Értékelés,  KIDS

Matt Haig: Az egér, akit Mikának hívnak

Fülszöveg:

A fiú, akit Karácsonynak hívnak szerzőjétől
Emlékszel Mikára, a kisegérre, aki Nikolasszal együtt indult útnak a Messzi Északra? Ha nem, sebaj, mert ez a könyv itt az ő nagy történetét meséli el. Csupa fontos dologról szól: a barátságról, a bátorságról, a különbözőség fontosságáról, önmagunk felvállalásáról.
Mika élete Koboldfalván tele van sajttal és finom illatokkal, de ami a legjobb, végre egérbarátra talált. Bátor Brittával nem mindenben értenek egyet, de mégiscsak hasonszőrű teremtmények. Amikor az egérlány belerángatja élete legőrültebb kalandjába, Mikának el kell gondolkodnia azon, hogy mit képes feláldozni a mennyei Urga-burga sajtért…
A képtelenség nem más, mint az elképzelhető, amit egyelőre még elképzelhetetlennek találsz.


A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Matt Haig Az egér, akit Mikának hívnak című regénye, mely A fiú, akit Karácsonynak hívnak sorozatból ismert kisegér történetét meséli el. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják Mika kalandokkal és új barátokkal teli életét, melyben a kis hősnek el kell gondolkodnia azon, vajon mit képes feláldozni a mennyei sajtért.

A fiú, akit Karácsonynak hívnak tavaly télen került a kezembe új kiadásban, és őszintén megvallva a hype ellenére nem lett a kedvencem, mivel engem nagyon sok ponton kizökkentett a történet, és egyáltalán nem azt az érzéset adta, amit egy karácsonyi regénytől vártam. Mindezek ellenére a regény második felében hiányérzetem maradt, hogy olyan keveset hallottunk Mikáról, a kisegérről, aki mégiscsak nagy utat tett meg, és aki az egyik legaranyosabb szereplő volt a regényben. Szerencsére nem kellett sokat várnom, ugyanis nemrégiben megjelent Az egér, akit Mikának hívnak, mely egyfajta kiegészítő kötet Nikolasz történetéhez.

Bár az első pillanatban kicsit tartottam tőle, hogy ez a könyv sem fog annyira tetszeni, mint vártam, hamar kiderült, hogy felesleges volt aggódnom. Úgy tűnik, a kisegeres történetekkel nem lehet melléfogni, ugyanis tavaly A kisegér, aki elhozta a karácsonyt is nagy kedvencem lett, és Az egér, akit Mikának hívnak sem okozott csalódást. Bár azt le kell szögeznem, hogy ez a regény egyáltalán nem karácsonyi, sőt, nyáron játszódik, még akkor is, ha messze északon még ilyenkor is hideg van.

„Ritkán értek egyet veled vagy bárki mással, de valóban az az igazság, hogy nem szerethet minket mindenki. Nem akarja mindenki a legjobbat nekünk. És nem mindenki ismeri a mi igazságunkat. Ha az emberek utálni akarnak minket, sokkal egyszerűbb, ha hagyjuk nekik. Tudod jobb, ha azért utálnak, ami vagy, mint ha azért szeretnének, ami nem vagy. Kimerítő annak lenni, ami nem vagy.”

A regény főszereplője ezúttal Mika, aki Nikolasszal együtt érkezett Koboldfalvára, mostanra pedig már egészen berendezkedett: az igazmondó Glimpivel lakik együtt, és még egy barátra is szert tett Bátor Britta személyében. A kisegér azonban valahogy mégsem boldog: úgy érzi, hogy sehová sem tartozik, hiszen egér létére barátkozik a falu lakóival, de nyilvánvalóan nem passzol a koboldok közé sem. Mivel Nikolasz nagyon elfoglalt, így Mikának magának kell utána járnia, hogy mi tenné igazán boldoggá.

Eredeti borító / Forrás: moly.hu

Bár ez a könyv első pillantásra nem tűnt többnek a legtöbb cuki gyerekkönyvnél, de meglepetésemre a történet egy toxikus barátságról szólt, melyben Mika bármit megtett a barátjáért, mert nem akart egyedül maradni. A könyv nagyon szépen bemutatja, hogy milyen az, amikor valaki a saját belátása ellenére akar egy barát kedvére tenni, és hogy mennyire fontos, hogy meghúzzuk a határokat. Persze mindezt úgy meséli el Matt Haig, hogy közben finom sajtról, koboldokról, egerekről és trollokról szól a történet.

A tanulság szerencsére nem ment az izgalmas cselekmény rovására, ráadásul humorból sem volt hiány ebben a gyorsan és könnyen olvasható kis kötetben. Érdemes szót ejteni a szuper illusztrációkról is, amelyek abszolút hozzátettek a könyvhöz, és a kezdők olvasók számára is nagy segítséget jelenthetnek. Összességében nekem sokkal jobban tetszett ez a könyv a korábbinál, és mivel ez nem a karácsonyról szól, így még csak az ünnepeket sem kell megvárnunk vele, hogy elolvassuk. Sőt, a forró napokon jót is tehet egy kis kirándulás a hűvös északra, ahol izgalmas kalandokat élhetünk át Mikával, az aranyos kisegérrel, aki bátorsága révén mégiscsak igazán nagy lett.

Értékelés:

Rating: 4.5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani játékunk során a Mikához hasonló kisegereké a főszerep. Minden állomáson elcsíphettek egy híres mesefilmes egeret, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni a nevét, majd beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

(Ha nem látod a képet, kattints ide!)

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

07. 04. Dreamworld
07. 05. Csak olvass!
07. 06. Könyv és más
07. 07. Olvasónapló
07. 08. Utószó

A könyv adatai:

Kiadó: Kolibri
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2022
Oldalszám: 200
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789634378945
Fordította: Rádai Andrea
Illusztrálta: Chris Mould
Megjelenés időpontja: 2022. március 31.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük