Értékelés

Katherine Arden: Apró terek

Fülszöveg:

Hátborzongató, ​rabul ejtő kísértettörténet.

A tizenegy éves Ollie egy tragikus veszteség után csak a könyvekben talál vigaszt. Így amikor a folyónál egy őrült nővel találkozik, aki egy könyvet akar a vízbe dobni, Ollie ellopja a könyvet, és elmenekül. A kötettel borzongató történetet ismer meg egy lányról és két fivérről, akik szerelmesek voltak belé – és egy „mosolygó férfival” kötött furcsa alkuról. A baljós kísértet valóra váltja az ember legkedvesebb vágyát, azonban a legmagasabb árat kéri érte.

A történet magával ragadja Ollie-t, egészen a másnapi osztálykirándulásig a Párás Völgy tanyára, a rémisztő történetű helyi gazdaságba. Ott a könyve szereplőinek sírjába botlik. Lehet, hogy a „mosolygó férfi” története igaz? Ollie-nak nincs túl sok ideje a válaszon gondolkodni. A hazafelé vezető úton lerobban az iskolabusz, a különös buszsofőr pedig dermesztő tanácsot ad a rábízott gyerekeknek: „Jobb, ha elindultok. Ha leszáll az este, értetek is eljönnek.” A sötét valóban gyorsan ereszkedik rájuk, amikor Ollie karórája riasztó visszaszámlálásba kezd, és ezt írja ki: FUSS.*


Katherine Arden ifjúsági regénye tökéletes hangolódást nyújthat a halloweeni időszakhoz, ugyanis történetében egy borzongató, ködös vidékre kalandozunk, ahol minden furcsa madárijesztőkkel van tele. Nappal is futkosni fog tőle a hátadon a hideg, és ne akard megvárni, mi történik, amikor leszáll az éj!

Katherin Arden Az éjszaki erdő legendája sorozattal már belopta magát a szívembe, ezért nem volt kérdés, hogy az új könyvét is el fogom olvasni. Ebben annyira biztos voltam, hogy el sem olvastam a kötet fülszövegét, és csak akkor döbbentem rá, hogy az Apró terek egy horror történet, amikor elkezdtem olvasni a könyvet. Őszintén szólva ekkor meg is ijedtem egy kicsit, mert nem szeretem a kísértettörténeteket, még az ifjúsági változatokat sem, hiszen meglehetősen ijedős vagyok, ám éreztem, hogy ezt a regényt most nem lehet kihagyni, ezért minden félelmem ellenére belevetettem magam. És szerencsére nem csalódtam, kár lett volna olvasatlanul hagyni Katherine Arden legújabb regényét is!

„Az olvasás azt jelentette Ollie-nak, hogy olyan helyre látogathat, ahol egyáltalán nem kell Olivia Adlernek lennie.”

Mindenekelőtt szeretném leszögezni, hogy a történet nem volt félelmetes (már ha nem érzel különösebb félelmet a madárijesztők láttán), csak kissé hátborzongató, és rettenetesen izgalmas! A történet főhőse Ollie, aki egy tragédia következtében magának való kislánnyá vált, és aki nem szívesen érintkezik az osztálytársaival, ehelyett minden idejét a könyvek között szeretné tölteni. A regény elején a figyelmét is egy különleges könyv kelti fel, amelyet egy meglehetősen furcsa nőtől szerez meg, és amely egészen új, izgalmas események sorozatát indítja el a kislány életében.

Ahogy egy jó ifjúsági regényhez illik, az Apró terek cselekménye nagyon pörgős és kalandos, de annyira, hogy nem is tudtam letenni a könyvet. Arden nagyon ügyesen adagolja a rejtélyes információkat, így az első oldaltól kezdve fenntartja a történet az olvasó érdeklődését, és a helyzet csak egyre izgalmasabb lesz, ahogy fogynak az oldalak. Mindez ráadásul egy nagyon erős, magával ragadó, kicsit libabőrt okozó hangulattal párosul, amivel az Apró terek egy nagyon klassz kis kísértettörténet lett, melyet simán elolvashatnak a fiatalabbak is – sőt, éppen ők a célközönség. Ennek ellenére én is élveztem a könyv olvasását, mely gyorsan beszippantott, és nem is engedett el.

Amikor felszáll a köd, és a mosolygó férfi éjszaka útnak indul, kerüld a tágas tereket. Maradj az apróknál!”

Fontos persze megemlíteni, hogy nagyon ritkán olvasok klasszikus ijesztgetős horror történeteket, ezért azt nem tudom megítélni, hogy ugyanez a történet hogyan hat valakire, aki a műfaj kedvelője. Csupán arról tudok beszámolni, hogy én imádtam az Apró tereket még annak ellenére is, hogy nem volt igazán nagy csattanó a végén, és bizony a világban voltak apró lyukak és logikátlanságok, melyeket kénytelen voltam a rövid terjedelem számlájára írni. Talán ennek estek áldozatul a karakterek is, akik nem voltak igazán sokrétűek, kivéve talán a főhősünket, Ollie-t, aki azonban nemcsak összetett személyiség volt, de meglepően talpraesetten viselkedett a különös szituációban is, amibe keveredett (legalábbis a legtöbb horrorfilmszereplőhöz képest).

Dead Voices
A második rész angolul / Forrás: moly.hu

Mindet összevetve megállapíthatom tehát, hogy Katherine Arden nemcsak a fantasyban, hanem az ifjúsági horror műfajában is egészen különlegeset alkotott, és egy olyan történetet hozott el nekünk, amely nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek számára is izgalmas lehet, miközben természetesen van benne tanulság is. Aki a gyermeke számára szeretné beszerezni az Apró tereket, az is nyugodt lehet, hiszen egy általános iskolás gyerek valószínűleg már sokkal durvább dolgokkal is találkozott a könyv enyhén borzongató jeleneteinél, ráadásul a szerző kerüli az erőszak leírását, és ebben a regényben véres jelenetekkel sem találkozhatunk. Helyettük azonban van bőven izgalom és borzongás, melyek miatt tényleg nem érdemes kihagyni ezt a történetet!

Bár a regénynek angolul van folytatása, és ez remélhetőleg magyarul is érkezni fog majd, senki ne ijedjen meg attól, hogy az Apró terek egy sorozat, ugyanis a történet szuperül le van zárva, így önmagában is megállja a helyét a kötet. Az egyre nyúló őszi estékre pedig nem is választhatnál hangulatosabb olvasmányt!

*Hiányos fülszöveg, az eredetit túl spoileresnek éreztem.
 

Értékelés:

Rating: 5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mivel a regényben nagy szerepet kapnak a madárijesztők, ezért ebben a játékban olyan regényeket keresünk, melyekben szintén említésre kerülnek a termőföldek őrzői. A feladatotok csupán annyi, hogy próbáljátok kitalálni, melyik könyvre gondolhattunk az egyes állomásokon az átírt fülszövegek alapján, és írjátok meg nekünk a Rafflecopter megfelelő sorába (író+cím).

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

Ezen az állomáson egy olyan könyvet keresünk, melynek főhőse egy viharban kel életre, amikor tarlórépából készült fejébe belecsap egy villám. Hűséges titkárával Tavaszvölgybe szeretne eljutni.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

08.23. Booktastic Boglinc
08.25. Könyv és más
08.27. Utószó
08.29. Hagyjatok! Olvasok!
08.31. Booktastic Boglinc (extra)
09.02. Spirit Bliss

A könyv adatai:

Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás helye: Szeged
Kiadás éve: 2021
Oldalszám: 192
ISBN: 9789635616053
Fordította: Roehnelt Zsuzsanna Lilla

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük