Értékelés

Candace Bushnell – Katie Cotugno: Csajoknak kötelező

Fülszöveg:

Carrie ​Bradshaw tizenéves hasonmása még nem tudja, milyen a jó szex. Azt azonban igen, hogyan küzdjön a szexizmus ellen. A Szex és New York írójának új nemzetközi sikerkönyve!
Mr. Beckett jóképű, fiatal és sokkal lazább, mint a gimnázium többi tanára. Nem csoda, hogy a gimnáziumban minden lány oda van érte – köztük a jótanuló Marin is, aki igyekszik minden elvárásnak megfelelni, hogy bekerüljön a kiválasztott egyetemre. Amikor azonban Mr. Beckett átlép egy határt és félreérthetetlenül rámozdul Marinra, a lány összezavarodik és megrémül. Úgy érzi, az a helyes, ha jelenti az esetet, de miután a saját barátai és az iskola vezetése sem hisznek neki, Marin úgy dönt, kockára tesz mindent és az iskolaújságon keresztül vág vissza. A Csajoknak kötelező című rovatban kíméletlenül számol be arról, melyik tanár és diák viselkedik megengedhetetlenül a lányokkal, emellett pedig elindít egy feminista könyvklubot is. Nagy meglepetésére olyan szövetségesekre talál végül, akikre nem számított: mellé áll például a suli legnagyobb „pasizógépe” és egy csendes sportoló srác, aki nem igazán tűnik lángésznek.
Candece Bushnell és a Pushcart-díjra jelölt Katie Cotugno közös regénye egyszerre szórakoztató és gondolatébresztő – a #MeToo-mozgalom egyik fontos alapműve lehet.


Új sorozatot indít a Móra Kiadó a LOL+ könyvekkel, amelyek komolyabb témákkal foglalkoznak, mint a hagyományos LOL kötetek, miközben megmarad a könnyedebb, romantikus hangulat is. Az első könyv ebben a sorozatban a Csajoknak kötelező, ami a napokban jelenik meg a kiadónál. A főszereplő Marin élete fenekestül felfordul, amikor az egyik tanára kikezd vele, és miután senki nem hisz neki, úgy dönt, saját kezébe veszi a sorsát. Ha kíváncsiak vagytok Marin rémülettel, ugyanakkor új, boldogabb élményekkel teli utazására, tartsatok a turné bloggereivel, és játsszatok a kiadó által felajánlott példányért!

Bár a LOL könyvekből már nagyjából kinőttem, nagyon kíváncsi voltam rá, hogy mit tud a Móra Kiadó idősebbeknek szóló, új, komolyabb LOL+ válogatása, melynek első darabja, a Csajoknak kötelező a napokban jelent meg. Ez az új pedig regény jócskán túllép a tini szerelem témáján, és olyan komoly, de sokakat érintő problémával foglalkozik, mint az iskolai zaklatás és ennek a szörnyű élménynek a feldolgozása. Főhősünk, Marin ugyanis döbbenten szembesül vele, hogy a jó fejnek gondolt magyartanára egyre inkább közeledik felé, míg végül meg is csókolja a zavarodott lányt.

Előre szólok, hogy a regény nem próbál kész, mindig működő megoldásokat kínálni a hasonló helyzetekre, azonban felhívja rá a figyelmet, hogy az iskolai zaklatás egy komoly probléma, nem pedig olyasmi, ami mellett szó nélkül elmehetünk. Bár jó lett volna azt látni, hogy a kötetben ezt mindenki azonnal felfogja, és az összes szereplő rögtön Marin mellé áll, sajnos nem ez történt,- ahogy sajnos gyakran a valóságban sem ez szokott általában – a lány kiállása önmagáért így is példamutató volt, miközben a harca – a saját eszközeivel – a nők egyenjogúságáért rettenetesen inspirálóan hatott rám.

Különösen igaz ez a könyvklubra, amit Marin létrehozott, ugyanis én is szívesen csatlakoznék ehhez a kicsi, de annál inspirálóbb csapathoz, akik azután gyűltek össze először, hogy Marin a történtek után ráeszmél a nők elnyomásának apró jeleire, és létrehoz egy feminista könyvklubot. Nagyon izgalmas volt a folyamat, mely során a lány szeme kinyílik, és elkezdi tudatosítani magában a világ működését, és meglátja, hogy a nőknek milyen kettős mércének kell megfelelniük. Eközben pedig a saját eszközeivel próbálja felvenni a harcot – hol kisebb, hol nagyobb sikerrel.

„– Úgy érzem, hogy a fiúkkal és lányokkal szemben kettős mérce alakult ki – magyarázom, és a kávésbögre köré fonom az ujjaimat. – Mármint a való életben is, de a gimiben pláne. Amikor elkezdtem észrevenni ennek a jeleit, egy idő után mindenhol ezt láttam. És úgy tűnik, hogy még mielőtt tehetnénk ez ellen, vagyis még mielőtt megszabadulhatnánk tőle, az a minimum, hogy felhívjuk rá a figyelmet.”

Marin karaktere tehát teljesen lenyűgözött, miközben teljes mértékben azonosulni tudtam az érzéseivel és gondolataival, bár tény, hogy a helyében valószínűleg nem lettem volna ennyire bátor. Szerencsére a könyv többi szereplője is hasonlóan összetett, valósághű karakter lett, ráadásul sok különböző felfogást és gondolkodásmódot testesítenek meg, mellyel tényleg különlegessé és izgalmassá teszik a kötetet. A személyes kedvencem Marin mellett természetesen Gray volt, aki tényleg egy olyan álompasi, amilyennek egy YA könyv főszereplőjének lennie kell: okos, vicces, és közben támogatja Marint, még akkor is, ha a lány éppen nem tudja ezt meghálálni, sőt, igazságtalanul bánik a fiúval.

Egy szó mint száz, tényleg nagyon tetszett a Csajoknak kötelező, és ha rajtam múlna, tényleg kötelezővé tenném minden lánynak, sőt, a fiúknak is! A regény jelentősége ugyanis nem merül ki annyiban, hogy egy tabunak számító témát feszeget, arra is nagy hangsúlyt fektet, hogy megértesse az emberekkel, hogy milyen az áldozat bőrében lenni, miközben reményt is nyújt azoknak, akik hasonló dolgot szenvedtek el, hogy van remény. Mindemellett a történet arra biztat mindenkit, hogy kommunikáljunk, és igyekezzünk mi magunk is egy kicsit jobbá tenni a világot, mert az apró erőfeszítések is nagy eredményeket hozhatnak. És persze egy rakás feminista üzenetet is hordoz a könyv, tisztáz néhány félreértést is, és érdekes gondolatokat vet fel, melyek miatt különösen közel került a szívemhez ez a nem mindennapi történet. Ezután pedig nem is kérdés: jöhet a következő LOL+ könyv!

Értékelés:

Rating: 5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Marin egy igencsak erős női karakter, éppen ezért a játékunk során is hozzá hasonló különleges női főszereplőket keresünk. Az állomásokon található fülszövegek alapján ki kell találnotok, hogy melyik könyvre gondoltunk, a Rafflecopter doboz megfelelő sorába pedig a könyv női főszereplőjének nevét várjuk! 

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Feladat:

A háború borzalmai már elérték a várost, a lány elesett szerelmét gyászolja, mégis sikerül viszonylag kiegyensúlyozott életet biztosítania családjának.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

04.10. Könyvvilág
04.12. Kelly és Lupi olvas
04.14. Utószó
04.16. Csak olvass!
04.18. Fanni’s Library
04.20. Sorok Között

A könyv adatai:

Kiadó: Móra Kiadó
Megjelenés: 2021. április 7.
Eredeti megjelenés: 2020
Oldalszám: 280
Fordító: Nagy Boldizsár
ISBN: 9789634867838

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük