Értékelés

LMBTQ könyvajánló: 7+1 kötet LMBTQ főszereplőkkel

A Pride és a politika viszontagságai miatt mostanában sok LMBTQ+ könyvajánlóval találkoztam különböző bloggereknél, ennek hatására pedig úgy döntöttem, hogy elkészítem az én változatomat is. Rájöttem ugyanis, hogy az én kedvenceim nem feltétlenül egyeznek másokéval, vagy legalábbis bőven vannak olyan kedvenceim, amelyekkel még nem találkoztam a hasonló könyvajánlókban, pedig nagyon érdemes elolvasni őket. Így hát összeszedtem azt az 7+1 kedvenc könyvemet, amelyben LMBTQ főhősök szerepelnek. Olvassátok őket, hiszen tudjátok, a szerelem, az szerelem.

1.  Madeline Miller: Akhilleusz dala

Az abszolút kedvencem mindenképpen Madeline Miller regény, az Akhilleusz dala, melynek egyértelmű helye van a kedvenceim listáján, ugyanis nemcsak az egyik legjobb mitológiai történet, amit olvastam, de az egyik legszebb szerelmi történet is. A kötet főhősei Akhilleusz és Patroklosz, akikről már a mitológiai történetek alapján is sejthetjük, hogy nagyon közel álltak egymáshoz, ebben a regényben pedig azt követhetjük nyomon, hogy hogyan is alakul ki ez a törékeny szeretet, majd a szerelem a két hős között. Bár egyáltalán nem mondanám, hogy ebben a kapcsolatban a két fél egyenrangú lenne, azt bizton állíthatom, hogy Patroklosz egyetemes érzéseket közvetít ebben a történetben, méghozzá gyönyörűen.

2. Alice Walker: Bíborszín

Még egy klasszikus felkerült a listára Alice Walker regényével, a szerzőnő ugyanis a Bíborszínnel egészen különlegeset, és rettentő fontosat alkotott. A regény főhőse Celie, akinek fekete nőként rettenetes sors jutott, és annyi kemény próbát kell kiállnia – már gyerekkorától kezdve -, amennyinek még a fele is rengeteg lenne. Ebbe a listába azonban azért választottam be a kötetet, mert Celie a rengeteg boldogtalanság után egy nő mellett kezdi el felfedezni a saját testét és azt, hogy a szexualitás örömforrás is lehet, nemcsak szenvedések végtelen kútja. Ha csak egy kötetet olvastok el erről a listáról, akkor mindenképpen a Bíborszín legyen az, mely számtalan fontos témát dolgoz fel, és amelyet mindenkinek olvasnia kellene.

3. Rose Tremain: Gustav-szonáta

Amikor a Gustav-szonátát értékeltem, még nem sejtettem, hogy a kötet hosszú távon is hatással lesz majd rám, és időről időre felelevenedik bennem ez a keserédes történet. A regény két fiú barátságával kezdődik, akik a II. világháború árnyékában, Svájcban kötnek hányattatott sorsú, de életre szóló barátságot. A kisfiúkból aztán felnőttek lesznek, ám a köztük lévő kapcsolat mindkettejük életére kihatással van, és szép lassan talán valami többé válik. Akik kedvelik a lassú folyású történeteket, és szeretik az érzelmes könyveket, azoknak mindenképpen ajánlom Rose Tremain gyöngyszemét. Azok számára is jó bevezető lehet a kötet, akik még nem olvastak LMBTQ könyveket, hiszen a történetben semmiféle testiség nincs – kizárólag tiszta, de szívfacsaró érzelmek.

4. Kiersten White: And I Darken – Lada Dracul: Egy sötét lélek

A fantasyrajongóknak sem kell nélkülözniük az LMBTQ témát, ugyanis szerencsére egyre több meleg hőssel találkozhatunk ebben a műfajban is. Ugyan az And I Darken főhőse, Lada nem tartozik közéjük, ám a testvére, Radu igen. A könyvet azért kellett mindenképpen idehoznom azonban, mert az, ahogyan Radu ráébred, hogy egy férfi iránt, sőt, a gyerekkori barátja iránt érez szerelmet, nagyon szépen lett bemutatva a kötetben, és rettentő izgalmasnak találom, hogy végigkövethetjük a fiú vívódásait és küzdelmeit, és sokszor annyira meg is öleltem volna őt. Szerintem az író nagyon szépen és valósághűen ábrázolja, hogy min mehet keresztül egy meleg fiatal – akár még napjainkban is -, ezért én nagyon ajánlom ezt a könyvet is. Az pedig már csak ráadás, hogy a többi főszereplő is nagyon különleges lett!

5. Kiss Tibor Noé: Inkognitó

A legkevésbé sem hasonlít az eddig ajánlott könyvekre Kiss Tibor Noé önéletrajzi ihletésű kötete, melyet még az egyetemi éveim alatt olvastam el. Hamar kiderült, hogy Kiss Tibor Noé egyébként is egy nagyon inspiráló figura, aki nagy nehézséges árán végül eljutott oda, hogy úgy él – legalábbis remélem -, ahogy szeretne, az a kötete azonban ettől függetlenül is nagyon erős lett. Az Inkognitó főhőse ugyanis egy nagyjából átlagos magyar fiú, aki rajong a fociért, és aki szép lassan felfedezi, hogy női ruhában, kisminkelve érzi igazán jól magát. Nem mondom, hogy könnyű olvasmány ez a könyv, de ha szeretnél hiteles, ugyanakkor szépirodalmi igényű művet olvasni a transzneműségről, akkor én mindenképpen ezt a könyvet ajánlom.

6. Saundra Mitchell – Bob Martin – Chad Beguelin – Matthew Sklar: The Prom – A végzős bál

Csak hogy kerüljön a listába kimondottan ifjúsági könyv is, ezért megemlítem A végzős bált is, melyet idén olvastam, és nagyon a szívemhez nőtt. A kötet egy gimnáziumban játszódik, a két főszereplőink pedig egy pár, akik mindössze arra vágynak, hogy együtt mehessenek el a végzős bálba. A probléma azonban ott kezdődik, hogy két leszbikus lányról van szó, akik mellett nemhogy kiállnának, de a szülői munkaközösség egyenesen megtiltja nekik, hogy egy párként menjenek el a bálba. Aztán megjelennek a broadway-sztárok, és sok minden történik, ám az vitathatatlan, hogy egy igenis fontos könyv lett A végzős bál, mely megmutatja, hogy mindenki ugyanarra vágyik: szerelemre, na meg arra, hogy ezt ne kelljen titkolnia. A könyv kimondottan gimiseknek való, így nekik ajánlom, bár biztos vagyok benne, hogy a felnőttek számára is remek szórakozást nyújt!

7. Suanne Laqueur: A pacsirták röpte

Egy új kedvencet is muszáj megemlítenem még, méghozzá A pacsirták röptét, mely valószínűleg az idei egyik legjobb olvasmányom volt. Rettenetesen imádtam ezt a történetet, mely rengeteg nagyon fontos témáról szólt, és még annak ellenére is megfogott, hogy az én ízlésemhez képest kicsit sok volt a szex. Az LMBTQ szál az egyik kedvenc szereplőmhöz kötődik, aki rendesen össze is törte a szívemet, az azonban biztos, hogy ezt a regényt nem fogom elfelejteni mostanában. Mivel nagyon sokrétű a történet, ezért nem is megyek most bele jobban, olvassátok el inkább a teljes értékelésemet a könyvről itt.

+1. Meseország mindenkié

Nyilván nem maradhat ki a listából a Meseország mindenkié, mely szerintem simán elnyerhetné a valaha volt legtöbb vitát kiváltó mesekönyv címét. Pedig egyáltalán nem olyan szörnyű ez a kötet, sőt, nagyon aranyos és szép mesék vannak benne, mindenféle kisebbségről. Mégsem lesznek a történetek erőltetettek, nem teng túl bennük a tanító szándék, hanem igazán élvezhetőek, és nem mellesleg azon gyerekek számára is példaképeket nyújtanak, akik nem tartoznak a többségi társadalomhoz – legyenek melegek, romák vagy akár nők. Épp emiatt nagyon fontos ez a mesekönyv, és ha kedvet éreztek hozzá, hogy megismerjetek hagyományos meséket egy ilyen új köntösben, akkor semmiképp ne hagyjátok ki ezt a könyvet!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük