Értékelés

Ezerarcú Japán – A japán kultúra útikalauza

Fülszöveg:

LENYŰGÖZŐ UTAZÁS A MODERN JAPÁNBAN.

Japán a világ egyik legkülönlegesebb kultúrája, ahol tökéletes egyensúlyt képez múlt, jelen és jövő.
Ez a hiánypótló kötet lebilincselő áttekintést nyújt a felkelő nap országáról, miközben sorra veszi annak ezerféle szépségét és örömét, az építészettől a harcművészetig, az ősi kézművességtől a sintó szentélyekig, az ikebanától a kavaii-ig és tovább.


Utazzatok velünk a felkelő nap országába, Japánba, ahol tökéletes egyensúlyt képez múlt, jelen és jövő. Biztosan láttatok már képet a japán cseresznyevirágzásról vagy a Fudzsi-hegyről, találkoztatok már animékkel/mangákkal, origamiztatok vagy láttatok gésákról szóló filmet. Ha még nem, vagy ha szeretnétek többet megtudni Japánról és a japánokról, akkor tartsatok bloggereinkkel ezen a különleges blogturnén! Olvassátok el az ajánlóinkat és játsszatok velünk minden állomáson, ugyanis a turné végén a Bookline Könyvek kiadó jóvoltából egy szerencsés olvasónk megnyeri az Ezerarcú Japán egy példányát!

Japán a világ egyik legkülönlegesebb, legizgalmasabb országa, hiszen olyan sokáig volt elzárva a világ többi részétől, hogy egészen egyedi szokásokat tudtak kialakítani az ott élők. Néhány éve fedeztem fel a japán eredetű mangákat és animéket, így ezeken keresztül szembesültem vele, hogy mennyire különbözik is ez a szigetország – legyen szó művészetről, mentalitásról vagy csak a hétköznapokról, – a számunkra jól ismert európai kultúrától. Azóta persze már sokat olvastam Japánról, azonban a Bookline legújabb útikalauzát, az Ezerarcú Japánt nem tudtam kihagyni.

Forrás: Pixabay

Ami először feltűnt a könyvvel kapcsolatban, az a rengeteg kép, mely a szöveg mellett nagyon sokat segít abban, hogy tényleg megismerjük a felkelő nap országát. A fotókon találkozhatunk például híres épületekkel, művészeti alkotásokkal, a japán tájjal, városképekkel, és ezernyi aprósággal, mely jól jellemzi az országot. Nagyon örültem neki, hogy minden képhez alapos, pontos leírás is tartozott, az egyes fejezetek pedig térképekkel is kiegészültek, melyek nagy segítségére lehetnek azoknak, akik utazást terveznek Japánba. A térképek ugyanis szuperül kirajzolják, hogy mely városokba érdemes ellátogatnia a különböző érdeklődési körű olvasóknak – nem mindegy ugyanis, hogy a Japán vidéket és hagyományokat akarod megismerni, vagy épp valamelyik csúcsmodern városban vásárolnál Pokémon-ereklyéket. Azt hiszem, épp ez a sokoldalúság az, ami igazán különlegessé teszi Japánt éppen úgy, ahogy ezt a kötetet is! A könyv ugyanis remekül képes megragadni azt az ambivalens érzést, mellyel az utazók Japánban szembesülhetnek.

Mivel az Ezerarcú Japán alapvetően útikönyv vagy kalauz, fontos volt számomra, hogy a szöveg ne legyen túl tömény, illetve hogy könnyen megtaláljam azokat a részeket, amelyek különösen érdekelnek. Szerencsére a kötet alkotói mindenre gondoltak, a szövegek egy-egy témáról rövidek voltak, színesek, és feltűnő volt, hogy a könyv írói elsősorban arra törekedtek, hogy minél több témát, érdekességet és izgalmas tényt villantsanak fel, melyek felkelthetik minden olvasó figyelmét. Így aztán sikerült a japán élet rengeteg apró momentumába bepillantást nyernünk, viszonylag röviden és nagyon érdekesen. Bár én már egészen sok mindent tudtam Japánról, a könyv rengeteg érdekességet tartalmazott számomra is, és olyan területekre is bepillantást szereztem, melyek eddig elkerülték a figyelmemet.

Forrás: Wikipédia

Az Ezerarcú Japán, ahogy a neve is mutatja, Japán különböző, gyakran nagyon eltérő oldalait kívánja bemutatni, ehhez pedig a szöveg több nagyobb fejezetre bomlik. De ezeken belül is nagyon könnyű eligazodni, így ha valaki egy konkrét témában akar keresgélni (legyen az például a japán film, a festészet, a geek szórakozások, a mangák, a hagyományos ételek vagy akár a japán házak), könnyedén megteheti azt, ráadásul ha előre vagy visszafelé lapozunk, nagyon hasonló témákkal találkozhatunk, melyek tovább tágíthatják az érdeklődési körünket.

Mindezt összegezve, számomra nagyon jó élmény volt az Ezerarcú Japán olvasása, mert iszonyatosan sok érdekes információt tudtam meg erről a számomra kedves országról, mindezt pedig izgalmasan, színesen tálalták. A képek miatt pedig szinte oda is tudtam képzelni magam ebbe a gyönyörű országba. A könyvet jó szívvel tudom ajánlani mindenkinek, aki érdeklődik Japán után, aki szeretné a kanapéról megismerkedni ezzel az izgalmas, ambivalens országgal, és annak is, aki utazást tervez – ehhez egyébként nekem is nagyon megjött a kedvem. Akár van már valamiféle előismereted Japánról, akár nincs, ez a könyv tökéletes olvasmány lehet számodra!

Értékelés:

Rating: 5 out of 5.
Tokió / Forrás: Flickr

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt megrendelheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mind a 10 állomáson ki kell találnotok az ott található képről vagy idézetről, hogy milyen tipikusan Japán dologra gondoltunk! (A megoldás lehet sportág, személy, hely, étel, életstílus, bármi!) Mivel ez egy különleges turné, lesz egy extra lehetőségetek is nyerni! Ha kitaláltátok és beírtátok a dobozba a 10 megfejtést, akkor megnyílik egy új rubrika, ahova azt kell beírnotok, hogy mit csinálnátok, ha eljutnátok Japánba! Jó játékot!

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

“A …………….., egy japán eredetű étel, amely mindössze csak két összetevőből áll: szójababból és natto erjesztő baktérium kultúrából. A szójabab erjedése nyálkás textúrát és erőteljes ízt eredményez, amit sokan kellemetlennek és büdösnek találnak, míg mások rendkívüli módon élveznek.”

(A blogom feladatában korábban volt egy kis kavarodás, de természetesen azt is elfogadjuk, ha valaki korábban, a másik feladatra adott helyes választ.)

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

06. 07. Spirit Bliss Sárga könyves út
06. 09. Kelly és Lupi olvas
06. 11. Booktastic Boglinc
06. 13. Könyv és más
06. 15. Readinspo
06. 17. Csak olvass!
06. 19. Utószó
06. 21. Ambivalentina
06. 23. Csak olvass! (extra)
06. 25. Hagyjatok! Olvasok!

A könyv adatai:

Kiadó: Bookline Könyvek
Oldalszám: 224 oldal
ISBN: 9789634337188
Fordította: Dövényi Ibolya

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük