Értékelés

Serena Valentino: Anyád a tét

Fülszöveg:

Mindenki jól ismeri a bűvös aranyvirágról szóló mesét, melyre egy vén boszorkány áhítozik, hogy segítségével fiatal és szép maradhasson. Ám az mégis egy beteg királynőé lesz, akinek aztán varázslatos hajú leánya születik. A boszorkány, aki nem hajlandó lemondani a virág varázserejéről, elrabolja a kis hercegnőt, majd egy toronyba zárja, és sajátjaként neveli fel. A hercegnő végül mégis rájön, hogy ki ő, és legyőzi a vén boszorkányt.

Ám ez csak a történet egyik fele. Mi a helyzet a vén Gothellel? Honnan jött? És hogy bukkant rá a varázserejű virágra? Íme, egy változat az ő történetéről, mely évszázadokig a homályban maradt… egészen mostanáig. Egy mese anyákról és lányokról, fiatalságról, és sötét mágiáról. Ez a Banya története.


A Manó Könyvek jóvoltából hazánkban is megjelent Serena Valentino Gonosztevők című sorozatának legújabb része, az Anyád a tét. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják Gothel és nővérei történetét, a három boszorkányét, akik soha nem hagyták még el anyjuk, a Holtak királynőjének birodalmát. Tartsatok velünk, és ismerjétek meg Nyanya banya szívfájdító múltját, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott regény egy példányát.

Serena Valentino Gonosztevők sorozata mostanra nagy kedvencemmé vált, mert a szerző úgy meséli újra a gonoszok történetét, hogy közben motivációt ad nekik, és ez szinte mindig új nézőpontba helyezi a Disney-meséket. Bár nem minden rész tetszett egyformán, de mindegyik jól sikerült, és néhány komoly meglepetésekkel is szolgált, így nem volt kérdés, hogy továbbra is folytatni fogom a sorozatot. Ráadásul a legújabb rész az egyik kedvenc mesémet helyezi új kontextusba, az Aranyhajat!

A Banya története ismét az első regényekhez volt hasonló: kevésbé ágyazódott be az eddigi történetekbe, mint mondjuk a Szegény, mélabús lélek, és szinte csak a nővérek kötik össze a többi könyvvel. Az, hogy időben hol járunk, nem volt teljesen egyértelmű, de később azért voltak nyomok, amelyekből kiderült, hogy a regény jóval Hófehérke története előtt kezdődik. Ekkor azonban nyoma sincs még a különös nővéreknek.

Aranyhaj és Nyanya Banya – Részlet a meséből

A történet három fiatal boszorkány történetét követi: közülük egy Gothel, aki az anyjuk reménysége, és akiből nagy boszorkány várhat. Ám a lány testvérei iránti szeretete nagyobb, mint a kibontakozó hatalomvágya, így ahelyett, hogy követné az anyját, valami egészen mást tesz. Gothel tehát ekkor még pozitív karakter, bár az első oldaltól érezhető benne a sötétség, és szinte várjuk, hogy mikor szakad el a cérna, és csinál valami olyasmit, ami aztán az Aranyhajból ismert boszorkánnyá teszi.

Gothelt az Aranyhajban mindig is nagyon gonosznak véltem, mert annak ellenére, hogy lányaként neveli fel Aranyhajat, később mégis tud ártani neki, és csak a saját céljai elérésére használja a lányt. Épp ezért olyan magyarázatot vártam volna, amely feloldja ezt a kettősséget, mondjuk úgy, hogy az önös érdekeken túl is értelmet ad annak, hogy a Banya miért tartotta bezárva a lányt. Egyébként a könyv tényleg feloldja majd ezt a kettősséget, de nem éppen úgy, ahogy gondoltam, és őszintén szólva a lezárás nekem le is rombolta kicsit a mesét. Ezt az előző kötetek egyikénél sem éreztem ennyire.

Összességében azonban egy nagyon jó könyvnek tartom az Anyád a tétet, mely a cselekményével és a karaktereivel is magasra tette a lécet. Nekem abszolút a Ki a legszebb? és a Herceg vagy Szörnyeteg? olvasása során megtapasztalt élményt hozta vissza ez a kötet, és örültem, hogy végre ismét a főszereplő gonosszal foglalkoztunk, és a mellékszálak nagy része teljesen háttérbe szorult – csak a könyv végén tértünk vissza kicsit Kirkéhez. Ha szeretted a sorozat korábbi köteteit, akkor ezt se hagyd ki semmiképp!

Értékelés:

Rating: 4.5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani játékunk során Gothel, Azálea és Kankalin triójához hasonló boszorkánynővéreket keresünk. Minden állomáson láthattok egy képet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a rafflecopter doboz megfelelő sorába beírni a fotón látható három boszorkány nevét.

Figyelem! A válaszok utólag nem módosíthatóak. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertes sorsolására kerül sor. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

(Ha nem látod a képet, kattints ide!)

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

09. 04. Dreamworld
09. 06. Csak olvass!
09. 08. Utószó

A könyv adatai:

Kiadó: Manó Könyvek
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2022
Oldalszám: 328
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789635841974
Fordította: Halmai Gergely
Megjelenés időpontja: 2022. július 25.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük