Értékelés

George R. R. Martin: Tuf utazásai

Fülszöveg:

Jóval ​azelőtt, hogy a Trónok harca nemzetközi sikerré vált, George R. R. Martin a kozmoszt mutatta be hű olvasóinak. A Tuf utazásai a bohókás és megnyerő Haviland Tuf, az akaratlan hős története, aki bolygóról bolygóra járva igyekszik helyesen cselekedni.

Haviland Tuf egy tisztes űrkalmár, ráadásul nagy macskarajongó. Hogyan történhetett meg, hogy a világegyetem legalantasabb gonosztevőit megelőzve büszke tulajdonosává vált a Föld legendás Ökomérnöki Alakulata legutolsó maghajójának? Tulajdonképpen nem is fontos, az viszont annál inkább, hogy jó kezekbe került az emberi űr legveszélyesebb fegyvere. Olyan kezekbe, melyek immár ezernyi leírhatatlan lény sejtanyaga felett uralkodnak.

Tuf ezen egyedi felszereléssel lát neki, hogy megoldja a távoli világokat kolonizáló emberek miatt támadt problémákat: ellenséges szörnyek megszállását, párosodásfüggő népességet, egy diktátort, aki kórságok terjesztésével érvényesíti az akaratát… E martalócokkal teli univerzumban a gyarmatosítókat minden esetben csupán Tuf leleményessége és híres becsülete választja el a katasztrófától.

A kötet tartalmazza Janet Aulisio nyolc eredeti és huszonnyolc vadonatúj illusztrációját is.


Bár George R.R. Martin nevéről valószínűleg először mindenkinek a Trónok harca jut az eszébe, a szerző a sci-fi műfajban is kipróbálta magát. Az Agave kiadónak hála most a Tuf utazásain keresztül Martinnak ezt az oldalát is megismerhetik az olvasók.

George R. R. Martin regényei mindig is piszkálták a fantáziámat, de a Trónok harcától mindig eltántorított az, hogy egy be nem fejezett sorozat, és egyre nagyobb rá az esély, hogy most már soha nem is lesz befejezve. Ám amikor megláttam a Tuf utazásait, lecsaptam a lehetőségre, és azonnal beszereztem a kötetet, mely még jóval a Trónok harca előtt íródott, és a fülszövege alapján rettentő ígéretesnek tűnt, még úgy is, hogy ez a regény nem annyira fantasy, sokkal inkább sci-fi, mely még mindig nem a kedvenc műfajom. Ez a kötet azonban határozottan tetszett, sőt, hamar a kedvenceim közé is bekerült.

„Ha – ismételte Haviland Tuf. – Az egyik legproblémásabb szó. Olyan rövid, mégis annyi csalódás és mérgelődés gyökere!”

A Tuf utazásainak már a műfaja is érdekes, ugyanis valahol a regény és a novella között áll: a kötetben található hét történet ugyanis valamilyen szinten különálló, ugyanakkor a sorrendjük nem igazán cserélhető fel, utalnak egymásra, három novella pedig szorosabb kapcsolatban áll egymással. Mindemellett a könyvben található még egy nagyon rövid kis prológus, mely egy kicsit fantasyszerű, ám az első és egyben leghosszabb novella, mely egyben a bevezetés is, már egészen más hangulatú. Itt ismerjük meg  Haviland Tufot, a kereskedőt, aki jóformán véletlenül kerül be egy olyan küldetésbe, mely egy titokzatos, de elképesztően fejlett űrhajó – vagy inkább egy óriási biofegyver – megszerzésére irányul. Talán nem árulok el nagy titkot azzal, ha elárulom, a lenézett Tuf végül szert is tesz a különös űrhajóra, és hamarosan kezdetét is veszi Tuf világok közötti elképesztő kalandja.

Tuf utazásai
Tuf egy 80-as évekbeli borítón / Forrás: Goodreads

A történet gerincét az a három novella adja, melyben Tuf a S’uthlam nevű bolygóra látogat el újra és újra, és megpróbálja megoldani az ott élők egyre növő problémáját: az élelmiszerhiányt. Már ebből a három novellából is kitűnik Tuf különleges karaktere, de a köztes novellák még többet árulnak el hősünkről. Tuf ugyanis nagyon izgalmas karakter, aki termetével is kitűnik a többiek közül, ám személyisége még ennél is egyedibb. A könyvben számtalanszor szolgál humor forrásául Tuf kifinomult, udvariaskodó és cikornyás beszédmodora, valamint kivételes ragaszkodása a macskáihoz, melyektől egy pillanatra sem válik meg. Az is egyértelmű, hogy Tuf kimondottan ravasz és fondorlatos, bár míg a könyv elején többször nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy a cseleinek vagy a szerencséjének köszönheti-e hősünk a pozitív végkifejletet, addig a könyv végére már egyértelművé válik, hogy Tuf igen erősen manipulálja a szálakat. Ahogy pedig az Ökomérnöki Alakulat egykori hajójával Tuf sorra  oldja meg a különböző világok problémáit, az is nyomon követhető, hogy hogyan befolyásolja a férfi a bolygókat egyre meredekebb és etikailag megkérdőjelezhetőbb módon, míg végül egészen komoly emberi jogi kérdésekig is eljut.

„– A parancsomra lőni fognak – közölte Ober. – Ha ragaszkodik hozzá, szívesen leszámolom élete utolsó másodperceit. Húsz. Tizenkilenc. Tizennyolc…
– Ritkán hallok ilyen energikus visszaszámlálást – jegyezte meg Tuf. – Kérem, aggasztó híreim hallatán nehogy elveszítse a fonalat!
– Tizennégy. Tizenhárom. Tizenkettő.
Tuf összefonta a pocakján a kezét.
– Tizenegy. Tíz. Kilenc. – Ober nyugtalanul oldalra nézett, majd vissza a képernyőre.
– Kilenc – ismételte Tuf. – Kiváló szám. A hagyományok szerint a nyolcas követi, aztán a hetes.”

Tuf karaktere ugyanakkor végig megmarad humorosnak, és a magam részéről azt is rendkívül élveztem, hogy nyomon követhetem azt, ahogy a férfi kutatással, rengeteg gondolkodással, és némi csellel megoldja a világok végzetes problémáit, miközben ténykedésében tagadhatatlanul ő maga is örömét leli. A rejtélyek megoldása kicsit talán krimiszerűvé is teszi itt-ott a Tuf utazásait, ám a sci-fihez tartozó technológiai részletekből sem szenvedünk hiányt. Űrcsatákra azonban semmiképp ne számítsatok, a könyv dinamikáját ugyanis Tuf humora, a világok problémái, azok bravúros megoldása – és persze a közben felmerülő problémák adják.

A Tuf utazásai tehát igazán szórakoztató, és összességében meglehetősen elgondolkoztató olvasmány, melyben egymást váltják a meglepő és a megmosolyogtató jelenetek. A sci-fi rajongóinak éppen úgy ajánlom ezt a rettentően szórakoztató könyvet, mint a fantasyrajongóknak és mindazoknak, akik szívesen kísérnék el a különc Haviland Tufot a világokon átívelő kalandjaira.

Értékelés:

Rating: 5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Tuf életében központi szerepet játszanak a macskák, így a nyereményjátéknak is ők állnak most a középpontjában. Mindegyik állomáson találhattok egy macskás idézetet, a feladatotok pedig annyi lenne, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő helyére beírjátok a hozzátartozó szerző nevét és a könyv címét.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

„– Őszintén szólva a macskarizmák nem sokat érnek házvezetőnek. De hát én fizetem, és ha néha nem bízok rá feladatot, átaludná mind a kilenc életét. Nem igaz, Fen? – kacsintott oda.

– Te ma éjjel a halakkal alszol – morogta Fen.”

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

08.24. Flora the Sweaterist
08.26. Könyv és más
08.28. Utószó

A könyv adatai:

Kiadó: Agave Könyvek
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2021
Oldalszám: 420
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789634198567
Fordította: Ballai Mária, Kőszeghy Ágnes, Sárpátki Ádám, Benkő Ferenc, Molnár Berta Eleonóra
Illusztrálta: Janet Aulisio

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük