Értékelés

Sue Monk Kidd: A méhek titkos élete

A méhek titkos élete fülszövege:

Akik azt hiszik, hogy a halálnál nincsen borzalmasabb, semmit sem tudnak az életről.

A méhek titkos élete az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb könyvsikere: több mint száz héten át szerepelt a New York Times bestsellerlistáján, több mint hatmillió példányban kelt el az Egyesült Államokban, díjnyertes mozifilm és musical is készült belőle, és harminchat nyelvre fordították le.

1964, Dél-Karolina. Lily Owens tizennégy éves, édesanyját kiskorában vesztette el. Dajkája Rosaleen, aki nagyon szereti Lilyt. Rosaleen harcos kiállással védelmezi a feketék jogait, ezáltal összetűzésbe kerül a városban élő elvakult rasszistákkal. Lily kezdeményezésére elszöknek Tiburonba, a kisvárosba, amely anyja emlékét őrzi. Lilyt három lánytestvér fogadja be, akik méhészkednek, és beavatják a lányt a fekete Mária-kép történetébe.


A méhek titkos élete az Amerikai Egyesült Államokba kalauzolja az olvasót, és Lily történetével egészen az 1960-as évekig utazunk vissza az időben. Sue Monk Kidd regénye, amellett, hogy komolyan foglalkozik a rasszizmus kérdésével,  arra is rávilágít, hogy a családi összetartásnak egyetlen meghatározója: a szeretet. A Blogturné Klub nyolc bloggere indul turnéra a könyvvel, hogy bemutassa ezt a magával ragadó történetet, melyet a 21. Század Kiadó csodálatos, új kiadásában olvashatunk. A turnéval tartva, ahogy lenni szokott, most is lehetőségetek van megnyerni a könyv egy példányát a Kiadó felajánlásában.

Sue Monk Kiddel különös viszonyban vagyok, amióta tavaly olvastam az egyik regényét, a Vágyak könyvét. Annak ellenére, hogy a könyvnek láttam az érdemeit, valahogy mégsem tudott magával ragadni, holott a fülszövegből egyértelműen azt éreztem, hogy a regény nekem való lesz. A méhek titkos élete ismét egy ilyen kötet volt,: minden, amit hallottam róla, azt erősítette meg bennem, hogy ez a regény most tényleg tetszeni fog, ezúttal mégis félve álltam neki az olvasásának a korábbi tapasztalatok miatt. Ugyanakkor abban is bíztam, hogy ez a kötet megtöri a jeget, és végre közelebb kerülhetek Sue Monk Kidd munkásságához.

A történet középpontjában egy fiatal lány, Lily áll, aki az édesapjával és a dajkájával Rosaleennel él. Az életük semmiképp nem mondható idillinek, mert Lily édesapja nagyon agresszív, és akár a testi bántalmazástól sem riad vissza, ha úgy véli, Lily valami rosszat tett. Egy nap azonban Rosaleen összetűzésbe keveredik egy rasszista csoporttal, így Lily elhatározza, hogy megszökik, és ezzel több problémát is megold: megszökteti Rosaleent, megszabadul az apjától, és közelebb kerülhet a rég halott édesanyjához, akinek a holmija között egy különös képet, és rajta egy helységnevet talált. Lily így kerül egy házba, négy fekete nő közé, ahol lassan többet tudhat meg magáról és a családjáról egyaránt. Az idilli méhészet és a rózsaszín ház, ahol a lány a regény nagy részében van, egy biztonságos közeg, ahol Lily végre valamiféle otthonra találhat.

„Makacsul ragaszkodtam a saját kis sérelmeimhez és sebeimhez. Mély és valódi együttérzést keltettek bennem önmagam iránt, és ettől úgy éreztem, különleges vagyok.”

Maga a történet nagyon lassú folyású, az első, izgalmas fejezet után a rózsaszín házban találjuk magunkat, ahol nagyon szép és szívhez szóló jelenetek játszódnak le, melyek felhívják a figyelmet a szeretet és a bizalom fontosságára. A rózsaszín ház idilljébe csak mint egy szűrőn át jutnak el a világ szörnyűségei, és miközben Lily igyekszik egyre mélyebben elbújni a világ elől ebbe a közegbe, lassan új érzéseket is megtapasztal.

Annak ellenére, hogy a történet gyönyörű volt, ez a középső szakasz engem mégsem tudott megragadni. Általában kedvelem a lassú történetszövésű könyveket, itt azonban unatkoztam, rendre letettem a könyvet, és amikor újra felvettem, akkor is rendkívül bosszantott az, hogy Lily elmerül ebben a látszólag idilli világban, mikor a világban borzalmak történnek, és valójában ő sincs biztonságban egy pillanatra sem. Valahogy álságosnak éreztem ezt az egész közeget, és ebben az sem segített, hogy Lily és az őt befogadó nők is hazudtak egymásnak.

„Milyen az, ha két ember érzi ugyanazt? Ettől vajon felére csökkenne a fájdalmam, és könnyebb lenne elviselnem? Mint amikor átérezzük a másik ember boldogságát, és az öröm megduplázódik?”

A könyv utolsó harmadáért azonban mégis megérte elolvasni a regényt, mert itt egyszerre betör a világ a rózsaszín házba, a nők pedig nagyszerű lelki világról tesznek tanúbizonyságot: megmutatják, hogy minden szörnyűség ellenére is nagyon fontos a nyílt kommunikáció, egymás határának tiszteletben tartása, és a kölcsönös szeretet, valamint az elfogadás. A problémákat rendkívül érett módon kezelte minden szereplő, tele megértéssel, és ezzel utat tudtak mutatni Lilynek is, aki ugyan hajlamos kifakadni, ám tudja, hogy ezt is biztonságos közegben teheti.

Mindent összevetve eléggé kettős érzéseim vannak A méhek titkos élete kapcsán: egyes részeket untam, míg más fejezeteknél imádtam, hogy végre egy olyan könyvet olvashatott, ahol a szereplők éretten próbálnak megoldani problémákat és feldolgozni szörnyű eseményeket. Jó érzés volt olvasni róla, hogy a szeretet mennyi mindenre képes, és összességében jó emlékként maradt meg bennem a könyv, bár pillanatnyilag azt érzem, hogy Sue Monk Kiddtl mást nem fogok olvasni a jövőben. A könyvet elsősorban azoknak ajánlom, akik szeretik a lassú folyású, idillikus, mégis gyakran fájdalmas regényeket.

Értékelés:

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

A regény nem csupán a New York Times bestsellerlistáján szerepelt több, mint száz hétig, de 2008-ban filmet is forgattak a történetből. A turné nyereményjátékában tehát könnyedebb vizekre evezünk, és olyan regények nyomába eredünk, melyek adaptációval is rendelkeznek. A feladatotok egyszerű, az, hogy a rövid leírásokból találjátok ki, mely könyvadaptációról van szó az adott állomáson, és a film/sorozat címét írjátok a Rafflecopter megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)

Feladat:

A kamasz Hazel és Gus sok mindenben hasonlítanak egymásra, és még többen különböznek a kortársaiktól. A két tinédzser ugyanis a súlyos rákbetegek önsegítő csoportjában ismerkedik meg egymással. A lány elválaszthatatlan társa egy vontatható kis oxigénpalack, a srácnak pedig már amputálni kellett a lábát. Hazel és Gus ennek ellenére teljes életet akar érni, ugyanúgy, ahogy a többi kamasz. Az egymás iránt érzett szerelmük azonban egészen új, különös utakra sodorja őket.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

09.18 Szembetűnő
09.20. Csak olvass!
09.22. KönyvParfé
09.24. Zakkant olvas
09.26. Hagyjatok! Olvasok!
09.28. Utószó
09.30. Readinspo
10.02. Spirit Bliss Sárga könyves út

A könyv adatai:

Kiadó: XXI. Század
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2023
Oldalszám: 318
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789635684113
Fordította: Barta Judit
Megjelenés időpontja: 2023. augusztus 9.