Értékelés,  KIDS

Jerry Spinelli: Stargirl

Fülszöveg:

Egy nap új lány érkezik a 16 éves Leo iskolájába, aki mindenkit elképeszt különös viselkedésével. Lehetetlen ruhákat hord, a menzán a békésen abrakoló diákság legnagyobb megrökönyödésére se szó se beszéd felpattan, és gitárkíséret mellett dalolva táncra perdül, kedvenc háziállata egy patkány, amelyet mindenhová magával hurcol, Stargirlnek nevezi magát, pedig nem is ez a valódi neve, és mindennap azzal borzolja a kedélyeket, hogy az aznapi születésnapost ebéd közben az egész iskola szeme láttára dallal és zeneszóval felköszönti. Nem csoda, hogy hamarosan kivívja mindenki ellenszenvét. Ez azonban egy csapásra megváltozik, amikor lelkes közreműködésével feltámasztja halottaiból az iskola kosárlabdacsapatát. Társai kezdenek ráeszmélni, hogy Stargirlből különleges bűverő árad: az öntörvényű egyéniség varázsa…


A Disney nemrég filmet készített a máris klasszikus Stargirl című kötetből, ennek örömére a Könyvmolyképző Kiadó újra kiadta kiadta a regényt. Az egyedi Young Adult történetről a Blogturné Klub bloggerei mesélnek, és ha velünk tartasz, akár egy példányt is nyerhetsz a kötetből.

Az utóbbi időben a sorozatok nagyon sokat segítenek benne, hogy a jó regények az olvasók kezébe kerüljenek, ugyanis ha egy széria jól sikerül, akkor a rajongók nyilván szeretnék megismerni a történet eredetijét, a könyvet is. Nem csoda, ha mostanában sok olyan regényt adnak ki újra a kiadók, melyeket megfilmesít valamelyik nagy filmes vállalat. Így van ez a Stargirl esetében is, mely 2004-ben, jó régen jelent meg magyarul, és valószínűleg feledésbe is merült volna, ha a Disney+ nem készít sorozatot a történetből, mely várhatóan felkelti az emberek érdeklődését a könyv iránt is. Mindez nagy szerencse, mert a Stargirl nemcsak egy aranyos, romantikus történet, de biztos vagyok benne, hogy sok általános iskolás vagy gimnazista számára nagyon is sokat tud mondani szeretetről, egyéniségről, kapcsolatokról.

„Olyan volt, mint a hajlítható fény: beragyogta napjaim minden zugát. Megtanított örülni. Megtanított csodálkozni. Megtanított nevetni.”

A Stargirl sorozat plakátja / Forrás: Wikipédia

Első látásra azt gondoltam, hogy a Stargirl egy aranyos szívmelengető, ám klisés történet lesz, középpontjában egy kissé furcsa lánnyal, aki mégis megtalálja a szerelmét – talán épp a suli legmenőbb sráca személyében. Ehhez képest a főszereplőnk, Leo a legkevésbé sem népszerű fiú, Stargirl pedig nem csak kicsit furcsa… A lány ugyanis magántanulóból vált éppen középiskolássá, és láthatóan fogalma sincs a bevett szokásokról, sőt, az általános társadalmi szabályokról sem: mindennek örül, mindenkivel közvetlen, sokszor kínosan is, ajándékokat ad, akinek csak tud, nem számít, hogy az ajándékozott szeretné-e, és ahelyett, hogy versenyezne, mindenki sikerének ugyanúgy örül. Nem csoda, ha Stargirl nem illeszkedik be könnyen az új iskolájába, sőt, az olvasó szívében sem nyer könnyen helyet, köszönhetően különc viselkedésének. Bár egy idő után megkedveltem a sokszor idegesítő, furcsa karaktert, sokáig vártam rá, hogy kiderül valami furcsa titok, egy elhallgatott betegség vagy gyerekkori trauma, ami miatt olyan lett Stargirl, amilyen. Csak a végére jöttem rá, hogy a lány egyszerűen csak önmaga…

A regény elbeszélője azonban nem Stargirl, hanem Leo, a suli egyik teljesen átlagos diákja. Őszintén szólva Leot nem igazán ismerhetjük meg a könyvből, nem volt kiemelkedő főhős, nem igazán különbözött a többiektől, amivel talán Stargirl különcségét próbálta hangsúlyozni az író. Mindenesetre szívesen megismertem volna kicsit jobban ezt a fiút, aki a tökéletesen átlagos álcája mögé bújva élte az életét, beolvadva a társai közé. Még csak önálló döntései, cselekedetei sem nagyon voltak Leonak, szinte mindig mások irányították: amikor nem az iskolai közösséget, akkor Stargirlt követte.

„És Stargirl egész nap aprópénzt potyogtatott. Egy centet itt, ötöt amott. A járdára dobta, egy polcra tette, vagy egy padra. Meg egy-két negyeddollárost is.
– Utálom az aprópénzt – mondta. – Úgy… csörög.
– Felfogod, mennyit dobsz ki egy év alatt? – kérdeztem.
– Láttad már valaha egy kis kölyök képét, mikor meglát egy centet a járdán? – kérdezte ő.”

Bár nyilvánvaló, hogy a regénybeli szereplők problémái és jellemei el vannak túlozva, például a történet középpontjában álló iskola jóval passzívabb az átlagosnál, és Stargirl is  idegesítőbb, mint általában az osztály különce, mégis úgy gondolom, hogy nagyon fontos témával foglalkozik a regény, ez pedig az iskolai zaklatás, kiközösítés. Felmerül az a kérdés is, hogy mennyire éri meg felvállalnunk önmagunkat egy közösségben, vagy a másik oldalról az, hogy mit tehetünk, ha azok lógnak ki a sorból, akiket szeretünk, és hogy van-e jogunk arra kérni valakit, hogy megváltozzon a kedvünkért. Egy középiskolás diák számára, aki egyébként is keresi önmagát, fontos lehet, hogy illeszkedjen a közössége elvárásaihoz, de vajon tényleg el kell veszítenünk önmagunkat ahhoz, hogy kedveljenek? Erről szól igazából a Stargirl.

Persze mindezt viccesen, izgalmasan teszi, ráadásul nagyon aranyos is ez a történet, még akkor is, ha van benne néhány igazán komoly, szívmelengető vagy szomorú pillanat. Bár én már nem tartozom abba a korosztályba, akiknek ez a könyv elsősorban szól, számomra is nagyon kellemes élmény volt a Stargirl olvasása, és bőven adott gondolkodnivalót, még akkor is, ha volt néhány kiszámíthatóbb pillanata is a regénynek. Azt hiszem, hogy ezt a történetet minden tininek el kellene olvasni, de az idősebbek is nyugodtan a kezükbe vehetik a Stargirlt, hiszen mindannyiunkban rejlik valahol egy ilyen különleges, életvidám lány, aki nem akar behódolni a szabályoknak.

Értékelés:

Rating: 4 out of 5.

Ha kedvet kaptál a regényhez, itt beszerezheted! Ha pedig még, lesd meg a sorozat thrillerét:

Bár én nem igazán így képzeltem el Stargirlt, azért kíváncsi leszek, hogyan sikerül feldolgoznia a Disneynek a sztorit.

NYEREMÉNYJÁTÉK

A Disney könyvadaptációjában a tehetséges Grace VanderWaal a főszereplő, aki az ismertségét még gyerekkorában szerezte, amikor megnyerte az America’s Got Talent című tehetségkutatót. A mostani játékunk így a tehetségkutatók bűvöletében telik: minden állomáson egy nyertes képét találjátok majd meg, a feladatotok hogy beírjátok, mely tehetségkutatóban tűnt fel az énekes(nő).

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

06.14. Sorok Között
06.16. Hagyjatok! Olvasok!
06.18. Sorok Között (extra)
06.20. Utószó
06.22. Dreamworld 
06.24. Hagyjatok! Olvasok! (extra)
06.26. Könyvvilág

A könyv adatai:

Oldalszám: 184
Kötéstípus: kartonált
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó Kft.
Eredeti cím: Stargirl
ISBN: 9789634577799
Megjelenés: 2020.06.19
Termékkód: 8621

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük