Értékelés

Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok

Fülszöveg:

Gondolta ​volna, hogy a 18. században a hölgyek legyezőjükkel küldtek titkos üzenetet hódolóiknak? Vagy hogy az első melltartók az 1800-as évek elején végső soron a francia forradalomnak köszönhetően jelentek meg? Hogy kétszáz évvel ezelőtt a fogkefék vaddisznósörtéből készültek, és hogy a bugyi mint ruhadarab majd ezer évig nem is létezett? A Rizsporos hétköznapok gyönyörű képekkel illusztrált lapjain ilyen és ehhez hasonló érdekességekkel találkozhat az olvasó, hisz ez a könyv – vagy inkább album – a divat- és testkultúra történeti gyűjteménye. De annál mégiscsak több: egy könyv, amely egyszerre szórakoztat és hozza közelebb, teszi átélhetőbbé az olvasó számára a történelmet. Azt a történelmet, amely kimaradt a tankönyvekből, a mindennapok történelmét. Koncentrálva ebben a kötetben elsősorban a 18-19. századi hölgyek budoár- és divattitkaira, hétköznapjaira, azokat a divat és a művészet szépségén, illetve a régi szokások báján keresztül bemutatva… És persze egy kis rizsporral meghintve.

Budai Lotti öt éve elindított Rizsporos hétköznapok című blogját tízezrek olvassák, és a blog Facebook-oldalát több mint 12 000-en követik nap mint nap. Az ott megjelenő tartalmak kiegészítése és újragondolása ez a gazdagon illusztrált, szemet gyönyörködtető kiadvány. A szerző korábban megjelent romantikus történelmi kalandregényei a garancia, hogy ezt a témát is szórakoztató formában tárja az olvasók elé.


Casal, Lady, Man, Victorian, Parasol, Topper, VintageBudai Lotti különleges kötete, a Rizsporos hétköznapok néhány hónappal ezelőtt már nagy sikert aratott a magyar bloggerek és vloggerek körében, és minél többet hallottam erről az amúgy gyönyörű könyvről, annál inkább megjött a kedvem, hogy én is elolvassam. Bár alapvetően nem vagyok nagy divatrajongó, de úgy gondoltam, adok egy esélyt a könyvnek, és hamarosan meg is érkezett a kötet, melyet végül két este alatt elolvastam.

A Rizsporos hétköznapok a 18-19. század divatjával foglalkozik, pontosabban azzal, hogy hogyan is változott a női öltözködés ebben az időszakban, és melyek voltak a főbb trendek a nemesi udvarokban élő hölgyek között. A kötet nagyon alaposan bemutatja, hogy hogyan is nézett ki a nők toalettje, milyen alsóruházatot hordtak, hogyan viselték a hajukat, mely cipők voltak népszerűek, és természetesen azt is megtudhatjuk, hogy milyen ruhákat hordtak a korabeli rangos társaság hölgyei a bálokban és a hétköznapokon. Nagyon tetszett, hogy mindez nemcsak a szövegben, hanem a képeken is megjelent, a rengeteg illusztráció pedig sokat segített abban, hogy én is el tudjam képzelni a különleges darabokat, melyekkel ma már nem nagyon találkozhatunk.

Bár valamennyit talán mindenki tud erről a korszakról, különösen Jane Austen és a korabeli írók rajongói, ebben a könyvben nagyon szépen és szisztematikusan össze voltak szedve az információk, ám mégsem lett száraz kötet, sőt, kifejezetten olvasmányosra sikerült a Rizsporos hétköznapok. Emiatt is lehetett nagyon gyorsan haladni a könyvvel, ám mégsem volt érdemes falni az oldalakat, ehelyett én azt javaslom, hogy merüljetek el az illusztrációkban, és hagyjátok, hogy titeket is elvarázsoljon az alsószoknyák, púderek, turnűrök izgalmas világa.

Elegant, Lady, Corset, Style, Fashion, Woman, FemaleVolt azonban a könyvnek egy komolyabb vonatkozása is, amely különösen tetszett. A különböző divatirányzatok közötti lavírozás során ugyanis az is egyértelműen látszott, hogy a divat nem önmagáért való, hanem a társadalmi változásokat képezi le. Így az, hogy a nők milyen ruhát hordtak egy adott korszakban, arra is utal, hogy milyen szerepük volt a társadalomban. Tudjuk, hogy a nők gyakran sanyargatták magukat a történelemben a divat kedvéért – sőt, még ma is gyakori ez -, de érdekes volt látni, ahogy a szoros darabokat felváltották a lazább, könnyedebb ruhák, melyekkel a hölgyek egyfajta szabadságot is kaptak, majd ismét előtérbe kerültek a – korábbiaknál még szorosabb – fűzők.

A Rizsporos hétköznapok tehát egy igazán gyönyörű, és nagyon informatív kötet, mely egyrészt bevezeti az olvasót a 18-19. század hatalmas ruháinak, és különös kiegészítőinek világába, és ezzel megmutatja, hogy hogyan is éltek  nemes hölgyek ebben a korszakban, másrészt pedig elénk tárja azt a lenyomatot, amelyet a társadalmi változások hagytak a női divaton. Éppen ezért nemcsak azoknak ajánlom Budai Lotti könyvét, akik rajongnak a divatért, hanem mindenkinek, aki szívesen néz vissza a történelem elfeledett nőire, és az ő életükre.

Nagy örömömre a könyvnek már megjelent a folytatása, mely az átlagos nők életútját, valamint annak szépségeit nehézségeit mutatja be. A hamarosan megjelenő harmadik rész pedig még mélyebben elmerül a 18-19. századi nők életében, és a szexualitás történetével foglalkozik. Izgalmas témák, így semmiképp sem hagyom ki a folytatásokat sem!

Értékelés:

Rating: 5 out of 5.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük