Értékelés

Stacey Halls: Mrs. England

Fülszöveg:

Yorkshire megye, 1904. Ruby Mayt, a frissen végzett dadát felveszik Charles és Lilian England négy gyermeke mellé. Ruby reméli, hogy ez az a kiugrási lehetőség, amelyre mindig is várt, ugyanis Englandék befolyásos gyártulajdonos dinasztiából származnak, jelentős vagyonnal rendelkeznek. De az új dada számára, amint megszokja az élet rendjét az eldugott Hardcastle House-ban, világossá válik, hogy a titokzatos és szépséges Mrs. Englanddel valami nincs rendjén.
A zárkózott és visszahúzódó Lilian csekély érdeklődést mutat gyermekei és elragadó férje iránt, és távolról sem az „a ház angyala”, akinek Ruby gondolta. Bár a barátságos, élénk Charles örömmel fogadja a dadát a családban, Rubyt egy sor különös esemény arra kényszeríti, hogy kérdőjelezzen meg mindent, amit addig tudni vélt. A cselédek által kiközösített, és magát egyre kényelmetlenebbül érző dadának szembe kell néznie a démonaival, megelőzendő, hogy a történelem megismételje magát.
Elvégre nem létezik tökéletes család – ezt neki igazán tudnia kell.


Stacey Halls a boszorkányos témájú, Familiárisok című regényével robbant be a magyar könyvpiacra két évvel ezelőtt, és tette rajongójává a 21. Század Kiadó olvasóit. A Mrs. England már a harmadik regénye, amelyet olvashatunk tőle magyar fordításban. Tartsatok velünk, ha érdekel, mit gondolunk az írónő legújabb szerzeményéről!

Stacey Halls eddig mindkét magyarul megjelent regényét olvastam – legutóbb A lelenc lopta be magát a szívembe, most pedig megjelent az írónő legújabb könyve is, a Mrs. England, mely az eddigiekhez hasonló, izgalmas és elgondolkodtató történetet ígért. A történet a XX. század elején játszódik, és szerencsére hozta azt a színvonalat, amit az írónőtől megszokhattunk!

A regény főhőse Ruby, egy fiatal dajka, aki nemrégiben került ki egy neves intézményből, most pedig egy családnál dolgozik, és igyekszik támogatni a távol élő testvéreit. Amikor azonban Ruby munkaadói kivándorolnak, a lány felmond náluk, és mielőbb új helyet keres magának: így jut el az England családhoz, akik már az első estén különös embereknek tűnnek, a rejtélyek pedig csak fokozódnak.

Mrs. EnglandA regény címszereplője, Mrs. England első pillantásra nem érdemel sok figyelmet, bár Ruby különösnek találja, hogy az asszony elvonultan él, és látszólag nem törődik a gyermekeivel sem. A férje, Mr. England foglalkozik minden ház körüli teendővel, miközben a gyárát igazgatja, és ő az, aki alkalomadtán a gyerekekkel is időt tölt. Ahogy azonban Ruby egyre inkább belelát a család életébe, egyre több furcsa dolgot tapasztal. Ráadásul Ruby körül is vannak titkok, melyeket csak szép fokozatosan ismer meg az olvasó.

A sok titok ellenére a könyv cselekménye nem mondható pörgősnek, a jelek csak lassan követik egymást, és az olvasó elég sok részletet magától is összerakhat. Bár Mrs. England neve került a címbe, az ő titkai nagyjából kitalálhatók voltak, Ruby története azonban sokkal érdekesebbnek és megrázóbbnak tűnt fel előttem. Ennek ellenére mindketten nagyon érdekes női szereplők, akik az egész könyvön át meghatározzák a könyv eseményeit, és akik mindent képesek önerőből megoldani. Stacey Halls könyveiben egyébként egytől egyig izgalmas, különleges női karakterek szoktak feltűnni, és a köztük lévő összetartás és barátság mindig fontosabb lesz az esetleges romantikus szálnál – így van ez itt is, sőt, a szerelem teljesen ki is marad ennek a könyvnek a cselekményéből.

„Az időnek az volt a szokása Hardcastle House-ban, hogy mozdulatlanul állt; múlását csupán az egyre hidegebbé váló reggelek és a földet borító, egyre mélyebb levélszőnyegek jelezték.”

A könyv hangulata is igazán magával ragadó volt, nagyjából azt hozta, amit Stacey Halls többi könyve is. A XX. század elejének szépsége és szörnyűségei keverednek a történetben, mindez pedig azzal gyönyörű írásmóddal párosul, ami Stacey Halls sajátja – legalábbis a magyar fordításban. Aki ránéz a borítóra, az azonnal érezheti, hogy mi is az a hangulat, amire gondolok.

A Mrs. England tehát ismét egy nagyon szép regény, mely méltón illeszkedik Stacey Halls könyveinek sorába. Bár a könyvnek volt néhány laposabb része, a karakterek most is fantasztikuak lettek, és volt néhány igazán jó fordulat is, melyek miatt mindenképp érdemes volt elolvasni a könyvet. Ha tetszett Stacey Halls többi könyve, vagy szereted az erős női karaktereket felvonultató történeteket, akkor ne hagyd ki ezt a kötetet sem!

Értékelés:

Rating: 5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Könyvünk helyszíne az angliai Yorkshire. Játékunkban az a feladatotok, hogy végigfussatok az állomások bejegyzésének szövegén, és keressétek meg, mely szó alá linkeltünk be egy fotót a yorkshire-i tájról. Minden állomáson ugyanazt a fotót látjátok majd. A Rafflecopter dobozba azt a szót írjátok, amely alatt a linket találtátok.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

07.20. Csak olvass!
07.22. Utószó
07.24. Olvasónapló
07.26. Szaffi polca
07.28. Könyv és más
07.30. Kelly és Lupi olvas
08.01. KönyvParfé
08.03. Zakkant olvas
08.05. Readinspo

A könyv adatai:

Kiadó: XXI. Század
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2022
Oldalszám: 350
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789635682409
Fordította: Simonyi Ágnes
Megjelenés időpontja: 2022. június 9.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük