Értékelés

Christopher Buehlman: A fekete nyelvű tolvaj

Fülszöveg:

Tízezer fiunk mind ellened szegül
Fekete nyelvükön esküszó hevül
Bosszújuk elér, hiába menekülsz

Kinch Na Shannack kisebb vagyonnal tartozik a Szedők Céhének, amiért kiképezték a tolvajok mesterségére, vagyis a zárfeltörésre, késharcra, falmászásra, zuhanás tompításra, hazugság szövésre és csapdaállításra, valamint pár apróbb varázstrükkre. Muszáj törlesztenie az adósságát, ezért elrejtőzött a régi erdei út mellett, hogy kirabolja az arra járó utazókat.

Ma azonban Kinch Na Shannack rossz célpontot választott.

Galva egy lovag, a kegyetlen goblinháborúk túlélője, és a halál istennőjének szolgálóleánya. A királynőjét keresi, aki eltűnt, miután az óriások lerohantak egy távoli, északi várost.

Kinch örülhet, hogy élve megúszta a sikertelen rablást, azonban a sorsa végzetesen összefonódik Galváéval. A tolvajt és a lovagot a közös ellenségek és a szokatlan veszélyek arra késztetik, hogy nagyszabású utazásra induljanak, amely során emberhúsra éhező goblinok és sötét vizekben vadászó krakenek várnak rájuk, a tisztesség pedig olyan fényűzés, amit kevesen engedhetnek meg maguknak.


Az Agave Kiadó és Christopher Buehlman jóvoltából 2022-ben izgalmas kalandra indulhatunk a fekete nyelvű tolvajjal és barátaival, hogy megtaláljuk az eltűnt királynőt, aki megmentheti a világot. Ezúttal három bloggerünk vesz részt az izgalmakban, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.

A fekete nyelvű tolvaj itthon nem igazán találta még meg az olvasóközönségét, legalábbis én méltatlanul keveset hallottam róla. Nem is igazán tudtam mást róla, amikor elkezdem olvasni, csak annyit, hogy egyszer valamikor megfogott a fülszövege, de már szinte nem is emlékeztem rá, hogy miről szól. Az Agave fantasy regényeiben azonban nem szoktam csalódni – most pedig egy kedvencet is avathattam!

A történet egy tolvajról szól, akit a Szedők Céhe képzett ki, cserébe viszont nagy adósságot varrtak a fiú nyakába, aki így kénytelen követni a fentről kapott utasításokat, és egy különös küldetésre indulni. Kinch maga sem tudja, hogy tulajdonképpen mi a feladat, csupán azt tudja, hogy Galvával, egy rejtélyes katonalánnyal kell tartania egy távoli városba. Ekkor kezdődnek a fantasztikus kalandok, melyekből nem hiányoznak a boszorkányok, mágikus akadályok, ijesztő lények, vagy épp a hajótörés.

„Egyszer, réges-régen, mert így kezdődnek a mesék, volt a tenger mellett egy királyság. Csupa jóképű, bátor férfi és gyönyörű, okos asszony lakta. A birodalmat Ispanthiának nevezték. Persze, minden királyságban csak bátor, és gyönyörű emberek éltek, elég volt megkérdezni a helyieket. Senki sem mondta: „Az országom tele van gyáva karkokkal, meg büdös, vén, közönséges asszonyokkal.” Legalábbis nem egy mesében.”

A fekete nyelvű tolvaj nagyon izgalmas fantasy lett, a kalandok számolatlanul jönnek, és folyamatosan izgulhatunk a szereplőkért. Mégsem ez az, ami miatt nagyon tetszett a könyv: ennél fontosabb volt a főszereplő izgalmas személyisége, és a könyv hangulata. Kinch nekem nagyon hasonlított egy nagy kedvencemre, Ryhalt Galharrw-ra az Éjszárnyból, aki szintén azzal fogott meg, hogy egy olyan antihős, aki a saját szabályai szerint játszik, és nem fél bepiszkítani a kezét – végső soron a jó ügyért. Ilyen figura Kinch is, aki művészetet lát a lopásban, rettentően sokat káromkodik, és a hazugság sem áll távol tőle, mégis egy nagyon szerethető figura, akinek szurkolunk, és akiért aggódhatunk.

Kinch mellett tulajdonképpen három nő jut még fontos szerephez, de közülük csak Galva emelkedett ki szerintem, és még ő sem tudott komolyabb érzéseket kiváltani belőlem. Így a női szál szerintem kicsit gyengébbre sikerült, még úgy is, hogy a könyv egyébként foglalkozik azzal, hogy a nők milyen elnyomásban éltek, és hogyan jutottak el odáig, hogy harcolhassanak – hozzáteszem: nem túl dicsőséges módon.

Számomra A fekete nyelvű tolvaj világépítése is teli találat volt: Buehlman egy összetett világot épített fel különböző népekkel, fajokkal és politikával, mindezt pedig hol több, hol kevesebb mágiával fűszerezte. A mágikus erő megmutatkozhatott úgy is, mint ahogy a boszorkányoknál látjuk, de akár különleges képességek formájában is. Mindezeken túl pedig kaptunk egy viszonylag részletes „alvilágot” is, akik titkon irányítják a szálakat, és akik több mindent befolyásolnak, mint azt a könyv elején hittük.

„Lehet, hogy erkölcsi szempontból most vagyok a lehető legrosszabb, de most már tudom, hogy ne tűnjek annak. Fiatalként ezt általában nem tudjuk, úgyhogy a legrosszabb tulajdonságainak világosan látszanak.”

A regényben egy kis szerelmi szál is helyet kapott, illetve nagyon sok fontos kérdés felmerül például a családról vagy a becsületről. Kinch maga is egy fiatal szereplő, aki keresi még a helyét a világban – ebben nagyon különbözik Galharrow-tól -, és aki nemcsak a küldetése célját nem ismeri még, hanem a sajátjait sem. Ugyanakkor egy nagyon szimpatikus szereplő, akit érdemes megismerni.

A fekete nyelvű tolvaj egy klasszikusabb fantasy, mely nem akarja áttörni a műfaji kereteket, viszont nagyon jól használja fel a fantasy hagyományait, úgy, hogy mégsem lesz klisés. Épp ezért, ha ti is szeretitek a fantasyt, akkor semmiképp ne feledkezzetek meg erről a keveset emlegetett, de annál izgalmasabb regényről, A fekete nyelvű tolvajról!

Értékelés:

Rating: 5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani játékunkban olyan könyvek címét kell kitalálnotok, amelyekben a főszereplők szintén kalandos vándorlás során próbálják elérni a céljukat, akárcsak Kinch és a barátai. A feladatotok annyi, hogy a könyv címét beírjátok a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A válaszok utólag nem módosíthatóak. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertes sorsolására kerül sor. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladat:

Max történeteket ír. Különlegeseket, vicceseket, fantasztikusakat. Ez a munkája, és jól csinálja. Olyan jól, hogy észre sem veszi, a meséiben él. Egy olyan világban, ahol a történetei veszik körbe: hősök, fura lények, vad tájak. Ám egy napon bekopogtat az egyik szereplője, egy szemtelen kislány, és arra kéri, segítsen megtalálni az egyik történetben elveszett holmiját. Max belemegy a dologba. A lánnyal az oldalán kilép biztonságos tornyából, és a kalandok rögtön elsodorják.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

09. 10. Spirit Bliss Sárga könyves út
09. 12. Utószó
09. 14. Könyv és más

A könyv adatai:

Kiadó: Agave Könyvek
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2022
Oldalszám: 452
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789635980062
Fordította: Sárpátki Ádám
Megjelenés időpontja: 2022. április 12.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük