Értékelés

Anne Frank naplója

Fülszöveg:

Jelen kiadás Heller Ágnes Aki a múltat jelenné változtatta című beszédével kiegészítve jelenik meg, amely 2019. június 12-én a frankfurti Paulskirchében hangzott el, Anne Frank születésének 90. évfordulója alkalmából.

„Az egész világ ismeri Annét. Hogy miért? Mert írt. Mert naplójában a múltat jelenné változtatta, a holtakat élőkké. A szavak csodája által. Az irodalom csodája által. Anne Frank naplója nemcsak a szenvedés, a zsidó sors dokumentuma, hanem egyben egy olyan gyereknek a története is, aki ebben a sorsban, ennek a sorsnak a következtében talál önmagára. Anne ez alatt a rövid idő alatt csinálta végig azt, amit Nietzsche így fogalmaz meg: »azzá lenni, amik vagyunk«. Anne fölfedezte önmagát, és kis világában fölfedezte a nagyvilágot. Megtanult szeretni, ítéletet alkotni, megbocsátani, kinevetni, megérteni – megtanulta, mi a félelem és az elégedettség, a szerencse és a szerencsétlenség –, és mindent regisztrált, amit szavakban átélt. Szenvedélye lett az írás, benső szükséglete, ennek köszönhető, hogy naplójából irodalom lett, nevéből pedig mindazoknak a jelképe, akiknek sorsában osztozott.” (Heller Ágnes)

Anne Frank 1942. június 12-e és 1944. augusztus 1-je között vezetett naplót: kezdetben csak magának írogatott, később, amikor megérett benne az elhatározás, hogy híres írónő lesz, elővette régi írásait, és módszeresen átírta, javítgatta őket. Az volt a terve, hogy naplója alapján könyvet ír a háborúról, és hű képet fest benne a német megszállás éveiről Hollandiában. Korai halála – nem sokkal tizenhatodik születésnapja előtt vesztette életét a bergen-belseni koncentrációs táborban – megakadályozta terve megvalósításában.
Naplóját a Frank családot bújtató Miep Gies találta meg és helyezte biztonságba azután, hogy a családot 1944. augusztus 8-án egy feljelentést követően elhurcolták, majd a háború után olvasatlanul átadta Anne édesapjának, Otto Franknak. A könyv 1947-ben jelent meg először, Otto Frank gondozásában, s azóta világszerte milliók olvasták. A csorbítatlan szövegű, teljes kiadás csak a kilencvenes évek elején látott napvilágot holland nyelven, Magyarországon először Bernáth István méltó fordításában jelent meg.

Anne Frank naplója örök érvényű olvasmány, egyaránt szól az övéihez hasonló gondokkal küszködő fiatalokhoz, az idősebbekhez, akik szeretnék jobban megérteni őket, és szól mindazokhoz, akik tudni akarják, mi történt a Prinsengracht 263. hátsó traktusában bujkáló családokkal a hitleri megszállás alatt álló Amszterdamban.


Az Anne Frank naplója új köntösben jelent meg június 12-én – Anne születésének 91. évfordulóján – a Park Kiadó gondozásában, amely történet még mindig képes újat mutatni. Ez a kiadás attól igazán különleges, hogy kiegészül Heller Ágnes Aki a múltat jelenné változtatta beszédével. A naplóban megelevenednek az olvasó előtt annak a két évnek az eseményei, amelyet a Frank és a Pels család, illetve Fritz Pfeffer bujkálással töltött a náci megszállás alatt a Prinsengracht 263. Hátsó traktusában. Ha szeretnétek megnyerni a kiadó által felajánlott példányt, tartsatok a blogturné bloggereivel!

Anne Frank naplója a világ egyik legolvasottabb könyve, ennek ellenére nekem egészen eddig kimaradt az életemből, bár rajta volt az „egyszer majd elolvasom” listán. Pedig Anne Frank egészen különös személyiség volt, aki naplójában képes volt megörökíteni egy lassacskán felnövő tinilány szemén keresztül a holokauszt borzalmát. Rengeteg könyvet olvastam már a témában, és a maga nemében mindegyik egyedi volt, de Anne Frank naplója teljesen más, mint bármi, amit eddig olvastam, mert amellett, hogy a zsidók szenvedéseit is leírja, egy egész felnövéstörténetet ismerhetünk meg a könyvből, Anne személyében pedig kicsi mindannyian magunkra ismerhetünk.

„A boldogságot kiérdemelni csak munkával és tisztességgel lehet, spekulációval és lustasággal nem. A lustálkodás vonzónak tetszhet, de elégedettséget csak a munka ad.”

Anne Frank 1942. június 12-én, a 13. születésnapján írta az első naplóbejegyzését az ajándékba kapott könyvecskébe, és egészen addig folyamatosan írt bejegyzéseket, amíg 1944-ben fel nem fedezték a búvóhelyüket. Ugyan a napló szövegét később maga Anne, majd az édesapja is átdolgozta – bár ez a kiadás Anne akaratának megfelelően, nem az apa módosításaival jelent meg -, de a kötet mégis hiteles dokumentuma a II. világháború Hollandiájának, de elsősorban azon 8 ember történetének, akik egy gyárépület hátsó traktusában elbújva tervezték átvészelni a háborút.

A történet kezdetén egy tipikus tizenéves kislánnyal találkozunk, aki ugyan már szembesült a kirekesztettséggel, de alapvetően boldog életet él, sok barátja van, akiket az első bejegyzésekben részletesen be is mutat. Anne élete azonban hamar a feje tetejére áll, amikor kénytelen a családjával együtt elbújni. Most, a karantén után talán jobban megérthetjük, hogy a folyamatos félelmen kívül az összezártság is milyen indulatokat vált ki a két összezárt család tagjai között, és mennyi szenvedésen kellett keresztülmennie az egyébként is érzékeny, hiszen serdülőkorban lévő Anne Franknak. A lány egy kis szobában éli meg fiatal élete legfontosabb eseményeit: itt jön meg a menstruációja, itt adódnak az első komoly konfliktusai a szüleivel, itt tanul meg kiállni magáért, és itt esik először szerelembe. Mindeközben pedig kénytelen felnőni, mert ebben a világban senki sem maradhat többé gyerek.

„A sok kérdés közül, amely bensőmet felzaklatja, az egyik, hogy vajon a nők szerepe a társadalomban, régebben, de ma is, miért annyival jelentéktelenebb a férfiakénál. Mindenki mondhatja, hogy ez igazságtalan, de engem ez nem elégít ki, és ennek a durva igazságtalanságnak az okát szeretném tudni! […] Egyáltalán nem azt akarom mondani, hogy a nők helyezkedjenek szembe a gyermekáldással, ellenkezőleg, ez a természet rendje, így van jól. Én csak a férfiakat és a világnak ezt a felfogását ítélem el, mert nem akarnak számot venni azzal, hogy milyen jelentős, fáradságos, de egyúttal gyönyörű szerepet játszanak a nők a társadalomban.”

Bár a napló alapvetően nem cselekményes – hiszen elég kevés dolog történik Anne életében -, és főleg a kislány elmélkedéseiről, kavargó érzelmeiről olvashatunk, egyáltalán nem válik unalmassá a történet. Nagyon izgalmas ugyanis végignézni azt a folyamatot, mely során Anne egy kislányból egy igazi felnőtt, önálló nővé válik, aki tisztában van a nők társadalmi helyzetével, a politikával, és rengeteg terve van a jövőre vonatkozóan. Anne ugyanis írói karrierről, és egy szebb jövőről álmodozik. Ezeket a részeket volt a legnehezebb olvasni, hiszen tudjuk, hogy Anne már nem élhettte meg háború végét. Ez a meglehetősen felvilágosult, önmagát fokozatosan kiismerő, végtelenül jó szándékú, gondolkodó nő végül a bergen-belseni koncentrációs táborban lelte halálát.

A naplót természetesen nem lehet egy egyszerű regényként értékelni, hiszen egy kislány tollából származnak a bejegyzések, aki a szín tiszta valóságról, vagy legalábbis a saját nézőpontjából annak számító eseményekről számol be. Bár kétségkívül rendelkezik irodalmi értékkel is a szöveg, hiszen Anne már ekkor nagyon tehetséges, amit mégis a legjobban értékelek a történet szempontjából, az elsősorban a történelmi jelentősége a könyvnek, a bejegyzésekből kibontakozó Anne kivételes személyisége, és az a tény, hogy milyen nagy mértékben ki tudott tárulkozni a lapokon a lány, amivel elképesztően pontos lélekrajzot tudott elénk tárni.

„Tudom, mit akarok, van célom, véleményem, hitem és szerelmem. Csak akkor nyugszom meg, ha az lehetek, aki vagyok. Tudom, hogy nő vagyok, tele lelkierővel és nagy-nagy bátorsággal!”

Bár Anne Frank naplóját általában ifjúság regényként tartják számon, én mindenki számára ajánlanám a könyvet, mely csodálatos lélektani leírása egy fiatal lánynak, miközben elképesztően nagy a történelmi jelentősége is. Bár Anne újra és újra arról ír, hogy az ő csacsogás senkit nem fog érdekelni a háború után, egy nagyon fontos könyvet alkotott meg, mely olyan sikeres írónővé tette a lányt, amilyenről a ’40-es években, a hátsó traktusban álmodni sem mert. És ha ez a kivételes ember felnőhetett volna, egészen biztos vagyok benne, hogy még nagyobb dolgokat vitt volna véghez.

Értékelés:

Rating: 5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt megrendelheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

A mostani játékunk Anneról fog szólni. Minden állomáson találni fogtok egy kérdést Anne Frank életével kapcsolatban, a válaszokat pedig a Rafflecopter doboz megfelelő sorába várjuk!

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Kérdés:

Mettől meddig írta Anne a naplóját?

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

07.25. Könyvvilág
07.27. Pandalány olvas
07.29. Utószó
07.31. Readinspo
08.02. Readinspo extra
08.04. Könyv és más

A könyv adatai:

Kiadó: Park Kiadó
Megjelenés: 2020. június 12.
Eredeti megjelenés: 1947
Oldalszám: 372
Fordító: Bernáth István
ISBN: 9789633554517

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük