Értékelés

Ann Napolitano: Helló, gyönyörűm

A Helló, gyönyörűm fülszövege:

A ​Padavano nővérek nem csupán testvérek, hanem egymás legjobb barátnői is, akik érzelmekkel és energiával töltik meg az 1980-as évek Chicagójának egy színes szegletében álló házukat. William Waters pedig egy tragédia miatt elcsendesült otthonban nőtt fel, ahol a fájdalomtól sújtott szülei képtelenek voltak szeretettel fordulni felé. Így amikor találkozik a temperamentumos és ambiciózus Julia Padavanóval, a világ egyszerre mintha kivilágosodna körülötte.

Juliával együtt érkeznek a testvérei is: Sylvie, a család álmodozója, aki akkor a legboldogabb, ha egy könyvet bújhat; Cecelia, a szabad szellemű művész; Emeline pedig türelmesen gondoskodik mindannyiukról. Ám amikor a William múltjából áradó sötétség kezdi elhomályosítani a jövője fényét, nem Julia, hanem Sylvie lesz a fiú bizalmasa. Így azonban nem csak William lelke törik darabokra, hanem a négy nővér öröknek hitt szövetsége is.

Vajon vissza tudnak-e találni egymáshoz? És a szeretet képes-e egy széthullott családot újra egésszé varázsolni?


A General Press gondozásában jelent meg Ann Napolitano vadonatúj, szívbemarkoló regénye, a Helló, gyönyörűm!, melyben négy nővér életét követhetjük nyomon, és számos más mellett a testvéri szeretet, a családi kötelékek és a szerelem kérdésköreit járhatjuk körül. Tarts te is bloggereinkkel a turnénk során, és ha játszol velünk, akkor akár a könyv egy példányát is megnyerheted!

Ann Napolitano neve már régóta a radaromon van, és a Helló, gyönyörűm fülszövege végképp meggyőzött, hogy érdemes megismerkednem az írónővel. A Helló, gyönyörűm egy nagyon szép regény, melyben négy nő és egy férfi életét ismerhetjük meg, annak minden szépségével és szenvedésével, jó és rossz dolgaival együtt.

A fülszövegből nekem az maradt meg, hogy a regény négy nővér történetét meséli el, így meglepődtem, hogy a kötet William gyermekkorának leírásával indult: a fiúnak egészen kicsi korában meghal a nővére, és a szülei sosem tudják összeszedni magukat a tragédia után, így William egész gyermekkorában úgy érzi, hogy ő nem elég a szüleinek, és a kosárlabdán kívül nincs semmi az életében. Egészen addig, míg meg nem ismeri Juliát, a legidősebb Padavano nővért, akinek kész tervei vannak az életére vonatkozóan, és örömmel adja meg a helyesnek vélt irányt Williamnek is.

„Olyan sok minden kavarog most bennem, hogy lefoglalja a figyelmemet. Ismered azt a Mark Twain-idézetet, hogy az idő csak azért van, hogy ne minden egyszerre történjen? Úgy érzem, mintha újraélnék a bensőmben mindent, ami valaha is történt az életemben.”

A Padavano nővérek közül tulajdonképpen kettőhöz kerülhetünk közelebb: Juliához és Sylvie-hez, a másik két lányról igazából nagyon keveset tudunk meg, habár ők is újra meg újra felbukkannak a könyvben. Julia számomra egysíkú karakternek tűnt, aki már kisgyerekként határozottan eltervezte az életét, és minden lépésével a céljai felé közelít. Egy fontos esemény a könyv közepén végül megváltoztatja Julia útját, ám a személyiségét nem: ugyanolyan állhatatosan küzd azért a képért, amit elképzelt magának, és közben észre sem veszi, hogy mi mindent szalaszt el. Vele ellentétben Sylvie-t összetettebb karakternek éreztem: hiába van nagyon szoros kötelék közte és a testvérei között, Sylvie nem talál lelkitársra egyik testvérében sem, és a szerelem egy különösen magasztos képét hajszolja, hogy az apja után végre találjon valakit, aki megérti.

A két lány mellett a könyv harmadik narrátora William, aki egyenes úton halad a könyvben a teljes összeomlás felé, hiszen a gyerekkori tarumáit nem sikerül feldolgoznia, sőt, miután elveszti a kosárlabdát is, amely boldoggá teszi, egyre csak halmozódnak. Nem spoilerezem el, hogy mi történik Williammel, de az ő karakterén keresztül az író remekül mutatja be szerintem a depressziót.

„William fejébe az furcsa gondolat ötlött, hogy talán soha többé nem fogja viszontlátni a szüleit – és hogy mindig is csak egy gyermekük volt, és az nem ő.”

Bár így már két karaktert találtam érdekesnek a könyvből, a történettel mégis csak nagyon lassan haladtam, talán csak az utolsó 100 oldalnak sikerült igazán behúznia, amikor felpörögtek az események. Alapvetően szeretem a lassú folyású cselekményvezetést, de itt erre rátett egy lapáttal az is, hogy iszonyatosan kevés a párbeszéd, és sokszor szinte gondolatfolyamszerű részekbe csúszik át a szöveg. Ráadásul számomra meglehetősen lehangoló volt a könyv hangulata, még az alapvetően pozitív részeknél is valamiféle melankóliát éreztem, amire most nem voltam annyira vevő.

A könyv közepe után valamikor volt egy időbeli ugrás, és tulajdonképpen engem ezután kezdett el érdekelni a történet, mert kíváncsi voltam, hogy hogyan fog tudni felülemelkedni a család a korábban történteken, és hogy sikerül-e még egyesülniük. Ugyanakkor én nem éreztem azt, hogy a négy lány a könyv elején annyira szorosan kapcsolódott volna egymáshoz, hogy kívánatos lenne ezt az állapotot visszaállítani: bár a gyerekkorukból sok szép emléket mesélnek el, de a regény elejére már inkább azt éreztem, hogy a felszínen mind közel állnak egymáshoz, lélekben azonban mégis távol vannak.

Mindent egybevetve sajnos engem nem tudott most eléggé megfogni a Helló, gyönyörűm, leszámítva az utolsó részeket. Ennek ellenére ajánlom azoknak, akik szeretik a hosszú időszakokat felölelő családregényeket, és szívesen olvas a testvéri kapcsolatokról. Ha felkészülsz rá, hogy ez egy lassabb és melankolikusabb hangulatú regény lesz, mely azonban mégis dicsőíti az életet, akkor valószínűleg tetszeni fog ez a történet.

Értékelés:

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani játékunkban olyan könyveket keresünk, amelyekben emlékezetes testvéri kapcsolatok jelentek meg. Nincs más dolgotok, mint felismerni, hogy az állomásokon található idézetek mely könyvekből származnak, és a kötet címét beírni a Rafflecopter dobozba.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladat:

„Remek természete volt: szeretettel viszonyult másokhoz, és erős érzelmek fűtötték, de tudta, hogyan uralkodjék rajtuk; kívánatos lett volna, hogy ezt a tudást anyja is elsajátítsa, nemkülönben idősebbik húga, aki azonban a leghatározottabban nem óhajtott ilyesmit megtanulni.”

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

05. 08. Utószó
05. 10. Kelly és Lupi olvas
05. 12. KönyvParfé

A könyv adatai:

Kiadó: General Press
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2024
Oldalszám: 432
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789634528371
Fordította: Gieler Gyöngyi
Megjelenés időpontja: 2024. március 20.