Értékelés

Randall Munroe: Hogyan…

Fülszöveg:

A ​világ legszórakoztatóbb és leghaszontalanabb önsegítő könyve a Magyarázókönyv és a Mi lenne, ha? című bestsellerek elképesztő kreativitással megáldott szerzőjétől.
Minden feladat megoldására kínálkozik egy jó út, egy rossz út és egy olyan monumentális, komplex, szertelen és célszerűtlen út, ami senkinek sem jutna eszébe – kivéve Munroe-nak.
A bestseller szerzőként és karikaturistaként ismert szerző legújabb könyve számos totálisan unpraktikus tanácsot tartalmaz a repülővel való landoláshoz vagy ahhoz, hogyan kell lyukat ásni, hogyan jósolhatjuk meg az időjárást a Facebook-fotóink pixeleinek analizálásával, és hogy csupán egy fog radioaktivitási szintjéből mi módon derülhet ki, melyik generációhoz tartozunk. Megtudhatjuk végre, hogyan érdemes készíteni szelfit teleszkóp segítségével, és hogy miért javasolt előbb felforralni a folyó vizét, ha át akarunk kelni rajta…
A legegyszerűbb dolgok legkomplikáltabb megoldásával Munroe célja nem csupán az, hogy bonyolítsa az életünket és a sajátját. Akárcsak a Mi lenne, ha? című könyvében, a szerző most is kalandos utazásra hív a lehető legabszurdabb megközelítésmódok izgalmas világába: a Hogyan… okos infografikákkal és vicces rajzokkal illusztrált, üdítő agytorna, amely által jobban megérthetjük a mindennapi tevékenységeink mögött rejlő tudományos és technológiai folyamatokat.

Randall Munroe legújabb, Hogyan… című könyvében különböző – gyakran abszurd – problémákra keresi a válaszokat, de legpraktikusabb, legkézenfekvőbb megoldások helyett a leggyorsabbakat, legérdekesebbeket és a legabszurdabbakat keresi. Mindeközben Munroe megmutatja a fizika szórakoztató oldalát, és szellemes illusztrációival garantáltan minden olvasóját megmosolyogtatja. A könyvet az Athenaeum kiadó jóvoltából már magyarul is olvashatjuk, és ha bloggereinkkel tartasz, akkor meg is nyerheted a kötet egy példányát!

Randall Munroe / Forrás: Wikipédia

Az iskolában sosem szerettem igazán a fizikát, de Randall Munroe legújabb könyve nagyon érdekesnek és viccesnek tűnt, így aztán beszereztem. A kötet felépítése nagyon egyszerű: a szerző feltesz valamilyen egyszerűnek tűnő kérdést, például, hogy hogyan ássunk gödröt, vagy hogyan tartsunk medencés bulit. Aztán ezekre a kérdésekre Munroe megkeresi a legviccesebb, de fizikailag teljességgel lehetséges válaszokat, és részletesen kifejti. Bár a megoldások egytől eddig kidolgozottak fizikai szempontból, a kötet mégsem lesz egy unalmas ismeretterjesztő könyv, ami nemcsak a szerző humorának, hanem a vicces karikatúráknak is köszönhető, melyeket szintén Munroe készített.

A könyv rengeteg vicces és érdekes információt tartalmaz, például ötleteket ahhoz, hogy hová állíthatjuk fel a világ legnagyobb karácsonyfáját, vagy hogyan készíthetünk lávaárkot a házunk köré. A szerző nagyon komolyan utánamegy mindennek, és így derül ki, hogy milyen magas a világ legnagyobb fája, és hogy hogyan vágta ki valaki a legöregebbet, vagy hogy hány tonnát nyom egy ház átlagosan, a teljes bútorzatával együtt. Számomra nagyon szórakoztató volt minden fejezet, beleértve azt a különleges részt, melyben Munroe egy nagyon híres és nagy szakértelemmel rendelkező pilótának, Chris Hadfield ezredesnek teszi fel kérdéseit például arról, hogy hogyan kell kényszerleszállást végrehajtani például egy házzal vagy egy vonat tetejére.

„Ha este ránézünk a Facebookra, és a szokásosnál is több, élénkvörösben és sárgában játszó naplementés képet látunk, egy csomó meleg fénnyel megvilágított, agyonlájkolt szelfivel együtt, az azt jelzi, hogy vége a rossz időnek.”

Ha korábban te sem igazán szeretted a fizikát, vagy esetleg épp imádtad, akkor neked is ajánlom Munroe könyvét, mert ez a könyv végre megmutatja, hogy milyen sok szuper és izgalmas dologra lehet használni a fizikát, és hogy akár a legabszurdabb kérdéseket is megválaszolhatjuk a segítségével. A vicces fejezetek során pedig rengeteg – hasznos vagy talán kevésbé hasznos, de mindenképpen érdekes – információval gazdagodhatsz. Ezt a könyvet ráadásul nem kell egyben elolvasnod, én például mindig csak 1-1 fejezetet olvastam el, amikor szükségem volt egy kis vidámságra. Így azoknak is ajánlom a Hogyan… című könyvet, akik ebben a nehéz időszakban nehezen eszik rá magukat az olvasásra.

Értékelés:

Rating: 4.5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt megrendelheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani játékunkban Munroe könyvének részleteit kell kiegészítenetek. Minden állomáson egy-egy idézetet olvashattok a Hogyan… című kötetből, azonban egy-egy szó hiányzik a részletekből. A feladatotok az lesz, hogy kitaláljátok, melyik szó passzol a szövegrészletbe, és ezt beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

Ha az Antarktisz jégsapkái elolvadnának, az északi féltekén emelkedne leginkább a tengerszint, ha azonban Grönland jégsapkái olvadnának el, a tengerszint legjelentősebb emelkedése Ausztrália és Új-Zéland körül várható. Amennyiben a lakhelyed környékén szeretnél tengerszint-emelkedést, ellenőrizd, hol található egy jéghegy pontosan átellenben vele, a … másik oldalán – és csupán azt kell felolvasztanod.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

03. 23. Booktastic Boglinc
03. 25. Olvasónapló
03. 27. Hagyjatok! Olvasok!
03. 29. Utószó
03. 31. Spirit Bliss Sárga könyves út

A könyv adatai:

Kiadó: Athenaeum
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2020
Oldalszám: 344
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789632939438
Illusztrálta: Randall Munroe
Megjelenés időpontja: 2020. február 24.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük