Értékelés

Shea Ernshaw: The Wicked Deep – Gonosz mélység

Fülszöveg:

Köszöntünk az elátkozott városban, Sparrow-ban!

A Csendes-óceán partján fekvő városkában kétszáz évvel ezelőtt három nővért halálra ítéltek boszorkányságért. Köveket kötöttek a bokájukra, és a kikötő mély vizébe lökték őket.
Azóta minden nyáron visszatérnek egy kis időre, hogy három bájos lány testébe költözve bosszút álljanak – fiúkat csaljanak a kikötőbe, és vízbe fojtsák őket.
Mint a legtöbb helybeli, a tizenhét éves Penny Talbot is beletörődött a várost sújtó átokba. De ebben az évben, a nővérek visszatérésének előestéjén egy új fiú, Bo Carter érkezik a városba, akinek fogalma sincs róla, milyen veszedelembe csöppent.
A gyanú és a hazugságok gyorsan terjednek az eső áztatta utcákon. A városlakók egymás ellen fordulnak, Penny és Bo attól tart, hogy a másik titkokat rejteget. A halál pedig gyorsan utoléri azokat, akik nem tudnak ellenállni a nővérek csábításának.
Penny azonban olyasmit is lát, amit mások nem. És muszáj lesz választania, hogy Bót mentse meg, vagy saját magát.

Legyőzheti egy boszorkány az óceán szirénénekét?


Nemrég jelent meg a Könyvmolyképző kiadónál a The Wicked Deep – Gonosz mélység című YA-regény, ami egy elátkozott városban játszódik! Sparrowba minden nyáron visszatér a három boszorkányságért vízbe lökött nővér, hogy pár fiút megbabonázva megbosszulják halálukat! Vajon mit tehet egy helyi lány, hogy megmentse a nemrég érkezett fiú életét? Tartsatok velünk a regény blogturnéján, és ne feledjétek, hogy a turné végén egy szerencsés olvasónk meg is nyerheti a regény a Gonosz mélység egy példányát!

Bár a Gonosz mélység már jóval a megjelenése előtt megtetszett, kissé félve kezdtem el olvasni, hiszen nem szeretem az ijesztő történeteket, és féltem, hogy ez a kötet is egy ilyet tartalmaz majd. Ennek megfelelően aztán többször is félretettem a könyvet, és inkább valami könnyedebbre cseréltem, míg végül egy este rászántam magam az olvasásra. Hamar ki is derült, hogy szerencsére nem célja a regénynek, hogy megijesszen, az ellenben annál inkább, hogy kiszakítson a mindennapokból egy sötét, izgalmas világba. Már csak azt sajnálom, hogy nem egy esős őszi napon olvastam ezt a történetet, mert igazából az illett volna a regényhez.

A regény Sparrow-ban, egy óceánparti kis városban játszódik, ahol minden évben lesújt egy régi-régi átok: három lány, akiket 200 évvel ezelőtt boszorkányságért kivégeztek, minden egyes évben visszatér, beköltözik három fiatal lány testébe, és éjjelenként férfiakat csábít el és fojt vízbe. Azt azonban sosem lehet tudni, hogy melyik három lányt választották ki a szellemek, hogy ki az, aki veszélyes, így a városban elindul a nyomozás. Mindeközben Penny, a kissé kívülálló lány igyekszik elkerülni az egész felfordulást, és az eldugott szigetén maradni, ám találkozik egy fiúval, aki megdobogtatja a szívét, ezért úgy érzi, meg kell őt védenie. Bár maga ez a történet is érdekes és izgalmas, kétségtelenül a történet hangulata, az atmoszférája az, ami a legjobban megfogott már a regény elején is, ugyanis egy nagyon sötét, kissé félelmetes, ködös világba csöppenünk.

„Képtelen vagyok állni a tekintetét. Ugyanazt látja bennem, amit én őbenne: a titkok végeláthatatlan sorát, amit letagadni sem tudnék. Mindketten magunkkal hordjuk ezt a terhet. Húsunkba égett billogként, múltunk szégyenbélyegeként. Talán csak azok ismernek egymásra, akiknek egyformák a sebhelyeik. Akiknek ugyanaz a félelem teszi karikássá a szemüket.”

Ehhez a hangulathoz természetesen nagyban hozzájárul az is, hogy a történet tele van misztikummal és olyasmivel, ami ellentmond a józan észnek, ráadásul rengeteg a titok és a féligazság is, melyek még ködösebbé, titokzatosabbá teszik a regényt. Mondom ezt még úgy is, hogy én nagyon hamar rájöttem a legnagyobb csavarra, holott általában nem szoktam túl korán összerakni a képet, inkább csak sodródom az eseményekkel. Ennek ellenére tudtam élvezni a történetet, hiszen nem tudhattam, hogy hogyan végződik Penny és Bo kalandja, ráadásul voltak még más meglepetések is, bár az utolsó oldalakra szerencsére minden titok napvilágra került.

A regény nemcsak misztikus kísértettörténetként, hanem romantikus regényként is igazán jól megállta a helyét, hiszen nagyon szépen rajzolódik ki Penny és Bo szerelmi szála, a kötet végére pedig egy igazán megható és szép mesét kapunk a szerelem erejéről. Aki tehát a misztikum helyett a romantikát kedveli inkább, annak sem kell csalódnia a Gonosz mélységben. Ugyanakkor szerencsére egyetlen pillanatra sem változik csöpögőssé vagy nyálassá a történet, hiszen végig megőrzi a kissé sötét, ködös, misztikus hangulatát.

Bár az értékeléseimben szeretek a karakterekről is részletesen beszélni, ebben az esetben kevésbé éreztem érdekesnek és különlegesnek a szereplőket külön-külön. Ez nem jelenti azt, hogy papírmasé figurák jelentek meg a könyvben, csupán annyit, hogy ebben a műben nem a személyek önmagukban, hanem inkább az egymáshoz és az átokhoz való viszonyukban nyertek jelentőséget. Bár a szereplőknek is voltak titkaik és egyesek egészen izgalmas előélettel is rendelkeztek, mégsem tudott senki igazán közel kerülni hozzám, talán csak Penny karaktere volt egy picivel erősebb a többiekénél, bár őt is inkább csak az átokhoz és a Bohoz fűződő viszonya tette különlegessé.

„A szerelem veszedelmes csábító… vad és ördögi. Mögéd lopózik, halkan, gyöngéden és szelíden, aztán elmetszi a torkodat.”

Összességében tehát a Gonosz mélység egy nagyon-nagyon jó kísértettörténet volt, és egy tökéletes olvasmány esős délutánokra, mellyel nagyon jól be lehet kuckózni, és átvészelni az ilyen szomorú napokat. Ugyanakkor nekem megmelengette – picit talán össze is törte a szívemet – a regény, ezért romantikus történetként is nagyon tudom értékelni. Így aztán aki boszorkányos, izgalmas, sötét, de szívbe markoló regényre vágyik, annak semmiképpen nem szabad kihagynia a Gonosz mélységet, mert garantáltan nem fogja tudni letenni a könyvet!

Értékelés:

Rating: 4.5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt tudod beszerezni!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Történetünk egy elátkozott helyen játszódik, így minden állomáson újabb és újabb elátkozott vagy elhagyatott helyeket kell kitalálnotok! Ezek lehetnek városok, házak, temetők, bármi, ha rájöttetek a leírásból, írjátok be a megoldást a megfelelő rubrikába!

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

“Az Írországban található kastély az egyik legkedveltebb turistacélpontok egyike. A 15. században háborúk törtek ki, hogy ki legyen az új vezető. O’Carroll egyik bátyját, és egy papot kegyetlenül meggyilkoltak a harcok során, valamint számtalan embert tömlöcbe is vetettek. A kastély későbbi renoválása során felfedeztek egy csapóajtót, amin keresztül a rabok megszökhettek a börtönből. Azokat, akik nem tudtak erről a csapóajtóról és nem sikerült megszökniük, kínzókamrába vetették, megbosszulva a szökött társaikat. Ők a legenda szerint a mai napig a kastély falai között bolyonganak.”

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

04. 02. Sorok között (extra)
04. 04. Sorok között
04. 06. Fanni’s Library (extra)
04. 08. Fanni’s Library
04. 10. Readinspo
04. 12. Utószó
04. 14. Hagyjatok! Olvasok! (extra)
04. 16. Hagyjatok! Olvasok!

A könyv adatai:

Kiadó: Könyvmolyképző (Vörös Pöttyös könyvek)
Terjedelem: 312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634578017 · Fordította: Béresi Csilla
Eredeti mű: The Wicked Deep
Eredeti megjelenés éve: 2018

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük