszke város, Trója, melyet a görögök örökre eltöröltek a föld színéről. Ám egy maroknyi trójai, élén a hős Aeneasszal útra kelt, hogy megtalálja új hazáját: így kezdődik a Római Birodalom eredetmítosza. Így kezdődik Szabó Magda regénye is, hogy Aeneast rögtön az elején, váratlanul a menekülés közben odaveszett feleségével, Creusával cserélje fel.
A pillanat egy rendkívüli nő fájdalmasan szép és fanyarul groteszk története. Egy nőé, akiről mindenki azt hiszi, férfi. Történelmet ír, bejárja az alvilágot, látja a jövőt, de nem ismeri a szerelmet. Imádott és rettegett félistenként kell élnie, holott nem vágyik másra, mint hétköznapiságra. Halhatatlan, bár már megmenekülése pillanatában halott.
Szabó Magda antik kulisszák közé helyezi a kiválasztottak magányának időtlen történetét. Színpompás fantáziája mitikus figurákat változtat hús-vér lényekké és sosemvolt isteneket bűvöl elénk. A mágiát minduntalan megtörő irónia és a kesernyés humor ízig-vérig mai művé, egy meghasonlott lélek modern eposzává avatja A pillanatot.


Szabó Magda születésének 104. évfordulóján egy különleges turnéval készültünk nektek. A Jaffa kiadó jóvoltából 7 különböző regénnyel ismerkedtünk meg a neves magyar írónő életművéből, és erről tartunk nektek élménybeszámolót két teljes héten keresztül. Sőt, egy saját book taggel is készülünk, amit bárki kitölthet a saját felületén. A turné végén pedig egy szabadon választott Szabó Magda-könyvet nyerhettek.

Nem sokat gondolkoztam, amikor a különleges, Szabó Magda könyveivel foglalkozó turnénkhoz kellett könyvet választanom, ugyanis volt egy olyan kötet, amelyről ugyan nem hallottam még sokat, de a fülszövege felkeltette az érdeklődésemet. Ez A pillanat, mely az antik mitológia világába kalauzol minket, pontosabban az Aeneis történetét meséli újra – egy kis csavarral. Nagyon szeretem a görög-római mítoszokat, és többek között emiatt is keltette fel a figyelmemet ez a regény, bár amit végül kaptam, az nem igazán növelte a mitológia iránti rajongásomat – ellenben arra rájöttem, hogy Szabó Magda tényleg zseniális író.

A pillanat valahogy úgy kezdődik, ahogy az Aeneis, ám már az első oldalon egyértelmű, hogy egészen más történetet kapunk, mint Vergiliustól. A bátor hősök, a héroszok itt elkényeztetett, idegesítő alakok, és bizony a nagy Aeneis is úgy tűnik fel először, mint egy gyermek, ami a halál torkában amiatt nyafog, hogy megégette magát. Talán az egyetlen józan ember a könyveben a Kegyesatya, azaz Aeneis felesége, Creusa, aki az eredeti történetben oly kevés szerepet kapott, és aki Szabó Magdánál gyorsan átveszi a főszerepet.

Creusa igazán érdekes karakter, tényleg erős, és ízig-vérig tragikus hős, aki egyik pillanatról a másikra hazugságok hálójában találja magát, melyből nem menekülhet, és egy nép jövőjét kell a vállára vennie. Nem szerettem Creusát, mert gyakran hideg volt, és mert elnyomta a nőiségét, mert férfiként elbújtatta az igaz valóját (mely persze folyton a felszínre tört), és mert volt, hogy kegyetlenül viselkedett. De nem is volt cél, hogy megszeressem őt. Mert mindennek ellenére érzelmeket váltott ki bennem, méghozzá azok széles skáláját: az együttérzéstől az utálatig. Maga a könyv is ilyen volt, hiszen kifigurázta, pellengérre állította az általam olyannyira szeretett mitológiai történeteket, kijózanított, és megmutatta, hogy a valóság sosem lehet olyan, mint amilyenek az eposzok. A dicső halál pedig gyakran csak egy tragikus esemény köré költött mese a jövő számára.

„Nekem ne legyen boldog és világoskék az irodalom, hanem fekete, mint az alvadt vér, hazudni bárki tud honorárium nélkül is, de aki pénzt vesz fel érte, az igazat beszéljen (…).”

File:Szabó Magda bronz dombormű.jpg - Wikimedia Commons
Szabó Magda bronz domborműve / Forrás: Wikipédia

Azt a kérdést is felveti a könyv, hogy mégis mit tehetünk a végzet ellen, mely a mítoszokban szinte mindig lecsap, és éppen úgy, ahogy azt megjósolták. Ha azonban nem lenne menekvés a sors elől, akkor Creusa sem menekülhetett volna meg. Ez azonban jó pár kérdést felvet, köztük azt is, hogy mekkora hatalma van az isteneknek, és hogy megmenthető lett-e volna Trója, ha a lakói nem ragaszkodnak a sokat emlegetett hősi halálhoz, melyet már egészen kisgyermekként beléjük neveltek.

A nevelés egyébként nagyon izgalmas kérdés volt a regényben, Creusa ugyanis visszaemlékszik a trójai életére, és bizony sok érdekfeszítő, és meglehetősen kiábrándító dolog kiderül a hősi városról, például arról, ahogy a gyermekeikkel bántak vagy ahogy a testiséghez viszonyultak. De a nő meséi sok egyéb tanulságot is rejtettek, és sokszor egészen izgalmassá is váltak, miközben Szabó Magda a tragikus történetbe folyamatosan groteszk és ironikus elemeket csempész.

„Tanuld meg, annak, aki győzött, mindig igaza van, és meglepően sok minden lehetséges, ami másoknak tilos.”

Persze nem fogom azt mondani, hogy A pillanat könnyű olvasmány. A prózai hexameterek és az antik stílus keveredése a modern szavakkal és eszmékkel ugyan nagyon izgalmassá teszik a szöveget, de meg is nehezítik azt. Nem fogom azt mondani, hogy mindent értettem, különösen az utalások kapcsán, de az biztos, hogy A pillanat egy igazi irodalmi csemege, mely arra késztetett, hogy kutassak, nézzek utána az antik hősöknek és vegyem a kezembe az Aeneist. Mindeközben egy játékot is űzött velem a történet, hogy észre vegyem az apró változtatásokat, az iróniát és a kifordított helyzeteket.

Azt tanácsolom, ha úgy döntetek, hogy a kezetekbe veszitek A pillanatot, akkor szánjatok időt a könyvre, ne fáradtan olvassátok, és előtte nézzetek utána az Aeneis történek is egy kicsit. Számítsatok arra is, hogy a kép, amely az antik mitológiáról él bennetek, teljesen összedől, és arra, hogy bizony lesznek unalmasabb részek, vagy olyan pillanatok, amikor nem fogjátok szeretni a könyvet, a történetet, vagy épp Creusát. Én néha nagyon küzdöttem a szöveggel, míg máskor kifolyt a kezem közül, de ennek ellenére örülök, hogy olvastam a könyvet. A pillanat igazi szépirodalom, melynek el lehetett merengeni a nyelvi megoldásairól, amely kutatásra buzdított, és amely arra csábított, hogy fejtsem fel a beelső tartalmát.

Értékelés:

Rating: 4 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted a teljes életműsorozatot!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Keressetek képeket Szabó Magdáról! A bejegyzések szövegének egy-egy kulcsszavára kattintva egy fotót találtok a szerzőről, a feladatotok pedig annyi, hogy bepötyögjétek a Rafi megfelelő helyére, melyik volt ez a szó.

A nyeremény: egy szabadon választott Szabó Magda-könyv (a Jaffa kínálatából).

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

10. 01. Readinspo – Megmaradt Szobotkának
10. 03. A Szofisztikált Macska – Freskó
10. 05. Csak olvass! – Az őz
10. 07. Könyv és más – Régimódi történet
10. 09. Szaffi polca – Az ajtó
10. 11. Spirit Bliss Sárga könyves út – Für Elise
10. 13. Utószó – A pillanat
10. 15. Szabó Magda Book TAG

A könyv adatai:

Kiadó: Jaffa
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 328
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9786155609107
Megjelenés időpontja: 2016. február 29.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük