Értékelés

Amy Harmon: The Bird and the Sword – A madár és a kard

Fülszöveg:

A szerelem valóban nem ismer határokat?
Csitt, leányom, tartsd magadban! Minden szót, mi elhagyná ajkad!
Legyen az erőd benned rejlő, ne szólj, ne mondj, míg az idő eljő!
Tanulj, fejlődj, de ne beszélj, hallgass, lányom, hogy tovább élj!
Aznap, amikor anyámat megölték, megmondta apámnak, hogy többé nem fogok beszélni, és hogy ha meghalok, ő is velem hal. Azt is megjósolta, hogy a király eladja a lelkét, a fiát pedig elnyeli az ég.
Apám igényt tart a trónra, és most a háttérben várakozik, várja, hogy anyám szavai valóra váljanak. Apám kétségbeesetten vágyik a koronára. Én csak szabad akarok lenni.
Hogy szabad legyek, el kéne szöknöm, de anyám átka és apám kapzsisága fogva tart. Nem tudok beszélni vagy bármilyen hangot hallatni, képtelen vagyok karddal bánni, vagy elcsábítani a királyt. Egy olyan földön, ahonnan minden mágiát kiirtottak, talán a szeretet az egyetlen varázserő. De ki lenne képes szeretni… egy madarat?


Amy Harmon legújabb fantasy regénye egy varázslatos világba kalauzol el minket, ahol a szavaknak ereje van, és ahol egy fiatal királynak és beszélni nem tudó, de annál makacsabb választottjának számos veszéllyel kell szembenéznie. Tartsatok velünk a Blogturnén, és nyerjétek meg a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott példányt a könyvből!

Nagyon kíváncsi voltam Amy Harmon vadonatúj fantasy regényére, ugyanis már a fülszövegből kitűnik, hogy mennyire különleges is ez a történet. Szerencsére a kötet borítója is nagyon szép és egyedi lett, ezért egyértelmű volt, hogy beszerzem, amilyen hamar csak lehet. És nem is csalódtam, mert A madár és a kard egy nagyon izgalmas és egyedi regény lett, egészen elképesztő világépítéssel és egy fantasztikus hősnővel, aki megmutatja az olvasónak, hogy milyen erő is rejlik a szavakban.

A könyv fő erőssége egyértelműen a világépítés, ugyanis Amy Harmon egy nagyon különleges birodalmat tár elénk, ahol túlteng a varázslat, az embereknek azonban, akik különleges képességük van, rejtőzködniük vagy hazudniuk kell, mert a halál vár rájuk. A könyvben nagy szerepet kap a múlt, Tiras kegyetlen apjának uralkodása bőven rajta hagyta a nyomát a birodalmon, az új király igazságosnak szánt ténykedése pedig inkább gyengeségnek hat az elöljárók szemében, így a politikai csatározások is fontos szerepet kapnak a kötetben, miközben Tiras nemcsak a saját hatalmát akarja megszilárdítani, hanem azt is biztosítani akarja, hogy később se kerülhessen rossz ember kezébe a hatalom.

„Szigorúan beszélt, de a szeretet szó áradt belőle. Nem úgy hallottam a többiek gondolatait, mint ahogy beszéltek. Különálló szavakat hallottam, a domináns szót. Minden élőlény legmeghatározóbb szavát értettem. Boojohni domináns szava mindig a szeretet volt, és ezzel a tudattal elviselhetővé vált a dorgálása.”

Az eredeti borító – a magyar szerintem sokkal jobban passzol a történet hangulatához.

A könyv főhőse azonban nem Tiras, hanem Lark, aki igazán különleges főhős lett: már gyerekként is nagyon erős varázserővel bírt, de egy tragédia után elfojtja magában ezt, ráadásul többé egyáltalán nem képes beszélni sem, így épp a szavakat veszíti el, melyek a legtöbbet jelentették a számára, hiszen a lány képessége, hogy szavaival befolyásolni tudja a tárgyakat, vagy akár az élőlényeket is. Ereje elvesztése ellenére azonban Lark egy  nagyon tiszta és jószívű, bár kissé naiv lánnyá cseperedik, aki azonban egy nap – akarata ellenére – belecsöppen a hatalmi játszmák közepébe, és ekkor ismerkedik meg a jóképű ifjú királlyal, Tirassal is. Mindeközben pedig lassan elkezdi felfedezni, hogy hogyan használhatja az erejét szavak nélkül is, és fokozatosan egyre nagyobb hatalomra tesz szert – miközben végig megmarad egy alapvetően visszahúzódó, magányos lánynak, aki félretéve a félelmeit igyekszik mindig helyesen cselekedni.

Talán csak Tiras veszi őt észre rögtön, aki azonban szerintem korántsem lett ennyire izgalmas, ráadásul férfiként és királyként nagyon sokszor visszaél a hatalmával Larkkal szemben, és olyasmikre veszi rá a lányt, amiket az nem akar. Bár Tiras az, aki folyton makacsnak bélyegzi Larkot, valójában ő az, aki mindenáron véghez viszi a tervét, legyen az a birodalom megvédése vagy épp Lark elcsábítása. A szerelmi szál ennek megfelelően nem kicsit lett aszimmetrikus az érzésem szerint, és ez bizony zavart egy picit a regény során, különösen, hogy erre nem nagyon reflektált az írónő, és sokszor mintha álompárként tüntetné fel őket. Szerencsére volt pár jó pillanata Larknak, amikor rádöbbent, hogy önálló akar lenni, és a könyv vége felé egyre inkább ki tudott már állni magáért, és persze Tiras fejlődőképes, így a regény vége felé már egyre kevésbé idegesített, bár én őt végül így sem tudtam igazán a szívembe zárni.

„Nem akartam, hogy gondoskodjon rólam. Legszívesebben messzire szaladtam volna az összes férfi elől, aki irányítani akart, akik azt hitték, birtokolhatnak, bezárhatnak, felhasználhatnak, megvághatnak.”

Ez persze nem is volt feltétele annak, hogy élvezzem a könyvet, ugyanis enélkül is rettenetesen izgalmas volt a cselekmény, és olyan sok kérdést járt körbe a szerző, hogy felsorolni is nehéz: így például megjelent a hatalom kérdésköre, és hogy mihez tudunk vele kezdeni, vagy éppen a másság és a tőlünk különbözőek elfogadása. Persze ettől a legkevésbé sem lett didaktikus a regény, mely végig megmaradt egy fantasynak, ugyanakkor egy lassan épülő, elmélkedésre sarkalló, sokszor megható és gyönyörű történet lett A madár és a kard, ráadásul a könyv irodalmi szempontból sem utolsó, hiszen nagyon szép a nyelvezete, gyakran verses részek is beépülnek, és egymást érik a jelképek és metaforák – sőt, már a címben is megjelennek.

Bár az átlag YA-fantasykhoz képest kicsit komolynak éreztem ezt a könyvet, ez senkit ne tántorítson el, mert elképesztően jó könyvről beszélünk, mely nagyon be tudja rántani az olvasót az egyedi világával, mely bőven tartogat meglepetéseket. Ajánlom még a könyvet  romantikus lelkeknek, a szavak szerelmeseinek, és mindazoknak, akik szeretnének egy különleges világ részesei lenni anélkül, hogy kimozdulnának a szobából. És bár A madár és a kard egy sorozat első része, nyugodt szívvel ajánlom az egy kötetes regények kedvelőinek is, mert egy lezárt, kerek történetet kaptunk.

Értékelés:

Rating: 5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani játékunk során az egyes állomásokon olyan könyvekből találhattok idézeteket, amelyeknek címében szerepel egy-egy madárfaj. A feladat az, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott blogon található könyv címét. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a Könyvmolyképző Könyvkiadó által felajánlott példány a könyvből!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladat:

“Borzasztó lehet, ha semmi másért nem él az ember, csupán azért, hogy megszökjön a halál elől.”

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

03. 03. Könyvvilág
03. 05. Veronika’s Reader Feeder
03. 07. Sorok között
03. 09. Kelly és Lupi olvas
03. 11. Readinspo
03. 13. Utószó
03. 15. Fanni’s Library

A könyv adatai:

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Szerző: Amy Harmon
Fordító: Benedek Dorottya
Oldalszám: 368
ISBN: 9789634578123

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük