Értékelés

V. E. Schwab: Addie LaRue láthatatlan élete

Fülszöveg:

Egy ​élet, amire senki nem fog emlékezni. Egy történet, amit soha nem felejtünk el.

Franciaország, 1714: egy fiatal nő végső elkeseredettségben fausti alkut köt az ördöggel, hogy örökké éljen, ám ezért cserébe súlyos árat fizet. Az ördög megfosztja a világban elfoglalt helyétől, és arra kárhoztatja, hogy mindenki elfelejtse, akivel találkozik.
Így kezdődik Addie LaRue évszázadokat és kontinenseket átívelő, felejthetetlen története. Művészek múzsájaként vonul végig a történelmen, melynek során egyetlen társa az ördög, aki minden évben felkeresi az egyezségük évfordulóján.
Aztán egy napon, egy manhattani antikváriumban Addie belebotlik valakibe, aki emlékszik rá. És ekkor rájön, hogy nem menekülhet örökké a végzete elől.

Az Addie LaRue láthatatlan élete egyrészt a szerelem és az élet utáni végtelen vágyódás gyönyörű története, másrészt a művészetek és a tudás ünnepélyes himnusza. V. E. Schwab regénye a megjelenését követően számos országban bestsellerré vált, az olvasók és a kritikusok egyaránt ezt tartják írói pályája eddigi legfontosabb és legjobb művének.


Szinte lehetetlen megszólalni az Addie LaRue láthatatlan élete után, melyről annyit már most elárulhatok, hogy az egyik legkedvesebb 2021-es olvasmányom lett. A szerzőnőtől eddig mindössze két kötetet olvastam, az Egy kegyetlen dalt és a folytatását, az Egy sötét duettet, de mindegyiket nagyon szerettem, ezért nem volt kérdés, hogy az Addie LaRue is tetszeni fog, azt azonban nem hittem volna, hogy ennyire nagy hatással lesz rám a történet, mely nemcsak különleges hangulattal, de elképesztő mondanivalóval is bírt. No de kezdjük az elején!

Az Addie LaRue láthatatlan életének története az 1700-as években kezdődik, amikor is Adeline – azaz Addie – kétségbeesésében, amiért házasságra kényszerítenék, egy sötét istenhez, vagy talán magához az ördöghöz kezd imádkozni, és olyan alkut köt vele, melynek következményeire ő maga sem számít. Addie ugyanis ettől a naptól kezdve örökké, szabadon él, ám minden ember, akivel csak találkozik, elfelejti őt, amint becsukódik az ajtó a lány mögött. Így kezdődik Addie évszázadokat átívelő kalandja, melynek során a lány tanúja lesz a történelem nagy fordulatainak, háborúkat él át, végignézi a művészet változásait, miközben megtanul boldogulni úgy is, hogy az emberek elfelejtik őt.

„– Az a baj az idővel, hogy sosincs belőle elég – mondja. – Lehet, hogy egy évtizeddel, lehet, hogy egy perccel rövidebb a kelleténél. De az élet mindig idejekorán véget ér.”

300 éven át egyedül élni azonban nem egyszerű úgy, ha az emberre senki sem emlékszik. Így természetesen Addie is küzd a magánnyal, de talán még nehezebb azt elfogadnia, hogy hiába él örökké, nem tud nyomot hagyni a világban. Ezért is kap igazán fontos szerepet a művészet a kötetben: már a fiatal Addie számára is fontos volt a művészet, hiszen kislányként szénrajzokkal próbált elmenekülni a kilátástalan élet elől, később pedig a lány a művészeten keresztül találja meg a helyét: múzsa lesz, akire ugyan nem emlékeznek, de aki megihleti és naggyá teszi a festőket, szobrászokat, zeneszerzőket. Mindeközben pedig a lány nem mulaszt el egyetlen lehetőséget sem, hogy élvezze a szépséget, akár a művészet, akár a természet nyújtja azt.

„– Szerinted ér bármit is az élet, ha nem hagyunk nyomot a világban? […]
– Azt hiszem, sokféleképpen el lehet érni, hogy számítson az életünk.”

Addie számára az sem egyszerű, hogy a hosszú évszázadokon át csupán egyetlen – megbízhatatlan és sokszor kegyetlen – társa van, az általan csak Lucnek nevezett a férfi, akiről pontosan persze sosem tudjuk meg, hogy kicsoda, de talán leginkább az ördöghöz hasonlít. Luc az évek során gyakran keresztezi Addie LaRue útját, és jelenléével éppen úgy, ahogy a hiányával, összezavarja a lány életét, és felfordulást, valamint újabb dilemmákat hagy a lánynak. Luc talán a legellentmondásosabb karakter, akiről sosem tudhatjuk, hogy mi is mozgatja évszázadokon át, és ettől még sötétebbnek, még kiszámíthatatlanabbnak tűnik a történet során.

A kötetből természetesen nem hiányozhat a szerelem sem, és egy igazán csodálatos szerelmi szál is helyet kap a regényben, mely olyasmit ad Addie-nek, amiben a 300 év alatt egyszer sem lehetett része. Persze az átkok már csak olyanok, hogy sosem hagyhatják, hogy az ember boldog legyen… Itt sem szeretnék természetesen spoilerezni, de annyit talán nyugodtan leírhatok, hogy Addie szerelmi története talán az egyik legszebb és legfájdalmasabb történet, amelyet valaha olvastam.

„Olyan embert érdemelsz, aki úgy szeret, ahogy vagy. A jó, a rossz és az őrjítő dolgokat is.”

Összességében tehát az Addie LaRue láthatatlan élete egy csodálatosan szép, megindító történet egy nagyon különleges, erős és életigenlő lányról, aki minden nehézség ellenére sem akarja feladni, és aki még a legszörnyűbb helyzetből is megtalálja a kiutat. Az Addie LaRue az életről szól, a művészetről,  szerelemről és a csodákról, amelyekre oda kell figyelnünk. Addie LaRue rengeteg mindenre megtanított, miközben a különleges hangulatával olyannyira megragadott, hogy szinte képtelen voltam tőle szabadulni. A regény az első oldalakon az Adaline csodálatos élete című filmet juttatta eszembe, de nemcsak a név és az örök élet miatt, hanem a hangulata miatt is, és bár végül a cselekmény más fordulatokat vett, a kötet hangulata nekem végig hasonlított erre – az általam amúgy nagyon kedvelt – filmre.

„A történetek lehetőséget kínálnak a fennmaradásra. Az emlékezésre. És a felejtésre.
A történetek sokféle módon ölthetnek testet: szénrajzokban, dalokban, festményekben, versekben, filmekben. És könyvekben.
Addie rájött, hogy a könyvekkel ezer élete is lehet – vagy erőt meríthet egy nagyon hosszúhoz.”

Zárásként csak annyit mondanék, hogy olvassátok el ti is az Addie LaRue láthatatlan életét, akár szeretitek a fantasyt, akár nem, mert nem tudom elképzelni, hogy valakit ne ragadna meg ez a csodálatos történet. Most már egészen biztos, hogy olvasni fogok még V. E. Scahwab regényei közül! Addig pedig összegyűjtöttem az Addie LaRue Láthatatlan életének legszebb külföldi borítóit, nézd meg a válogatásomat itt!

Értékelés:

Rating: 5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Nyereményjátékunk során sorra vesszük az Addie történetében fontos szerepet játszó motívumokat. Minden állomáson elrejtőzött egy-egy szó, a ti dolgotok, hogy a kiemelt betűkből kitaláljátok, hogy mire is gondoltunk, a megoldást pedig írjátok be a Rafflecopter megfelelő dobozába!

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

10. 20. Fanni’s Library
10. 22. Utószó – extra
10. 24. Nem félünk a könyvektől
10. 26. A Szofisztikált Macska
10. 28. Booktastic Boglinc
10. 30. Csak olvass!
11. 01. Utószó
11. 03. Könyv és más
11. 05. Sorok Között Könyves Blog

A könyv adatai:

Kiadó: Agave Könyvek
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2021
Oldalszám: 608
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789634199618
Fordította: Ballai Mária
Megjelenés időpontja: 2021. november 18.

Egy hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük