Értékelés

R. F. Kuang: Mákháború

Fülszöveg:

Nikant ​elárasztja az ópium, amelyet a Mugeni Föderáció juttatott el a birodalom partjaihoz. A drog folyton emlékeztet a velük folytatott háborúra, amelynek csak a trifektaként elhíresült három hős – a Nőstényvipera, a Sárkánycsászár és a Kapuőr – tudott véget vetni. Ezen legendás lények mindegyike istenszerű hatalommal bírt, ők egyesítették a birodalom hadurait a Föderációval szemben. Azóta viszont évtizedek teltek el, és a trifekta felbomlott: a Sárkánycsászár meghalt, a Kapuőr eltűnt, egyedül a Nőstényvipera ül a trónon. Béke uralkodik, de az ópiumtól nem sikerült megszabadulni.
Amikor Zsin kiváló eredményt ér el a kedzsun – a birodalmi vizsgán, amely a legtehetségesebb fiatalokat válogatja ki az akadémiákra – mindenki megdöbben: a vizsgáztatók, akik képtelenek elfogadni, hogy egy Kakas tartományban élő háborús árva csalás nélkül teljesítheti a vizsgát; Zsin nevelőszülei, akik azt hitték, végre kiházasíthatják a lányt, és ezzel további üzleti előnyökre tehetnek szert; és maga Zsin is, aki ekkor jön rá, hogy végre búcsút inthet az addigi életét meghatározó rabszolgaságnak és kétségbeesésnek. Még nagyobb meglepetést okoz, hogy Zsin Nikan legkiválóbb katonai iskolájába, a Szinegardba nyer felvételt.
Közben a keskeny tengeren túl ismét mozgolódik a Mugeni Föderáció, az újabb háborúhoz már csak egy szikra kell… és lehet, hogy egyedül Zsin mentheti meg az országa népét. A lány ugyanis a Szinegardban rájön, hogy halálos, földöntúli erővel bír, tehetsége van a sámánizmus szinte mitikus művészetéhez. Pszichoaktív szerek és egy látszólag eszement tanár segítségével próbálja feltárni képessége mélységeit, és közben megtanulja, hogy a rég halottnak hitt istenek nagyon is élnek, ráadásul a hatalmuk uralása nemcsak az emberi mivoltát veszélyezteti, de egy teljes nemzet elpusztításával fenyeget.

R. F. Kuang Mákháború című regénye az Agave gondozásában jelent meg idén, 2019-ben. A történet egy Kínához nagyon hasonló fantasyvilágban játszódik, amelyben a béke csak látszat. Az emberek többsége már megfeledkezett az istenekről, de Zsin visszatér hozzájuk, hogy megnyerhesse a háborút az országának, Nikannak a Mugeni Föderációval szemben. Zsin izgalmas történetét ezúttal négy bloggerünkkel követheted végig, természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.

Mostanában nagyon eltalálja az ízlésem az Agave Kiadó, szinte minden hónapban kijön egy olyan könyv, amit be akarok szerezni. A Mákháborúra is azóta várok, hogy bejelentette a kiadó, hogy ők hozzák el magyarul, és azonnal el is olvastam, ahogy a kézhez kaptam a regényt. Nem mondom, hogy nem volt olyan része a könyvnek, ami nem igazán tetszett, de összességében az egyik kedvenc olvasmányom lett a Mákháború ebben az éveben.

karate-2578819_1920
Forrás: Pixabay

A történet egy távoli, keleties hangulatú birodalomban, Nikanban játszódik, azonban a problémáik nagyon hasonlítanak a valós országok gondjaira: a tartományok széthúznak, mindenki a birodalom elé helyezi a saját biztonságát és hatalmát, és annak ellenére, hogy tudják, újabb háború következhet be bármikor, nem tud összefogni az ország. Ami viszont elválasztja a világot a miénktől, az a sámánok léte: bár sokan nem hisznek bennük, egy csapat kiválasztott képes beszélni az istenekkel, és felhasználni az erejüket – ez az erő azonban lassacskán felemészti őket.

Persze nem ilyen komoly problémákkal kezdődik a regény: a történet három könyvre oszlik, amik akár külön kötetként is megállnák a helyüket. Az elsőben ismerkedünk meg a főszereplőnkkel, Zsinnel, akit nevelőszülei férjhez akarnak adni, az egyetlen esélye, ha megírja a Nikanban mindenki számára elérhető tesztet, és felvételt nyer az ország egyik legerősebb iskolájába. Az rögtön kitűnik, hogy Zsin mindent belead, ha valamit el akar érni, nem ismer határokat, és ez később is így marad, csakhogy a döntéseinek idővel sokkal nagyobb súlya lesz. Ez az első rész is magával ragadó, de itt még kevésbé lesz sötét a történet: az iskolai életet, kicsinyes csatározásokat és a nehézségeket ismerhetjük meg. Ebben a részben bőven vannak humoros részek is, ezek később teljesen eltűnnek.

poppy-677959_1280
Mák / Forrás: Pixabay

A második két könyv foglalkozik a háborúval, és egyszerre nagyon komorrá változik a regény hangulata. A háború hatására hirtelen fel kell nőniük a szereplőknek, és ráébrednek, hogy az iskola kihívásai távolról sem érnek fel azokkal, amiket a háború tartogat. A döntések hirtelen egy ország sorsát változtathatják meg, és ezzel bizony nem könnyen birkózik meg Zsin. A lány, aki egész életében csak magára számíthatott az iskolaévek alatt és később, a háborúban ismerte meg igazán a szeretetet, és most már nemcsak magáért, hanem a barátaiért is harcolnia kell.

Amit nagyon szerettem a könyvben, azok a szereplők. Tény, hogy Zsin nem egy tipikus regényhős, a jó és a rossz folyamatosan viaskodik benne, azonban én tudtam vele azonosulni. Ez a kettősség szinte minden szereplőnél megjelenik, akit első pillanatban nem kedvelünk, később az lesz a legfőbb szövetségese Zsinnek, és aki kedvesnek tűnik, talán hamarosan elárul mindenkit. Végig számítottam valamiféle szerelmi szál kibontakozására, hiszen Zsin férfiakkal van körülvéve, és többekhez is közel kerül, de végül szerelmi szál nem kapott helyet a történetben, ellenben nagyon fontos a bajtársiasság és a szeretet.

„A gyerek megszűnik gyereknek lenni, amint kardot adnak a kezébe. Amint megtanítják harcolni, amint felfegyverezik, és az arcvonalba állítják. Onnantól katona.”

Az események amellett, hogy végig lekötik az olvasót, a könyv vége felé egyre gyorsabban pörögnek: míg a regény eleje aprólékos, részletes, addig a végét kicsit elkapkodottnak éreztem, az utolsó oldalakon még kulcsesemények történtek, amit már nem volt ideje megemészteni az olvasónak. Úgy éreztem, hogy ezt a regényt, ami annyira sok időt ölelt fel, és sok mindenről számolt be, a végén csak úgy elvágták. Ez akár egy taktika is lehet, hogy biztosan elolvassuk a következő részét is a sorozatnak, de én mégis jobban szeretem a jobban lezárt történeteket. Jó lett volna, ha nem kapkodja el a szerző el a lezárást.

Nem beszéltem még a világépítésről, pedig az is figyelemre méltó ebben a könyvben: a szerzőnőnek két világot kellett felépítenie: egyrészt Nikant, a széthúzó birodalmat, ahol az emberek nem hisznek a természetfelettiben, és az istenek világát, egy földöntúli dimenziót. A kettő között az átjárást is meg kellett teremteni, ami újabb feladat lehetett, de szerencsére mindegyik remekül sikerült ebben a könyvben. A regényben – részben Zsin tanóráin keresztül – fokozatosan megismerjük Nikan történelmét, az itt élők mentalitásával együtt, ahogy a mágia működését is Zsinnel együtt ismerjük meg, az ő tapasztalatain keresztül. Ezáltal egyre közelebb jutunk ahhoz, hogy hogyan is lehet felhasználni és kontrollálni az istenek erejét.

„Ha akadt valami, amit Zsin megtanult az országa történelméről, az az volt, hogy a Nikara Birodalomban csak a háború állandó.”

A Mákháború tehát nagyon összetett olvasmány, sok fontos kérdéssel, és tele izgalommal, ezért minden fantasy-rajongónak ajánlom! Különösen azoknak nyerheti el a tetszését, akik nem ijednek meg a sötétebb hangulatú olvasmányoktól, és a komoly, akár a lét határait feszegető kérdésektől. Számomra nagyon különleges olvasmány volt a Mákháború, bízom benne, hogy másnak sem fog csalódást okozni.

Értékelés:

Rating: 4.5 out of 5.

Íme a regény angol nyelvű trailere, szerintem nagyon hangulatos:

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYYJÁTÉK

A Mákháborúban fontos szerepük van a rég elfeledett isteneknek, ezért most különböző népek isteneivel fogunk játszani. Minden blogon találtok egy képet, amely valamilyen kapcsolódik egy istenhez vagy istennőhöz, a feladatotok annyi lenne, hogy a rafflecopter doboz megfelelő helyére beírjátok ennek az istennek vagy istennőnek a nevét (ha több néphez is kapcsolódik, pl. létezik görög és római változata is, bármelyik nevét elfogadjuk). Ez alkalommal egy szerencsés olvasónk nyerhet majd egy példányt a könyvből.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

89123787e283adf398c96cf3bb322812

A nyereményjáték véget ért!

A turné állomásai:

11/27 Spirit Bliss Sárga könyves út
11/
29 Nem félünk a könyvektől
12/01 Utószó
12/03 Könyv és más

A könyv adatai:

Kiadó: Agave
Kiadási év: 2019
Oldalszám: 576 oldal
ISBN: 9789634196402
Fordította: Ballai Mária

2 hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük