Értékelés

Schmal Róza: Nagy folyók haragja II.

Fülszöveg:

A ​VARAD FOLYÓ VIDÉKE forrong: Varadokban, a hurrogónok városában a felszín alatt feszül egymásnak a józan ész és az indulat. Kold Norlamond vállát komoly súlyok nyomják, ígérete megköti a kezét, ám a béke már lassan nagyobb áldozatot követel, mint a háború.
Eközben egy vörös hercegnő talpig gyászban áll a Hazavágyó-sziklán, nem sejtve, hogy a messzeségben él és őrá gondol a Fekete Gólya. A lasnapoli palotából pedig a malmok földjére vágyik egy lány: Boiana számára új neve életfogytig tartó ítélet, a testét ölelő selyem pedig börtön.
Megmoccan a Donddau is, ami semmi jót nem jelent: a vulkán ébredése sötét idők közeledtét szokta jelezni. Ám végül mégis egy tragikus gyilkosság teszi elkerülhetetlenné a háborút hurrogónok és laddaniak között.
Vajon valóban a két nép áll szemben egymással, vagy jóvátehetetlenül összekuszálódott, hogy ki ellenség és ki barát, ki hős és ki áruló?

SCHMAL RÓZA fantasy-trilógiájának második kötetében folytatódik a laddanni birodalom története, a nemesi családok hatalomért és szerelemért folytatott harca. A lenyűgöző, képzeletbeli középkori világot egy, a változásokat követő térkép, a családfák, újabb városrajzok, és egy teljes laddanni lexikon egészíti ki.


A Nagy folyók haragja trilógia során egy elképesztően összetett, magyar fantasy regénysorozattal ismerkedhetünk meg. Bár még csak két rész jelent meg, biztosan lehetünk benne, hogy Schmal Róza a befejező kötetre is nagy fordulatokat tartogat. Kövessétek bloggereinket, hogy megismerhessétek sorozat első és második részét, valamint, hogy a turné során nyerhessetek egy példányt A varad könyvéből.

A Nagy folyók haragja első része gyorsan az egyik kedvenc könyvem lett, mert teljesen magába szippantott ez a nagyon összetett, különleges és izgalmas világ, melyet Schmal Róza alkotott. Azonban mire megjelent a második rész kicsit megkoptak az emlékeim, így tartottam tőle, hogy a második kötetet nem fogom érteni. Mivel azonban nem volt időm újra olvasni az első részt, tettem egy próbát: elkezdtem olvasni A varad könyvét. Szerencsére az események egy pillanat alatt visszajöttek, ahogy elkezdtem olvasni, és az izgalmas cselekmény szinte az első oldalon magába szippantott – akárcsak az első rész esetében.

A regénysorozat második részére nagyjából ugyanaz igaz, mint az első részre volt: rövid fejezetekből épült fel, melyek nagyon képszerűek, bár ebben a kötetben nem sok tájleírással találkozunk, sokkal inkább a karakterek egy-egy személyiségjegyéről, vagy egy fontos eseményről mutatnak nekünk egy képet a fejezetek, melyek többségében nem hosszabbak 4 oldalnál. Tudom, hogy egyeseket zavart ez a rövidség, mert a fejezetek végével más szereplők történetére ugrunk, de nekem épp ettől volt nagyon olvasményos a kötet: tudtam, hogy minden fejezet tartogat nekem valamit, és mivel csak néhány oldalasak voltak, alig tudtam parancsolni magamnak, amikor le kellett tennem a könyvet.

„A könyvek hosszú időre el tudták feledtetni vele a bánatát. Nem mondtak semmit arról, hogy mit tegyen, hogyan viselkedjen, de otthonossá tették számára az erdőket, mezőket, és amíg képzeletben soha nem látott tájakon barangolt, nem kínozta az otthontalanság érzése.”

Nekem mindegyik szál nagyon tetszett, bár az első részhez képest talán kevesebb szereplőt mozgatott meg ez a könyv, így a szálak annyira nem tudtak összekavarodni, mint korábban. A rejtélyek egy jó részére is korán rájöttem, ez azonban a legkevésbé sem vont le a könyv értékéből, sőt, még csak nem is lett kiszámítható, hiszem sosem tudhattam, hogy mi következik. A cselekménynél is jobban szerettem azonban a világépítést: Schmal Róza ismét egy hihetetlenül izgalmas helyre kalauzolt minket.

Ebben a regényben pedig már nemcsak a háború előszelét érezzük, hanem ki is tör: az eddig elnyomott bölények most minden sértettségüket összeszedve támadnak a laddaniakra, ám nem mindenki osztozik abban, hogy szükséges a háború: Olesdan a Iurin épp úgy véget akarnak vetni a harcnak, mint az ifjú trónörökös, aki ott talál boldogságra, ahol nem is várná.

„A változás általában a mélyben formálódik, és csak lassan válik láthatóvá. Először apró jelekkel ad hírt magáról – ezeket gyakran észre sem vesszük, csak utólag értjük meg őket, amikor már nyilvánvaló lett az átalakulás. De van, amikor a változás gyorsan jön, mint egy üstökös, és nem lehet kitérni előle.”

Mindent összevetve a Nagy folyók haragja II. éppen annyira fantasztikus és izgalmas lett, mint az első rész volt, és a térképekkel, családfákkal, valamint a lexikonnal együtt igazán kivételes kötetté válik, amilyennel korábban csak az első rész megismerésekor találkoztam. Mondanom sem kell, hogy már alig várom a harmadik részt, mely egyben a trilógia zárása is lesz!

Értékelés:

Rating: 5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Schmal Róza köteteiben fontosak az egyes családok szimbólumai, ezért ebben a játékban mi is címerek nyomába fogunk eredni. Minden állomáson találhattok egy képet, mely valamelyik magyarországi megye jelképe. A feladatotok az lesz, hogy megkeressétek, és beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába, hogy melyik megyéhez kapcsolódik az adott képen látható címer. 

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

Nem érhető el leírás a fényképhez.

(Ha nem látod a képet, kattints ide!)

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

08.08. Booktastic Boglinc (I. rész értékelés)
08.10. Csak olvass! (I. rész értékelés)
08.12. Utószó (II. rész értékelés)
08.14. – Booktastic Boglinc (II. rész értékelés)
08.16. – Csak olvass! (II. rész értékelés)

 

A könyv adatai:

Kiadó: Lampion Könyvek
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2022
Oldalszám: 492
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789633249673
Megjelenés időpontja: 2022. április 28.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük