Értékelés,  KIDS

Laura Ellen Anderson: Vámpyr Vilma és az emléktolvaj

Fülszöveg:

Kedvenc vámpírlánykánk újabb kalandjai!
Elérkezett Vámpyr Vilma hatalmas szülinapi bulijának éjjele, ő pedig BORZASZTÓAN izgatott. Ám Noktürnia teremtményei különösen viselkednek, mintha egyikük sem emlékezne semmire – még Vilma szülinapi bulijára sem!
Vajon mi történhetett – valaki ellopta az emlékeiket? Rájön-e Vilma, mi áll a háttérben, és meg tudja-e menteni a családját és a barátait, mielőtt még róla is teljesen megfeledkeznek?

.

A Vámpyr ​Vilma és az emléktolvaj című könyv jóvoltából újra visszatérhetünk a Laura Ellen Anderson által megálmodott Noktürniába, hogy kedvenc vámpírkislányunkkal, jetinkkel, kaszásunkkal és házitökünkkel kalandozhassunk. A legújabb részben Vilma és barátai szülinapi bulira készülnek, igyekeznek elsajátítani a tökéletes ködkeksz fortélyait, és még egy rejtélyes emléktolvajjal is szembenéznek. Tartsatok öt bloggerünkkel, és nyerjétek meg a Móra Könyvkiadó által felajánlott példányt!

A Vámpyr Vilma könyvek az utóbbi időben nagy kedvenceimmé váltak, így természetes volt, hogy nem hagyom ki a sorozat legújabb részét sem, a Vámpyr Vilma és az emléktolvajt. Arról, hogy miért tetszik Laura Ellen Anderson koncepciója arról, hogy szerethetővé teszi az ijesztő lényeket, és hogy miért imádom ezt a sorozatot, már sokat írtam az előző két rész értékelésében, így most arról szeretnék inkább szót ejteni, hogy miben más ez a könyv a korábbiaknál. A Vámpyr Vilma és a barbárbálról itt olvashatsz bővebben, a második részről, a Vámpyr Vilma és az Úrikornisokról pedig itt találsz értékelést. Most pedig térjünk rá a legújabb részre!

A kötet nagyjából hasonlóan indult, mint a korábbiak, most is kaptunk egy kis bevezetést, mely segít visszaemlékezni a  korábbi kötetekre, de arra azért kevésbé alkalmas, hogy a korábbi könyvek nélkül is értsük a történetet. A regény első fele nem igazán nyújtott újat: Vilma és barátai iskolába mentek, ahol új tanárokkal és tantárgyakkal is megismerkedtek. A szörnyek iskolájáról a korábbi könyvekben olvashattunk már, de eddig ez volt a legrészletesebb leírás, ugyanakkor ez picit elodázta a kalandok kezdetét is. Jó darabig azt hittem, hogy annak ellenére, hogy ez a történet is nagyon aranyos, nem lesz képes a Vámpyr Vilma és az Úrikornisok nyomába érni, de aztán a könyv második fele igazán különlegesre sikerült!

„Annyira kacagott, hogy mind az ötven bódító borsószem kipattant az orrlukából, és Vilmáék táljában landolt.
– Tönkretetted a ködkeksztésztánkat! – mérgelődött Vilma.
– BOCS! – üvöltötte Mona együttérzően. – A KEKSZETEK NYUGODJON BORSÓBAN!”

Book Review: Amelia Fang and the Barbaric Ball – Chrikaru ReadsAz eddigi kötetek közül ugyanis ez a rész volt messze a legérzelmesebb és a legmeghatóbb. Míg az úrikornisos egy izgalmas disztópiára hasonlított, addig a Vámpyr Vilma és az emléktolvaj egy gyerekeknek szóló krimi és egy lélekani regény keveréke volt, melynek végén Vilmának egy nagyon érett és komoly döntést kell meghoznia. Érdekes, hogy ennek a történetnek az elején Vilma a kislányos problémák helyett inkább tipikus tiniproblémákkal küzd, a regény végére pedig már szinte felnőtt, érett döntést hoz, ami jól mutatja, hogy Vilma egyértelműen fejlődött a kötetek során. Kíváncsian várom, hogy mi lesz a következő regényekben!

A történet a bátorság és a barátság helyett ezúttal a szeretet fontosságát emeli központi helyre, ami egyaránt jelenti a barátok és a családtagok szeretetét és megbecsülését is. A regény emellett egy ellenpéldát is mutat: hogy mi történik akkor, ha csak a gyűlölet motiválja valaki cselekedeteit? Emellett a kötetben nagyon fontos szerepet kap az önfeláldozás, valamint az a dilemma is, hogy az egyén vagy a közösség érdeke való-e előbbre. Olyan kérdések merülnek hát fel, amelyekről egyébként nem nagyon tudunk még beszélni a gyerekekkel, viszont egy ilyen aranyos és izgalmas mesén keresztül akkor is megértik az üzenetet, ha egyébként még nem tudnák megfogalmazni ezeket az elvont gondolatokat. Mindeközben pedig az előző két rész tanulságai is megjelennek a könyvben, ami jól mutatja, hogy a szerző remekül tud építkezni is a történetekkel.

Szerencsére a mondanivaló mellett most is bőven kaptunk izgalmakat, sőt, szinte krimiszerű fordulatokat, így én bátran ajánlom a Vámpyr Vilma és az emléktolvajt is azoknak, akik szerették a korábbi köteteket is, és akik kedvelik a különleges, izgalmas és aranyos történeteket. Ha még nem olvastátok a sorozat korábbi részit, akkor semmiképp se hagyjátok az első két Vámpyr Vilma kötete sem!

Értékelés:

Rating: 5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani nyereményjátékunkban igyekeztünk olyan könyveket gyűjteni, melyek a Vámpyr ​Vilma és az emléktolvajhoz hasonlóan jól passzolnak a halloween-i hangulathoz. Minden állomáson találtok egy-egy borítórészletet, a ti feladatotok pedig, hogy a könyv címét beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő helyére.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Lehet, hogy egy képregény erről: fa

Ha nem látod a képet, kattints ide!

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

10.30. Könyv és más
11.02. Spirit Bliss Sárga könyves út
11.05. Utószó 
11.08. Veronika’s Reader Feeder
11.11. Hagyjatok! Olvasok!

A könyv adatai:

Kiadó: Móra
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2021
Oldalszám: 224
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789634868903
Fordította: Kalapos Éva Veronika
Illusztrálta: Laura Ellen Anderson
Megjelenés időpontja: 2021. október 15.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük