Értékelés

Genevieve Gornichec: A ​boszorkány szíve

Fülszöveg:

Egy ​száműzött boszorkány beleszeret Lokiba, és ezzel az istenek haragját vívja ki ebben a megindító, elsöprő erejű történetben, ami újragondolja az északi mitológiát.
Angurboda története ott kezdődik, ahol a legtöbb boszorkányé véget ér: egy égetésnél. Ezt kapja ugyanis büntetésül Ódintól, amiért megtagadja tőle a jövő ismeretét. A tűztől sebzett és erejétől megfosztott Angurboda egy távoli erdő rejtett zugába menekül – itt talál rá egy férfi, aki Lokiként mutatkozik be, és a nő kezdeti bizalmatlansága ellenére hamarosan őszinte és igaz szerelem szövődik közöttük.
Hamarosan három különleges gyermekük születik, különleges sorsokkal. Angurboda a világ végén, Ódin mindent látó szeme elől rejtve neveli őket, ám, ahogy lassan visszanyeri látnoki képességét, úgy ébred rá, hogy boldog élete – és vélhetően mindenki másé – nagy veszélyben van. Hamarosan el kell döntenie, hogy elfogadja saját és családja végzetét, vagy fellázad és megváltoztatja a jövőt.
Genevieve Gornichec regénye az egyik legősibb mitológiából táplálkozik, és a modern világ emberének mesél el egy felejthetetlen történetet szerelemről, veszteségről és reményről.


Az Agave Könyvek gondozásában nemrég jelent meg Genevieve Gornichec: A ​boszorkány szíve című regénye, mely nem csupán gyönyörű külsejével vonja magára az olvasók figyelmét, hanem azzal is, hogy izgalmas és gondolatébresztő módon dolgozza fel az északi mitológiát, azon belül is Angurboda történetét. Tartsatok bloggereinkkel a blogturné állomásain, és nyerjétek meg a Kiadó által felajánlott példányt!

A skandináv mitológiát jó néhány évvel ezelőtt fedeztem fel, és azóta sok könyvet elolvastam már a témában (például Neil Gaiman Északi mitológiáját és a Trollok alkonyát), köztük olyanokat is, amelyek inspriációként tekintettek a mitológiai történetekre, és tovább gondolták azokat. A boszorkány szíve is egy ilyen regény, melynek főhőse egy kevésbé ismert mitológiai alak: Angurbida, Loki felesége. Mellette pedig természetesen feltűnnek az olyan jól ismert karakterek is, mint Odin, Thor, Freya és természetesen Loki.

Thor harca az óriásokkal / Forrás: Wikipédia

A regény tulajdonképpen nem a történet elején kezdődik, hanem azután, hogy Angurboda felveszi ezt az új nevet és elrejtőzik az istenek elől, akik máglyán égették meg, és kivágták a szívét. Mégis túlélte, ugyanis Angurboda nagyhatalmú boszorkány, akinek erejére Odinnak is fáj a foga, és aki ennek köszönhetően képes volt eltűnni az istenek elől. Kivéve egyet, a csínytevés istenét, aki rátalál a magányos nőre, és szó szerint visszaadja a boszorkány szívét. Ez a szív motívum innentől fontos eleme lesz a történetnek, és könnyen felruházhatjuk a szívet metaforikus értelemmel is.

A boszorkány szíve tehát elsősorban Angurboda és Loki különös kapcsolatával foglalkozik, azonban közben láthatjuk, ahogy Angurboda felépíti az új, csendes kis életét, és gyermekeket szül a szíve visszaadójának. A nő múltja ugyan nagyon rejtélyes, a jelene alapján azonban egy teljesen pozitív karakter rajzolódik ki az alakjában, aki csak a családjával szeretne lenni: ez azonban nem egyszerű a csínytevés istenével. Az a diszfunkcionális kapcsolat, amely Loki és Angurboda között van, nagyon tanulságos: bár Loki egyértelműen szereti a nőt, nem tudja – és nem is akarja – levetkőzni korábbi énjét, ezért folyton eltűnik, és bajba keveredik.

Azt, hogy mit csinál Loki, amikor nincs a  feleségével, a mitológiai történetekből pontosan tudjuk: a szerző nagyon figyel rá, hogy a regény passzoljon a skandináv eddákban elmesélt történetekhez: maga Angurboda és a gyermekeik is fontos szereplők a mítoszokban. Ugyanakkor az írónő mégis új oldalról mutatja be A boszorkány szíve világát: bár az északi istenek sosem voltak jóságosak, hanem mindig is úgy ismertük őket mint önző, féktelen és irigy halhatatlanokat, ebben a regényben még gonoszabbak, akik önmagukon kívül senkire sem gondolnak. Velük szemben az óriások sokkal emberibbnek tűnnek, ezt olvasva pedig én magam is inkább az ő oldalukra álltam, amikor eljött az ideje. Sőt, sosem hittem volna, de kifejezetten szurkoltam Fenrir farkasnak és az óriási világkígyónak, Jörmungandnak.

„Loki feldúltan elhúzódott a feleségétől.
– Engem miért nem imádnak úgy, mint a többieket? Mi lesz az istenekből, ha nem imádják őket? Mi lesz belőlem? Köztük tartanak számon, mégsem vagyok egy közülükSoha nem leszek az.”

Míg Loki és a mellékszereplők is nagyon izgalmasak, Angurboda karaktere hozzám nem igazán tudott közel kerülni, bár a kalandjait és az elmélkedéseit is nagyon élveztem, és mindaz, amit a csínytevés istene iránt érez, mindenki számára ismerős lehet. Skadit, a nő legközelebbi barátnőjét pedig egyáltalán nem irigyeltem, hiszen ő mindentől meg akarta védeni Angurbodát: Lokitól éppen úgy, mint a saját végzetétől. Nagyon izgalmas volt az is, hogy Angurboda látta a jövőt, és előre megjósolta a ragnarököt, amivel olyan értékes tudás birtokába került, melyre az isteneknek is a fáj a foguk.

A boszorkány szíve tehát nagyon különleges regény, lett, mely nagyon közel marad a skandináv mitológiához, mégis teljesen új szemszöveg mutat, és új értelmezést ad. Nagyon izgalmasnak találtam azt, hogy magam is rá tudtam keresni az említett mitológiai történetekre, és összehasonlíthattam Genevieve Gornichec változatával, és ezzel ismét újra felfedezhettem a skandináv mitológiát is. Mindeközben pedig olyan egyetemes érzésekről és dilemmákról olvashattam, melyekkel az istenek és óriások éppen úgy szembesültek, ahogy mi: ilyen a szerelem, a ragaszkodás, a veszteség, a félelem, a tudásvágy, a gyász, a szeretet vagy épp a remény.

Értékelés:

Rating: 5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani nyereményjátékunkban az Agave Könyvek frissen megjelent kötetei után nyomozunk. Minden állomáson találtok egy-egy borítórészletet, a ti feladatotok pedig, hogy a könyv címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére. 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Nem érhető el leírás a fényképhez.

(Ha nem látod a képet, kattints ide!)

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

09.21. Olvasónapló
09.23. Ambivalentina
09.25. Utószó
09.27. Könyv és más

A könyv adatai:

Kiadó: Agave Könyvek
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2022
Oldalszám: 368
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789635980154
Fordította: Ballai Mária
Megjelenés időpontja: 2022. június 7.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük