Értékelés

Rachel Kushner: A Mars klub

covers_509887
Forrás: moly.hu

Fülszöveg:

2003-at írunk, és Romy Hall éppen megkezdi kétszeres életfogytiglani büntetésének letöltését a stanville-i női börtönben, a kaliforniai Central Valley mélyén. A falakon kívül ott a világ, amelytől elválasztották: fiatalkorának San Franciscója, és kisfia, Jackson. Belül pedig ott egy új valóság, amelyben több ezer nő küzd a túléléshez leginkább szükséges dolgokért. A megtévesztés, valamint az őrök és rabok által egyaránt gyakorolt mindennapos erőszak ceremóniája ez, az intézményesített élet érzelemmentes abszurditása, amelyet Kushner, a kétszeres National Book Award-jelölt író nagyszerű humorral és precizitással hív életre. 
Szemtelen és tragikus, lendületes, mégis gyönyörűen kifinomult regény A Mars klub.

A megjelenése óta szemeztem Rachel Kushner regényével, mert nagyon érdekesnek találtam, hogy a szerző egy női börtönt állított a történet középpontjába, ugyanis eddig nem olvastam ehhez hasonló könyvet. Maga az alapötlet nem is okozott csalódást, ráadásul nagyon sok sorsot, élettörténetet megismerhettünk a regény lapjain, de épp ez a sokszínűség az, ami miatt kicsit el is vesztem olvasás közben.

covers_484610
Az eredeti amerikai borító / Forrás: moly.hu

A könyv főhőse Romy Hall, akit gyilkosság miatt ítéltek el, ráadásul két életfogytiglanra, tehát gyakorlatilag az első oldaltól fogva pontosan tudjuk, hogy sosem szabadulhat. Miközben nyomon követhetjük Romy életét a börtön falain belül, fokozatosan a gyilkosság előtti, félresiklott életét is megismerhetjük. Romy nem egy tipikus, pozitív hősnő, hanem egy olyan ember, aki mindent megtett a normális életért és a fiáért, de a környezete születésétől fogva húzza őt lefelé a bűnbe, és Romy nem elég erős, hogy kiszakadjon. Ugyanakkor a sors is közrejátszik a bukásában, így például az, hogy az ügyvédje meg sem próbálja őt megvédeni, és szembeszállni az igazságtalanul nagy büntetéssel.

„Ha engedelmeskedsz a szabályaiknak, még több szabályt hoznak. Vagy megküzdesz másokkal, vagy a végén semmid se marad.”

A történetben számos mellékszereplőt megismerhetünk, így például a leszbikus nőt, akit évekig férfinek néztek, és ezért egy férfi börtönbe zárták, az önmagával meghasonlott gyermekgyilkost, az őrült gyilkost, aki bérgyilkossal ölette meg a férjét, és az ő szerelmét, a rossz útra tévedt rendőrt, aki a férfi börtönök életébe is bepillantást biztosít az olvasó számára. Az egyetlen szereplő, aki nincs bezárva, az a tanár, emiatt pedig nagyon érdekessé válik a figurája, és szépen megjelenik, ahogy gyengéd érzelmeket  kezd táplálni egy rab iránt – már nem először – viszont valahogy az ő szála a semmibe fut, nincs semmiféle lezárása a történetének, mint ahogy a legtöbb mellékszereplő története sem végződik sehogy, egyszerűen kikerülnek a látóterünkből.

A regény egyrészt érzékletesen mutatja be a szörnyűségeket, amiket át kell élniük idebent a nőknek, azonban engem zavart, hogy nem láthattunk, hogy az események milyen hatást tesznek az elszenvedőikre, vagy hogy mit éreznek a nők, amikor újra és újra összetörik őket. Egyedül Romy érzelmei jelennek meg erőteljesen a történetben, azok viszont nagyon letaglózóak, különösen a gyermeke iránt érzett végtelen szeretete és elkeseredettsége, hogy többé nem láthatja őt. Bár alapvetően nagyon szeretem a váltott nézőpontú történeteket, ebben a regényben érezhetően Romy volt a legnagyobb hatású elbeszélő, ezért véleményem szerint kár volt erőltetni a többi szereplő szólamát.

„Az erőszak szó kiüresedett és közhelyessé vált a túl gyakori használattól, de még mindig volt hatalma, még mindig volt jelentése, sőt, egyszerre több is. Jelentett kemény cselekedeteket, amilyen valakinek az agyonverése. De mostanra már jelentett elvontabb dolgokat is, az emberek megfosztását a munkától, biztonságos otthontól, a megfelelő iskoláztatás lehetőségétől.”

A negatívumok ellenére mégis fontos könyvnek tartom A Mars klubot, ugyanis a regényen végig érezhető, hogy a szerző nem a levegőbe beszél, olyan élethelyzeteket és karaktereket állít elénk, akik valósághűek, ugyanakkor egy olyan világban kénytelenek létezni, ami a legtöbbünk számára ismeretlen. Emiatt mindenki számára hasznos és érdekes olvasmány lehet Rachel Kushner regénye.

Értékelés:

Rating: 4 out of 5.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük