Értékelés

Asha Lemmie: Ötven szó az esőre

Fülszöveg:

„Nem ​kérdezősködsz, nem küzdesz, nem ellenkezel.” 1948-ban ezzel az intelemmel hagyta az anyja a nyolcéves Norikót a nagyhatalmú Kamiza család birtokának a kapujában. És Nori szót fogad. Nem kérdezi, miért hagyta el az anyja, sem azt, miért zárják egy padlásszobába, és zokszó nélkül tűri a mindennapos vegyszeres fürdőket, amivel ki akarják fehéríteni a bőrét.
Nori szerelemgyerek, egy japán nemesúr ágyasának és egy afroamerikai katonának a lánya. Rideg nagyanyja gyűlöli, mert a létezése foltot ejtett a család becsületén, és csak azért fogadja be, hogy elrejtse a világ elől. Az intelligens kislány pontosan érzi, hogy a mássága az oka az elutasításnak, és mindenben engedelmeskedik.
Amikor három év múlva váratlanul megjelenik a birtokon a néhány évvel idősebb féltestvére, Akira, a két gyerek között erős kötelék szövődik. A tehetséges hegedűművész fiú tanítgatja a húgát, és a zenén keresztül új világ tárul Nori elé, ami végérvényesen megváltoztatja mindkettőjük életét. Nori ráébred, hogy igenis van helye a világban, és bármily nagy árat fizet is érte, érdemes harcolnia a szabadságáért.


Asha Lemmie lenyűgöző szépségű regénye egy nehéz sorsú japán lányról szól, akinek a gyermek- és fiatalkorát követhetjük végig a kötetből. Az Ötven szó az esőre idén a Libri Kiadó jóvoltából jelent meg, ha pedig bloggereinkkel tartotok, akkor egy példányt is nyerhettek a kötetből.

Amikor először ránéztem az Ötven szó az esőre című könyv borítójára, azonnal elképzeltem egy szép, romantikus regényt, és bár a fülszöveg azért sejtette, hogy ez több lesz egy átlagos szerelmi történetnél, nem hittem volna, hogy egy szépirodalmi könyv lesz, amely nagyon kemény témákkal foglalkozik. A történet már az első oldalakon megfogott, de ekkor még nem is sejtettem, hogy milyen hosszú út áll még a könyv főhőse, Nori előtt.

A regény bevezetőjében rögtön azt olvashatjuk, hogy az alig néhány éves Norit az anyja kirakja, majd magára hagyja egy hatalmas villa előtt. Hamar kiderül, hogy a lány a nagyszüleihez került, ahol borzasztó körülmények között kell élnie. Néhány oldallal később pedig már arról olvashatunk, hogy a lánynak savas fürdőket kell vennie, hogy kifehéredjen a bőre, és nem hagyhatja el a padlásszobát. És ez még csak a jéghegy csúcsa.

„Jobb inkább elfogadni a könnyeket, amilyen elegánsan, méltósággal csak lehetséges. Akkor némán gördülnek le az arcán, folyamatosan, hűvösen, mint egy patak.”

Nori egy nagyon különleges lány, akit egészen kisgyerekként ismerhetünk meg, és fiatal felnőtt koráig követhetjük az életét. A lányon nyomot hagy, hogy a születésétől fogva rombolták az önbizalmát, és nem sajátíthatott el semmiféle értékeket, nem láthatott jövőképet. Nori így nem tud mit kezdeni az életével, nem tud igazán kiállni magáért, de nagyon erős nővé válik, aki gyakorlatilag mindent átvészel – még ha nyomot is hagynak rajta az események. Nori mellett a testvére, Akira is nagyon izgalmas karakter volt, és a lány iszonyatos szeretethiányát mutatja, hogy csüng Akira minden szaván, és szinte isteníti annak ellenére is, hogy nem mindig bánik jó a fiú a húgával. Ez persze nem azt jelenti, hogy Akira ne szeretné Norit, egyszerűen csak fiatal, és ő sem tudhat maga mögött könnyű gyerekkort.

Angol borító / Forrás: moly.hu

A könyv az első oldalaitól kezdve nagyon izgalmas volt, Nori azonnal közel került hozzám, és rettenetesen szurkoltam neki, nem véletlen, hogy nagyon gyorsan tudtam haladni a könyvvel. Egy igazi érzelmi hullámvasút volt a kötet. Ugyanakkor voltak pillanatok, amikor már soknak éreztem Nori szenvedését, és azt gondoltam, hogy egyszerűen elképzelhetetlen, hogy ennyi rossz történjen egy emberrel.

Nagyon érdekes, hogy ennek ellenére már viszonylag hamar azt éreztem, hogy ez a könyv kedvenc lesz: amellett, hogy nagyon fontos témákkal foglalkozik, szép és összetett jellemrajzokat ad, miközben nagyon komoly érzelmeket tud megmozgatni. Nagyon tetszett, hogy a Japán kultúrába is betekinthetünk egy kicsit a könyv által, ugyanakkor van egy szívfájdalmam is a könyvvel kapcsolatban: ez pedig a lezárás, melyet ugyan értek, de nekem nagyon nem tetszett, és ezért le is kell vonnom egy fél csillagot. Ennek ellenére azonban kijelenthetem, hogy az idei évem egyik legkülönlegesebb olvasmánya volt számomra az ötven szó az esőre, és biztosan sokáig magammal viszem még ezt az élményt.

Értékelés:

Rating: 4.5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Az Ötven szó az esőre nagyrészt Japánban játszódik, ezért a játékunkban híres japán szerzőktől idézünk. Ha rájöttél, hogy melyik szerző vetette papírra az állomásokon található gondolatokat, akkor nincs más dolgod, mint beírni a nevét a Rafflecopter dobozba, és máris esélyed van rá, hogy nyerj!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladat:

„Az első hónapokban azt vettük a fejünkbe, hogy az elolvasott könyvek száma valami módon kifejezi, mennyire találtuk meg a helyünket a Kunyhókban: mennyire boldogulunk.”

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

09. 17. Utószó
09. 18. Könyv és más
09. 20. Ambivalentina

A könyv adatai:

Kiadó: Libri
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2022
Oldalszám: 480
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789634338635
Fordította: Nagy Gergely
Megjelenés időpontja: 2022. április 8.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük