Értékelés

Nyulász Lelle: Rajtam kívül

Fülszöveg:

Nagy röhögések és állandó gyomorgörcs. Óriási lazaság és zsigeri düh. Futottakmég kalandok és egy felkavaró szerelem.
Márk azt hiszi, ismeri magát és tudja, milyennek kell lennie egy igazi férfinak. Szűkszavú, zárkózott, nem túl érzelgős és minden lánynál bepróbálkozik. Amikor egy buliban, az utolsó gimis nyáron, megismerkedik Rózival, még nem is sejti, hogy az élete mennyire meg fog változni. Az a kép, amit magából a külvilág felé mutat, töredezni kezd, és már korántsem olyan biztos benne, hogy tudja, ki ő és hogy kell viselkednie. A réseken pedig beáramlik a fény, és hiába próbálja elnyomni magában, rájön, hogy a saját életét akarja élni. De hogy kezdje el?


Nyulász Lelle debütáló regénye a fiatalabb és az idősebb olvasók számára is tanulságos lehet. A Rajtam kívül egyszerre szórakoztató és elgondolkodtató. Tarts bloggereinkkel ezen a blogturnén, hogy megtudd, mi a véleményük a könyvről, nem mellesleg a tiéd lehet egy, a kiadó által felajánlott nyereménypéldány is!

Egy író első könyvét olvasni számomra mindig kicsit kockázatos, ugyanis a kezdő íróknak még sokszor kiforratlan a stílusuk vagy a nyelvezetük, ami rajta hagyja a nyomát a regényen, akármilyen jó is maga a sztori. Kicsit ettől tartottam ennél a regénynél is, bár a témája kétségkívül nagyon érdekesnek tűnt. Nyulász Lelle azonban hatalmas pozitív csalódást okozott, ugyanis nagyon gyorsan, másfél nap alatt olvastam ki a Rajtam kívül című regényét, mely nemcsak izgalmas volt, de képes volt elgondolkodtatni és hatni az érzelmeimre is.

Szinte az első lapokon észrevettem, hogy Nyulász Lelle írásában nyoma sincs a kiforratlan stílusnak, sőt, bár egy lány írta a könyvet, a főszereplő pedig fiú, az elbeszélő hangja elképesztően autentikus volt. Még a szlenget is képes volt természetesen használni, holott ez nem egyszerű feladat annak sem, aki maga is fiatal, egy regényben ugyanis könnyen mesterkéltek lehetnek a szlengesebb kifejezések. Itt azonban nagyon természetesnek tűntek, amitől nagyon olvasmányos lett a könyv, és végig az volt az érzésem, mintha egy 18 éves fiú mondaná el nekem az érzéseit és gondolatait.

Ez persze nemcsak a nyelvhasználatban nyilvánult meg, hanem abban is, hogy a főszereplőnk, Márk láthatóan nincs még tisztában önmagával, nem tud mit kezdeni az érzéseivel, és inkább a csendes macsó álcája mögé bújik, mint hogy szembenézzen a problémáival és a kérdéseivel. Mint általában a tizenévesek, még nem tudja pontosan meghatározni, hogy mit érez vagy hogy mi segíthetne neki, nincs kellő önismerete, és belesüllyed a megszokottba még akkor is, ha ez rossz neki. A könyv során aztán egyre közelebb kerül önmagához, egyre pontosabban megismeri a vágyait, és főleg azt, hogy hogyan érheti el őket.

Hallgasd meg Márk Spotify listáját!

Ebben persze volt szerepe Rózinak is, akivel egy érdekes szerelmi szál alakul ki a könyvben, mégis sokkal inkább Márk fejlődésén volt a hangsúly. Ezt az utat persze ki lehetett volna fejteni részletesebben, hosszabban is, úgy, hogy a történet kiadjon egy nagyobb regényt, ugyanakkor ez a rövid terjeselem is elég volt arra, hogy felvillantson pár fontos pillanatot Márk életében, melyek mind előbbre vitték.

Hallgasd meg Rózi Spotify listáját!

Nagyon tetszett, hogy a Rajtam kívül nem a nagy megfejtések könyve, nem fog varázslatos módon minden megoldódni, így pedig nagyon realista marad a regény, amivel valós segítséget nyújthatnak azoknak, akik hasonló problémákkal küzdenek. Azt üzeni ugyanis a könyv, hogy bár sosem javulhat meg minden, azért lesz ennél sokkal jobb is. Már elsősorban az édesanyjával áll folyamatos harcban, aki ugyan eltúlzott karakter, mégis sokunkat emlékeztethet valós emberekre. Márk pedig éppen ügy szenved ettől a helyzettől, mint bármelyik tinédzser tenné az ő helyében: nem csoda ha úgy tesz, minta sérthetetlen lenne.

„Nincs olyan, hogy mindent kibírni. És nem is kell.”

Egyetlen főszereplő van, akivel kapcsolatban hiányérzetem maradt: ő Ciánl a roma fiú, akinek van egy nagyon erős jelenete a könyvben, ami igazából nem kapcsolódik szorosan a cselekményhez, mégis egészen nagy hatású. Ehhez képest később eléggé háttérbe szorul a fiú karaktere, pedig biztos vagyok benne, hogy rengeteg potenciál rejlik még az ő alakjában, sokkal több annál, mint hogy Márk önmagára találásában segédkezzen. Persze a többi szereplőt is ki lehetne bontani jobban, de Cián esetében nekem különösen fájó volt ez a hiány.

Hallgasd meg Cián Spotify listáját!

Mindent összevetve azt kell mondanom, hogy a Rajtam kívül egészen kiemelkedő regény lett: nagyon izgalmas lett, miközben végig a realitás talaján marad a történet, és számos olyan helyzetet és érzelmet mutat be, mely a kamaszok mindennapjaihoz tartozik. Ennek ellenére felnőtteknek is ajánlom a könyvet, mert nekem is sokat tudott adni, mindössze azt kell észben tartani, hogy 18 évesen egyszerűen nem lehetnek érettebbek a szereplők: hiába tudjuk, hogy mit kellene tenniük, nekik maguknak is rá kell jönniük.

Értékelés:

Rating: 4.5 out of 5.

Ha tetszett a könyv, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani játékunk középpontjában a Tilos az Á Könyvek kiadványai állnak, ezek közül is azok a történetek, amelyek valamilyen módon a középiskolához kapcsolódnak. Minden állomáson találtok egy idézetet, a ti feladatotok pedig kitalálni, hogy melyik könyvből idézünk, az adott könyv címét pedig írjátok be a Rafflecopter megfelelő dobozába!

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

„Hétfőn reggel, a stúdió felé menet, a buszon ülve eljátszottam a gondolattal, hogy milyen lenne, ha Réti Bence egyszer nőként nézne rám. Mármint úgy, hogy én vagyok nő, nem ő.”

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

07. 29. Fanni’s Library
08. 01. Spirit Bliss Sárga könyves út
08. 04. Utószó

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük