Értékelés

Paullina Simons: A bronzlovas

Fülszöveg:

Leningrád, 1941. A fehér éjszakák fényében még látni a város egykori nagyságát, a palotákat és sugárutakat, egy letűnt kor meséjét, abból az időből, amikor Leningrádot még Szentpétervárnak hívták.
A két lánytestvér, Tatjána és Dása egy ágyon osztoznak és egy szobában laknak bátyjukkal és szüleikkel.
Kemény és nélkülözésekkel teli életük megszokott rendje semmivé lesz, amikor 1941. június 22-én Hitler megtámadja Oroszországot. A Metanov család és Tatjána számára az élet már sosem lesz olyan, mint volt. Egy ragyogó nyári napon Tatjána megismerkedik egy Alexander nevű jóképű katonatiszttel.
A család rengeteg szenvedésen megy keresztül, ahogy Hitler seregei közelednek Leningrád felé, és az orosz tél is lassan beköszönt. Az ostromlott városban, a bombázások közepette Tatjána és Alexander elkerülhetetlenül sodródnak egymás felé, de szerelmük szétszakíthatja Tatjána családját és a kapcsolatuk mélyén lappangó titok bárki életére veszélyes lehet, aki csak tudomást szerez róla.


Augusztusban elhozza nekünk a Könyvmolyképző Kiadó Paullina Simons A bronzlovas könyvének várva várt folytatását, amely ismét garantáltan megérinti az olvasói szíveket. Ha Ti is kíváncsiak vagytok arra, hogy miképpen küzd meg Tatjána és Alexander a háború további borzalmaival, az elszakadás nehézségeivel, és hogy vajon sikerül-e újra egymásra találniuk, akkor tartsatok a turné tagjaival, és játsszatok a könyv egy példányáért.

Még valamivel a járvány előtt, az utolsó raktárvásárok egyikén szereztem be A bronzlovas egy szépséghibás példányát – mondanom sem kell, nagyon baráti áron. A könyv azóta is a polcomon hevert, ugyanis én is azok közé az emberek közé tartozom, akik nehezen állnak neki a vaskosabb könyveknek. Márpedig A bronzlovas hosszú: közel 900 oldal, ráadásul egészen apró betűs. Mindez egészen addig vissza is tartott, amíg meg nem tudtam, hogy érkezik a folytatás, mely szintén nagyon érdekesnek tűnt, ráadásul még turné is szerveződött a könyvhöz, amibe én is szívesen beszálltam volna. És hát.. be is szálltam, méghozzá az első rész értékelésével, amit most végre tényleg elolvastam!

„Tudod, a szavaknak súlya van. – Tatjána rövid hallgatás után így folytatta: – Még azoknak is, amiket nem gondolsz komolyan.”

Leningrád / Forrás: Wikipédia

A hosszú könyveknél mindig tartok tőle, hogy nem lesznek elég izgalmasak, vagy csak sokára indulnak be, azaz szenvedni fogok velük. A bronzlovassal azonban szerencsére egy pillanatig sem volt problémám. Már a történet kezdete is nagyon érdekes, Tatjana és családja ugyanis ezen a napon tudják meg, hogy kitört a háború, melyet ma II. világháborúként emlegetünk. A 17 éves Tatjana persze nem tudja, hogy mit is fog ez jelenteni, és egészen más dolgokkal van elfoglalva – például azzal a katonával, akit éppen ugyanezen a napon ismer meg, miközben a buszra vár. A dolgok persze sosem mennek simán, és a dologból hamar baj lesz, Tatjanának pedig választania kell a családja és a szerelem között, miközben a háború is egyre közeledik.

Annak ellenére, hogy féltem a könyv hosszúságától, hamar kiderült, hogy a hossz kidolgozottságot is jelent, ami határozottan előnyére vált a könyvek. A háború legsötétebb óráiban magam is azt hittem, hogy már ezer napja tartanak a borzalmak – ahogy Tatjana apja is mondja – és akárhányszor láttam, hogy milyen hónap van, mindig csak szörnyülködni tudtam, és nagyon vártam már, hogy hőseink élete végre könnyebbre forduljon. Ellentétben a hosszú háborús leírásokkal, a boldog időszakot azonban csak töredékesen, kis jelenetekből ismerhettük meg, mely pedig olyan érzetet kelt, mintha egy szempillantás alatt eltelne az idő. Mindemellett persze minden cselekményelem is alaposan ki lett dolgozva a könyvben: az érzések gyönyörűen változnak, és a szereplők jelleme is igazán kiforrott lesz, mire a könyv végére érünk.

Leningrád / Forrás: Wikipédia

Tatjana, aki igazi gyerekként jelenik meg A bronzlovas elején, elképesztő ívet jár be a kötet során, miközben főbb jellemvonásai, mint a makacssága vagy az áldozatkészsége végig vele marad. Előbbi tulajdonsága gyakran segíti is a túlélését, még a legrosszabb napokon is. Alexander egészen más karakter, ami nagyon izgalmas dinamikát adott a könyvnek, hiszen gyakran volt konfliktusforrás, hogy egyszerűen nem tudják megérteni egymást. Erre persze még egy lapáttal rátesz a sok hazugság és titkolózás is, amelynek végén már maguk a szereplők sem tudják, hogy mi is a valós. Ennek ellenére nekem kifejezetten tetszett ez a kapcsolat, mely igaz, őszinte szereteten alapul, és annak ellenére, hogy mindketten számtalan hibát vétenek, végig egyértelművé teszik, hogy milyen határtalanul szeretik egymást.

„Tedd föl magadnak ezt a három kérdést, Tatjána Metanova, és tudni fogod, ki vagy. Kérdezd meg magadtól: miben hiszel? Miben reménykedsz? De ami a legfontosabb: mit szeretsz?”

A szerelmi szál tehát nekem abszolút teli találat volt, ám szinte egy pillanatra sem feledhetjük el, hogy háború van, a könyv közepe táján pedig már tényleg elképzelhetetlen állapotok uralják Leningrádot, a történet főbb színhelyét. Le a kalappal Tatjana előtt, hogy ennyire helyt tudott állni, miközben újra és újra összetört a szíve – az enyémmel együtt. A megható történet mellett rengeteg morális dilemmával is szembesülünk a hőseink mellett: olyan kérdések bukkannak fel, mint hogy megéri-e meghalni azért, hogy megállítsák Hitlert, hogy a család vagy a szerelem fontosabb-e, és hogy meddig lehet hazugságban élni.

Összességében tehát egy nagyon különleges könyv volt A bronzlovas, mely az első oldaltól az utolsóig nagyon izgalmas, és rengeteg érzelem van benne. Engem teljesen elvarázsolt ez a hatalmas, de gyönyörű kötet, ezért mindenképpen folytatom az olvasást a második kötettel! Ha hozzám hasonlóan ti sem olvastátok még A bronzlovast, de szívesen olvasnátok egy különleges háborús-szerelmes történetet, akkor semmiképp ne hagyjátok ki ezt a regényt!

Értékelés:

Rating: 5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted! A második részt innen vásárolhatod meg!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Paullina Simons népszerű regényét már rengeteg nyelvre lefordították, mostani játékunkban ezeket idézzük fel kicsit. Minden állomáson megtaláljátok a Tatjána és Alexander könyv valamely külföldi borítójának egy részletét, és azt kell kitalálnotok, hogy milyen nyelvű könyvhöz tartozik az adott borító. A Rafflecopter doboz megfelelő sorába tehát az adott nyelv megnevezését várjuk.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Ha nem látod a képet, kattints ide!

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

08.04. Kelly és Lupi olvas
08.07. Könyvvilág
08.10. Sorok Között extra állomás
08.13. Utószó extra állomás

A könyv adatai:

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Megjelenés: 2021. augusztus 11.
Eredeti megjelenés: 2003
Oldalszám: 648
Fordító: Farkas János
ISBN: 9789634578789

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük