Értékelés

Amelia Mellor: A világ legnagyobb könyvesháza

Fülszöveg:

Pearl és Vally Cole egy könyvesboltban él. Méghozzá a világ legnagyszerűbb, legkülönlegesebb, legvarázslatosabb könyvesboltjában, a Cole Könyvesházban, ahol minden nap új csodákat kínál: bűbájjal töltött cukorkák, beszélő papagájok, télikertté varázsolt dzsungel, saját zenekar, teázó, maguktól mozgó polclétrák és persze temérdek könyv…
Amikor Pearl és Vally megtudják, hogy édesapjuk egy ördögi csere miatt kockára teszi a Könyvesházat és a saját életét, a testvérek azonnal cselekszenek, s hamarosan veszélyes-varázslatos kalandok közepén találják magukat. A feladványok megoldásában nem csupán az eszüknek, de a szívüknek is a helyén kell lenniük, ám a játékban, ha nyernek, megmenthetik a Könyvesházat és az édesapjukat. Ha elbuknak, a Könyvesházzal és édesapjukkal együtt a velük kapcsolatos emlékeiket is elveszíthetik…


A világ legnagyszerűbb, legkülönlegesebb, legvarázslatosabb könyvesboltja, a Cole Könyvesház, ami csodálatosabbnál csodálatosabb dolgokat kínál a látogatójának. Amikor a bolt veszélybe kerül, Pearl és Vally Cole mindent megtesz azért, hogy megmentse. De vajon sikerrel járnak? Tartsatok velünk, derítsük ki együtt milyen izgalmakat rejt a Könyvesház, drukkoljunk együtt a két gyermeknek és ha nektek kedvez a szerencse, nyerhettek is egy példányt a kötetből.

Egy varázslatos könyvesbolt – melyik könyvmoly ne álmodna ilyesmiről? A világ legnagyobb könyvesháza épp ezzel a gondolattal játszik el: egy különleges könyvesboltba kalauzol minket, amely minden részletében csodálatos, tele van mágiával, és ráadásul egy boldog, csodálatosan egyedi család irányítja. Minden idillinek tűnik, ám hamar kiderül, hogy egyetlen hiba is elég hozzá, hogy minden veszélybe kerüljön…

Amikor kinyitottam a könyvet, szinte azonnal beszippantott a könyvesház különleges hangulata: egy nagyon izgalmas, jól felépített kis világba csöppentünk, a 19. századi Ausztráliába. Azonban a társadalomról csak elvétve hallunk, hiszen a regény egyetlen helyszíne a könyvesház, és minden, amit a külvilágról tudunk, a gyerekek szemén keresztül jelenik meg: ilyen például a mozgalom azért, hogy a nők kényelmesebb viseletet, nadrágot hordhassanak. Megjelennek tehát történelmi tények is a regényben, sőt, a kötet végén kiderül, hogy a Cole Könyvesház sem fikció, a szerző azonban jó érzékkel keverte hozzá a valós tényekhez a mágiát, így egy nagyon izgalmas alaphelyzetet kapunk.

„Soha senkit nem látott elfordulni a szivárványtól csak azért, mert az rövid életű. Épp ellenkezőleg. Az emberek mindig olyan sokáig akarták nézni, ameddig csak lehetett, hogy a szivárvány szépségének minden múló pillanatát élvezhessék.”

Bár A világ legnagyobb könyvesháza alapvetően nagyon könnyed, és többnyire vidám olvasmány, van egy nagyon erős vonulata, amely a gyászról és a gyászfeldolgozásról szól. Ezzel együtt azonban pozitív a kicsengése, és nagyon fontos szerepet kap a testvéri szeretet és a családi összetartás. A történet tulajdonképpen arról szól, hogy az édesapa, Edward Cole ördögi alkut köt a magát Obskurátornak nevező mágussal, és így önmagát és a Könyvesházat is kockára teszi. A gyerekek, Pearl és Vally azonban nem tudnak ebbe belenyugodni: felveszik a kesztyűt, és belemennek az Obskurátor játékába, hogy megmentsék a családjukat.

Pearl egy nagyon szimpatikus karakter: vág az esze, és nem ijed meg könnyen, így a bátyja tiszteletét is kivívja a kaland során. Érdekes, és nagyon pozitív, hogy a kalandokban, amelyeket átélnek, Pearl, Vally és a többi testvér is ki tudja venni a részét, és mindenki megmutathatja a saját erősségét, nem számít, hogy ki mennyi idős. Persze nyilván klisés, hogy a gyerekek oldják meg a helyzetet a felnőttek helyett, és mentik meg a családot, de a kalandok szinte feledtetik ezt velünk.

A világ legnagyobb könyvesháza tehát nagyon izgalmas könyv volt, tele csodálatos kalandokkal és különleges gyerekekkel, akik mindent megtesznek a családért, és képesek fejlődni, fel tudják ismerni a család erejét. Néha már túlságosan idillinek tűnik ez az összetartás, de az biztos, hogy megmelengeti a szívet, és nemcsak a gyerekeknek, de a felnőtteknek is sokat tud adni ez a regény – ha mást nem, kikapcsol egy hosszú nap végén.

Értékelés:

Rating: 4 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mi, könyvmolyok egyszerűen rajongunk az olyan írásokért, melyekben megjelenik a könyvek és az olvasás szeretete. Ebben a játékban olyan regényeket keresünk, melyek fülszövege azt sejteti, hogy a történetben fontos szerepet játszik egy könyvesbolt. Minden állomáson találtok egy idézetet. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy mi annak a könyvnek a címe, ahonnan származik az adott idézet. 

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

‘Mindenki számára van egy könyv, ami neki való, még akkor is, ha nem mindenki hisz ebben. Egy könyv, ami eléri a szívünket, és megérinti a lelkünket.”

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

09.01. Csak olvass!
09.03. Könyv és más
09.05. Olvasónapló
09.09. Utószó
09.11. Hagyjatok! Olvasok!
09.12.: Spirit Bliss Sárga könyves út

 

A könyv adatai:

Kiadó: Manó Könyvek
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2022
Oldalszám: 344
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789635841356
Fordította: Cséplő Noémi
Megjelenés időpontja: 2022. július 28.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük