Ajánló

Sci-fi könyv-, film és sorozatajánló

Nagyjából középiskolás koromban jöttem rá, hogy a klasszikus szórakoztató irodalmi műfajok közül a fantasy áll hozzám a legközelebb, és a YA-fantasyk után lassan áttértem a felnőtteknek írt fantasztikus regényekre is. A sci-fi azonban sosem vonzott igazán, és ha űrhajók bukkantak fel egy történetben, akkor máris óvatosan közelítettem felé, mondván, hogy a sci-fi, különösen a hard sci-fi nagyon nem az én műfajom. Az utóbbi időben azonban valahogy mégis beszivárogtak ezek a történetek a mindennapjaimba – a kedvenc sorozataim közé éppen úgy, mint az olvasmánylistámra. Épp ezért most egy olyan rendhagyó sci-fi ajánló következik, amelyben összeszedtem azokat a könyveket, filmeket és sorozatokat, amelyek nagy hatással voltak rám.

Nem, nem fogok régi klasszikusokat vagy rejtett kincseket felfedezni, így ha te rutinos sci-fi olvasó vagy, akkor nem biztos, hogy találsz újat a listámon. Ha azonban te is most ismerkedsz a hard sci-fivel, akkor a következőkben ajánlok néhány nézni- és olvasnivalót.


A Hail Mary-küldetés

Kezdjük azzal a könyvvel a felsorolást, amely tulajdonképpen ezt a bejegyzést inspirálta. Andy Weir: Hail Mary-küldetés című regényével érdekes történetem van, ugyanis egyáltalán nem terveztem elolvasni, a sci-fi rajongó páromra azonban olyan nagy hatással volt ez a könyv, hogy addig ajánlotta, amíg végül be nem adtam a derekam. Nem hittem volna, hogy ez a nagyon is keményvonalas, a technikai részleteket sem nélkülöző űrutazós sci-fi különösebben elnyeri a tetszésem, de végül annyira beszippantott, hogy kicsit több mint egy nap alatt elolvastam az egészet. Amellett, hogy rettentően izgalmas a történet, egy csomó morális problémát is elvet a kötet, és nagyon erős a lélektanisága is, de mindezt nagyon olvasmányos, könnyen fogyasztható formában tálalja a szerző. Most már több mint egy éve olvastam a könyvet, de őszintén mondom, néha még mindig gondolkozom a történeten.

A Hail Mary-küldetésből szerencsére sorozat is készül, méghozzá Ryan Gosling főszereplésével, kíváncsian várom, hogy mi sül ki belőle!

A Hail Mary-küldetés fülszövege:

Ryland ​Grace egyedül maradt: az utolsó esélyként indított küldetés egyetlen túlélőjeként nem vallhat kudarcot, különben az egész Föld és vele az emberiség is elpusztul. Csakhogy éppenséggel ezt ő maga sem tudja. A saját nevére sem emlékszik, nemhogy arra, hogy hol van, és mit is kéne tennie.
Csak annyit tud, hogy évekig tartó öntudatlanságból ébresztik fel, sok millió kilométerre az otthonától, két holttest társaságában.
Rylandnak lépésről lépésre kell feltárnia a múltját. Így apránként szembesül az előtte álló lehetetlen feladattal: a bolygó kormányai összefogásában sebtiben összetákolt, majd az űr mélyébe kilőtt hajó fedélzetén egymagában kell elhárítania az emberiség kihalásával fenyegető, felfoghatatlan súlyú katasztrófát.
Ha beszámítjuk a képletbe váratlan szövetségesét, talán még sikerrel is járhat.

A hazánkban is lehengerlő sikert aratott A marsi – Mentőexpedíció és az Artemis után a #1 New York Times-bestsellerszerző Andy Weir ismét lélegzetelállító útra hív a világegyetem mélyére eddigi talán legizgalmasabb könyvében.

Andy Weir másik népszerű kötete A marsi, amelyet én még nem olvastam, a film viszont igazán lenyűgöző volt, ezért mindenképpen szeretnék majd könyv formában is megismerkedni ezzel a történettel – talán a következő sci-fi ajánlómban ez is benne lesz.


A Dűne

Amikor a Dűne film 2021-ben egy csapásra a kedvencemmé vált, akkor próbáltam elhitetni magammal, hogy ez a történet inkább fantasy, mint sci-fi, de Frank Herbert könyvének az elolvasása után már nem maradt kétségem afelől, hogy ez egy igazán komoly sci-fi, méghozzá szinte szépirodalmi írásmóddal. Mostanra már két része is van a filmnek, amelyet lényegében mindenkinek tudok ajánlani, mert nagyon kalandos, jól felépített, izgalmas, a látványvilága és a hangulata pedig egyszerűen csodálatos. A  Dűne könyvsorozatot – amelyből eddig két részt olvastam – azonban óvatosabban ajánlgatom, csak azoknak, akik hajlandóak időt invesztálni abba, hogy nagyon mélyen elmerüljenek egy egyébként elképesztő világba, ahol a pszichedelikus hatású fűszer kitermelésének kérdése határozza meg a hatalmi harcokat, és ahol a vallási fanatizmus épp annyira fontos téma, mint a politikai összeesküvések.

A Dűne első részének fülszövege:

Az ​univerzum legfontosabb terméke a fűszer, amely meghosszabbítja az életet, lehetővé teszi az űrutazást, és élő számítógépet csinál az emberből. Az emberlakta világokat uraló Impériumban azé a hatalom, aki a fűszert birtokolja. A Padisah Császár, a bolygókat uraló Nagy Házak, az Űrliga és a titokzatos rend, a Bene Gesserit kényes hatalmi egyensúlyának, a civilizáció egészének záloga, hogy a fűszerből nem lehet hiány. Ám ez az anyag csak egy helyen található, a sivatagos, kegyetlen Arrakison, amelyet lakói, a vad fremenek csak úgy ismernek: Dűne.

Frank Herbert legendás regénye, amely megjelenésekor elnyerte a Hugo- és a Nebula-díjat, talán a legjobb science fiction, amit valaha írtak. A Dűne hatása ma már felfoghatatlan, az elmúlt fél évszázadban olvasók milliói fedezték fel az Arrakis világának részletességét, a szöveg szépségét és a könyvben rejlő filozófiát, társadalmi és vallási gondolatokat. Herbert lehengerlő és eleven története most átdolgozott kiadásban kerül újra az olvasók elé.


A bohémiai űrhajós/Az űrhajós

A mostani sci-fi ajánló talán egy kevésbé ismert darabja a cseh Jaroslav Kalfař története, amelyből 2024-ben a Netflix csinált filmet Adam Sandler főszereplésével, Az űrhajós címen. A film megjelenéséig sosem hallottam a történet alapjául szolgáló könyvről, A bohémiai űrhajósról, de az első előzetessel már nagyon megfogott a történet, így elhatároztam, hogy ha tetszik a film, akkor beszerzem a kötetet is. Az alapsztorit sokan A Hail Mary-küldetéshez hasonlították, de ez a történet annál sokkal filozofikusabb. Ez azonban számomra semmit nem vett el a történet értékéből, sőt! Jól tudom, hogy Az űrhajós csak mérsékelt sikereket ért el a Netflixen, mégis jó szívvel ajánlom az elgondolkodtatóbb sci-fi történetek iránt érdeklődőknek, nem kis részben azért, mert a filmben Adam Sandler fantasztikusan játssza a történet drámai főhősét.

A bohémiai űrhajós fülszövege:

Felismerések, ​ambíció, szerelem… Intergalaktikus és lelki vándorút.

A fiatalon elárvult Jakub Procházka, akit szerető nagyszülei neveltek fel egy kis cseh faluban, névtelen tudósból a nemzete első űrhajósa lett. Amikor felkérik egy veszélyes, egyszemélyes küldetésre a Vénusz felé, lehetőséget kap, hogy valóra válthassa a hőssé válásról dédelgetett álmait, és hogy törleszthessen kommunista besúgó apja vétkeiért. Jakub nekivág hát a határtalan űrnek, odaadó felesége, Lenka azonban a Földön marad, a férfi pedig túl későn ébred rá, hogy feláldozta szerelmüket a saját ambíciói oltárán.
Magányos utazása alatt Jakub összeakad egy hatalmas, a valóságban tán nem is létező, pókszerű űrlénnyel, akit útitársának fogad. A szerelemről, életről, halálról és a bacon elképesztő ízéről folytatott mélyenszántó beszélgetéseik során erős, baráti kapcsolat szövődik kettejük között. Vajon ez segíteni fog Jakubnak átvészelni egy váratlan összetűzést a hivatalosan nem létező orosz riválisaival, hogy aztán biztonságban hazatérhessen a Földre, és újjáépíthesse kapcsolatát Lenkával?

A filozofikus, izgalmas és fordulatos A bohémiai űrhajós az első betűtől az utolsóig élvezetes olvasmány. Ritkaság, hogy ilyen határtalanul szórakoztató és kalandos is legyen egy ennyire mélyreható regény.

A történetből Netflix-film készül, Adam Sandler főszereplésével.


A háromtest-probléma

A háromtest-probléma – vagy a sorozat írásmódjával A 3-test-probléma – egy kínai szerző, Cixin Liu hard sci-fi története, mely nagyon izgalmas kérdéseket vet fel a földönkívüliekkel, és a Föld jövőjével kapcsolatban. Bár a regényről is sok jót hallottam már, egyelőre még csak a sorozatot láttam, amelyet a Netflix készített, és amely igazán izgalmas és sokoldalú volt, még ha a végére kicsit sok is lett már nekem a sci-fi elem. Ugyanakkor olyannyira érdekes kérdésfelvetések és problémák jelentek meg a történet során, amelyekkel nem igazán találkoztam még, miközben izgalmak is bőven akadtak, így jó szívvel ajánlom a sorozatot azoknak, akik éreznek nyitottságot egy tényleg meglehetősen kemény, a jelenünktől sokszor gyökeresen elrugaszkodó – vagy talán nem is annyira? – sci-fihez. A könyvsorozat első része egyébként már megvan itthon, így valószínűleg előbb-utóbb ebben a formában is megismerkedem a történettel.

A háromtest-probléma fülszövege:

1967-ben, ​a maoista kulturális forradalom alatt egy fiatal egyetemista lánynak, Ye Wenjiének végig kell néznie, ahogy a vörösgárdisták halálra verik édesapját, a köztiszteletben álló tudóst. Ez a trauma nemcsak Ye Wenjie életét terelte gyökeresen eltérő irányba, hanem az egész emberiség sorsát is megváltoztatta.

Negyven évvel később a pekingi rendőrség felkeresi Wang Miaot, a nanokutatással foglalkozó mérnököt, hogy férkőzzön be egy tudósok alkotta, titkos társaságba, és szolgáltasson nekik értesüléseket. Ezekben a hetekben Kína-szerte több híres tudós lett öngyilkos, nem lehet tudni, miért. Wangot a nyomozás egy rejtélyes online számítógépes játékhoz vezeti el, és amikor játszani kezd, belemerül egy virtuális világba, ahol három, szabálytalan időközönként felkelő és lenyugvó nap határozza meg az élet kereteit.

A három nap rapszodikus viselkedésének feltérképezése jelenti a háromtest-problémát, és ez a probléma a végső kulcs a halálesetek felderítéséhez is. Wang, ahogy előrehalad a játékban, rádöbben, fényéveken átívelő összeesküvés részévé vált, és az emberiségnek hamarosan a legsúlyosabb fenyegetéssel kell szembenéznie. Hogyan kerülheti el a Föld teljes lakossága a kipusztulást?


Jurassic Park

Tudtad, hogy a ’90-es évek egyik kedvenc sci-fi sorozata, a Jurassic Park, egy könyv alapján íródott? Én nagyon sokáig nem tudtam, pedig egy nagyon izgalmas kötet a film alapja, mely Michael Crichton nevéhez fűződik, akinek a mai napig jelennek meg itthon kötetei. A sorozat két kötete – mely az első két filmet ihlette – már nem olyan könnyen elérhető, de a múltkor belefutottam, hogy a Kossuth Kiadónál még be lehet szerezni, valamint másodkézből is meg lehet vásárolni, én is így szereztem be a köteteket. Ha valahol fellelitek, akkor szerezzétek be az első kiadást, amely Őslénypark címen jelent meg, mert a múltkor belelapoztam a Használt tárgyak boltjában, és igazán különleges kiadásnak tűnt.

A Jurassic Park egyébként nekem nagy kedvencem volt a filmvásznon, és a könyv legalább olyan izgalmas, bár jóval több benne a sci-fi elem.

A Jurassic Park fülszövege:

És ​az ember megteremté a dinoszauruszokat…
De vajon milyen lesz a világ, ha a géntechnológia játékszerévé válik?

Még boltokba sem került az 1990-es év könyvszenzációja, Michael Crichton Jurassic Parkja, Steven Spielberg máris megvette a filmjogokat, és megrendezte 1993-as, emlékezetes filmjét. Négy évvel később a kötet folytatását, Az elveszett világot is vászonra vitte. 2015-ben már a kultikus filmsorozat negyedik részét mutatják be. Akik nem látták az előző epizódokat, azok köteteinkből megismerhetik a kezdeteket – akik látták, azoknak remek alkalom, hogy újra átéljék a hátborzongató történeteket, és legalább gondolatban kikerüljék a természetet uralni akaró emberiség csapdáit.

Michael Crichton (1942-2008) regényei éveken át az eladási listák élén tanyáztak, és a hollywoodi stúdiók sorban készítették ezekből a kasszasikereket a legnagyobb sztárok főszereplésével. 1994 decemberében munkái egyszerre vezették az Egyesült Államokban a mozis (Zaklatás) és a televíziós (Vészhelyzet 1. epizód) nézettségi és a könyveladási (Zaklatás) listákat.

 

Van olyan sci-fi, amit ti ajánlanátok nekem? Ha, igen, akkor, írjátok meg nekem kommentben vagy privát üzenetben.

Ha pedig szeretnél még több értékelést és ajánlót olvasni tőlem, kövess engem a Facebookon vagy az Instagramon!