Értékelés

Joanne Ramos: A farm

Fülszöveg:

„Az élet jövedelmező biznisz, amíg betartod a szabályokat.”
A New York állambeli Hudson-völgyben egy minden létező kényelemmel felszerelt luxuswellnessközpont bújik meg: bioétrend, személyi edzők, napi masszázs – mindez ingyen. Mi több, komoly pénzt kap, aki itt tölti az idejét – többet, mint amiről valaha is álmodott.
Hogy mi benne a csapda?
A vendég kilenc hónapon át nem hagyhatja el a létesítményt, minden lépését felügyelik, el van zárva a külvilágtól és korábbi életétől erre az időre, amíg ő mindent annak rendel alá, hogy megszülje a tökéletes kisbabát. Valaki másnak.
A Farm sodró lendületű, provokatív, szívszorító olvasmány, a végletekig viszi az anyaságról, pénzről, értékrendekről való gondolkodást, és alapvető kérdéseket tesz fel arról, mekkora áldozatra hajlandók a nők azért, hogy jobb jövőt biztosítsanak maguknak és szeretteiknek.

Joanne Ramos debütáló regénye a Park Kiadó gondozásában jelent meg. A történet középpontjában olyan nők állnak, akik egy jobb élet reményében vállalják, hogy teherbe esnek és gyermeket szülnek a minden kényelemmel és luxussal felszerelt létesítményben- csak éppen nem saját maguk, hanem gazdag és befolyásos emberek számára. A könyv érdekes társadalmi és erkölcsi kérdéseket vet fel, melyekre ha ti is kíváncsiak vagytok, tartsatok kilenc bloggerünkkel, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott három példány egyikét!

Nagyon lelkes voltam, amikor megláttam ezt a regényt, a fülszövege is izgalmasnak tűnt, ugyanis A farm komoly társadalmi kérdésekkel foglalkozik, sokan még A szolgálólány meséjéhez is hasonlították. Szóval nagyok voltak az elvárásaim a regénnyel kapcsolatban, de sajnos csalódnom kellett, különösen az elején szenvedtem a könyvvel. Ez a csalódottság persze részben abból fakad, hogy a könyvet disztópiaként mutatták be és reklámozták, ehhez képest inkább egy etikátlan, az emberi jogokkal nem törődő cég működése került a középpontba, nem pedig egy disztópikus világ jelent meg.

„Mae terve értelmében a Golden Oaks felvállalná a lényegét – büszkén, szégyenkezés nélkül: egy elit, minden szolgáltatást egy helyen biztosító vállalkozás azoknak az úttörő, utat mutató, vezető, rendhagyó férfiaknak és nőknek a szaporodásához, akik megváltoztatják a világot!”

A könyv több női szereplő szemszögéből mutatja be az eseményeket, a középpontban talán Jane áll, a fiatal, magányos anyuka, aki az unokatestvére segítségével próbál boldogulni, és az ő ajánlására jelentkezik a Golden Oaksba is, mely egy olyan speciális intézmény, ahol béranyák élnek luxuskörülmények között, amíg kihordják a vagyonos ügyfelek gyermekeit. Itt találkozik Reagannel, a fiatal fotóssal, aki az egyetemet akarja önállóan finanszírozni, és itt ismerkedik meg Maevel, az intézmény vezetőjével. Őszintén szólva egyik karakterrel sem tudtam igazán azonosulni, nem éreztem őket különlegesnek, talán egyedül Mae karaktere izgalmas, hiszen hol pozitív, hol negatív fényben tűnik fel, ezért nehezen ismerhető ki. Mae kezdetben nem igazán törődik az etikai kérdésekkel, szemrebbenés nélkül hazudik az ügyfeleknek és a hordozóknak – a béranyákat nevezik így -, a haszonszerzés érdekli, egészen addig, míg egy esemény rá nem ébreszti, hogy mindent elveszíthet, ha nem törődik a béranyaság emberi oldalával.

A regény mondanivalója talán az lenne, hogy egy hátrányos helyzetű nő mi mindenre képes azért, hogy anyagi biztonságban tudja a gyermekét. Ez talán Ate történetének lehet a tanulsága, hiszen ő tényleg elképesztően sokat dolgozik a gyerekeiért, de Jane nem hoz akkora áldozatot. Nyilván a gyermekéről való átmeneti lemondás nem kis dolog – ezt később nagyon meg is szenvedi a nő, de alapvetően biztonságban hagyja otthon Ate gondjaira bízva, míg ő egy luxusintézményben hord ki egy babát, rengeteg pénzért. Az itt élők többségét nyilván a pénz motiválja, ami természetesen felvethet etikai kérdéseket, de a béranyaságot alapvetően nem tudom elítélni – Amerikában például bevett dolog, és nemcsak azok vesznek igénybe béranyákat, akiknek természetes úton nem lehet gyermeke. Nem mondom, hogy ez utóbbi eset nem kérdéses etikailag, de alapvetően a béranyaság jól szabályozott keretek között nem ördögtől való dolog. Más dolog, hogy a Golden Oaks nem igazán törődik az emberi jogokkal, emiatt az anyák többször olyan helyzetbe kerülnek a könyv során, mintha csupán állatok vagy tárgyak lennének. A regény tehát felvet jogi-etikai kérdéseket, de ezek nem említhetőek egy lapon A szolgálólány meséjével, viszont elegendőek ahhoz, hogy kicsit elgondolkoztassák az olvasót.

„A béranyaság, az ilyen fajta béranyaság, árucikké alacsonyít le, olcsóvá tesz! Mindent, ami szent, kiszerveznek, becsomagolnak, és eladják annak, aki a legtöbbet ígéri érte.”

Mint már említettem, a regény nem igazán tudott megfogni az elején, többször unatkoztam, de szerencsére a könyv második felében beindultak az események: a hordozók végre maguk mögött hagyták az áldozatszerepet, és a kezükbe vették az irányítást. Bár a könyv végén lévő fordulat elég kiszámítható volt,  eddigre már pörögtek az események, így nem unatkoztam, és az utolsó körülbelül 150 oldalt már egyben olvastam el. A nehézkes indulás után tehát a regény vége már egészen élvezhető.

Összességében elmondható A farmról, hogy érdekes, keveset tárgyalt kérdéseket vet fel, melyeken érdemes elgondolkodni, szépen bemutatja, hogy milyen hátrányai vannak, ha egy nagyvállalat már az emberek legintimebb dolgaiba is beleszól, viszont a karakterek nem sikerültek igazán izgalmasra és szerethetőre, és úgy gondolom, hogy ez okozza, hogy itt-ott lapossá vált a regény. Ennek ellenére nyugodtan vegyétek a kezetekbe Joanne Ramos regényét, mert biztosan titeket is elgondolkodtat majd. Ha viszont izgalmakat kerestek, vagy egy erős disztópiát, akkor valószínűleg nem A farm lesz a ti könyvetek.

Értékelés:

Rating: 3 out of 5.

Ha kedvet kaptál a regényhez, itt beszerezheted.

NYEREMÉNYJÁTÉK

A béranyaság intézménye nem ismeretlen a valóságban sem, sokan élnek ezzel a lehetőséggel, akiknek más körülmények között nem születhetne saját gyermeke. Mostani nyereményjátékunkban minden állomáson találtok egy fotót egy olyan hírességről, akinek gyermeke béranya segítségével született meg, a ti feladatotok pedig, hogy az illető nevét beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő helyére.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

A képen a következők lehetnek: 1 személy, túra/szabadtéri

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

03.15. Könyv és más 
03.17. A Szofisztikált Macska
03.19. Flora the Sweaterist
03.21. Utószó
03.23. Csak olvass!
03.25. Booktastic Boglinc
03.27. Zakkant olvas
03.29. Spirit Bliss Sárga könyves út
03.31. Never let me go

A könyv adatai:

Kiadó: Park, 2020
Oldalszám: 436, puhatáblás
ISBN: 9789633554975
Eredeti cím: The Farm
Fordító: Csonka Ágnes

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük