Értékelés

Sue Monk Kidd: Vágyak könyve

Fülszöveg:

Sue Monk Kidd Vágyak könyve című története magával ragadó történelmi regény, mely az első századba repít minket, Jézus korába.

A Palesztinában élő, lázadó szellemű, ambiciózus Ana életét alapjaiban változtatja meg, amikor találkozik a tizennyolc éves Jézussal. A regény egy olyan lány sorsát követi végig, aki mindent elkövet annak érdekében, hogy megvalósítsa vágyait, egy korban, amikor a nők hallgatásra vannak ítélve.

A kötet az időszerű és időtlen történetmesélés diadala egy olyan írótól, aki igazi mesterművet hozott létre. A Kult Könyvek újabb gyönyörű éke.


Sue Monk Kidd különleges hangulatú regényében, a Vágyak könyvében a Közel-Keletre kalauzol el bennünket. Nem is akármikor, hanem az első században, Jézus életének idejére. Tartsatok velünk, ha érdekel, mit gondolunk a 21. Század Kiadó újdonságáról, és játsszatok a nyereménypéldányért!

A vallással kapcsolatos fiktív regények gyakran váltanak ki közfelháborodást és vitákat a vallásos emberek körében, épp ezért bátor dolog a bibliai történetekhez nyúlni. Sue Monk Kidd azonban mégis vállalta a kockázatot, és regényében azzal a gondolattal játszott el, hogy mi lett volna, ha Jézusnak van egy felesége. Érdekesség, hogy a szerző rengeteg kutatómunkát végzett a könyv megírása előtt, és láthatóan nagy tisztelettel és odafigyeléssel nyúlt hozzá az alapanyaghoz, hogy megszülethessen a Vágyak könyve.

„Miért kellene Istent továbbra is beszorítanunk a mi szegényes és szűkös fogalmainkba, amelyek legtöbbször nem nagyszabásúbbak, mint az önmagunkkal kapcsolatos gondolataink? Engedjük őt szabadon.”

A könyv főszereplője nem Jézus, hanem Ana, a fiatal palesztin lány, akinek az élete az írás körül forog. Adottságát, hogy remekül ír, nem áldásnak tekintik a körülötte élők, inkább olyan adománynak, melyet nőként tévesen kapott meg. Bár a regény elején Ana szülei még elnézik, hogy a lány tanulni akar, és a női kötelességek helyett szívesebben ír, miután Ana eladósorba kerül, többé nem viselkedhet akárhogy. Ana története tehát egy olyan nőé, aki mindennél jobban vágyik arra, hogy írjon és megőrizze történeteit a jövőnek, ám ebben a korban a nők hallgatásra ítéltettek.

Ana a kora igazi feministája, aki nem érti, hogy nőként miért alsóbbrendű, és miért tiltsák meg az önkifejezését. Lázadó lelke nem vágyik nagy dolgokra, csupán arra, hogy önmaga lehessen, és élhessen az Istentől kapott áldással, mindemellett pedig hatalmas szeretet lakozik benne, melyet ki is mutat szíve választottjának. A Jézussal való kapcsolaata azonban sokkal kevésbé áll a középpontban, mint Ana kalandjai és önmagára találása. Mégis, amit megtudunk Jézusról, az sokkal emberközelibbé teszi őt, mint a bibliai történetek.

Bár a regényben nagyon fontos a vallás, tetszett, hogy megjelenik a kétely is, mely szerencsére nem negatív dologként tűnik fel, hanem olyasmiként, ami szükséges ahhoz, hogy elköteleződhessünk. Ugyanakkor megjelenik a szerelem is, és a címben említett vágyak, melyek nem annyira a testi vágyak, mindinkább Ana önkifejezés utáni végya. Érdekes, hogy a lány mégsem elsősorban a saját történeteit akarja lejegyezni: olyan nőkről is ír, akiknek tragikus sors jutott azért, mert megszólaltak vagy tenni akartak valamit.

A Vágyak könyve tehát nagyon érdekes alapokra épült, és egy nagyon izgalamas női karaktert mutat be egy különös korban. Bár számomra voltak laposabb részek is a könyvben, a vége felé már nagyon beszippantott, és nagyon izgalmasnak találtam az első századba való utazást. Ha érdekelnek a vallásos témák, de el tudsz fogadni egy új, fiktív történetet Jézusról és a körülötte zajló eseményekről, akkor neked is ajánlom a Vágyak könyvét!

Értékelés:

Rating: 4 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

A regényben a főszereplőnk, Ana hangot akar adni a Biblia azon női karaktereinek, akik saját történettel nem rendelkeznek, csak a férjük által kapnak szerepet a könyvben. A nyereményjátékunkban az a feladatotok, hogy a leírások alapján kitaláljátok, az Ószövetség melyik női karakterére gondoltunk az adott állomáson.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

Ábrahám felesége és féltestvére, Izsák anyja.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

07.24. Spirit Bliss Sárga könyves út
07.25. Utószó
07.27. Könyv és más
07.29. Readinspo

A könyv adatai:

Kiadó: XXI. Század
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2022
Oldalszám: 432
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789635680481
Fordította: Csonka Ágnes
Megjelenés időpontja: 2022. május 31.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük