Értékelés

Elizabeth Lim: A sárkány ígérete

A sárkány ígérete fülszövege:

„Az ígéret nem holmi csók a szélben, amivel csak úgy dobálózunk. Egy darab saját magunkból, amit odaadunk valaki másnak, és nem kapjuk vissza, amíg nem teljesítjük a fogadalmunkat.”

Vannak azonban ígéretek, amelyeket szinte lehetetlen teljesíteni. Egy elátkozott sárkánygyöngy visszajuttatása a jogos tulajdonosának pont ilyen feladat. Különösen, ha a szóban forgó gyöngyöt a világ összes nagy hatalmú sárkánya, varázslója és démona magának akarja. És ha ez nem lenne elég, a roppant erővel rendelkező varázstárgy rendkívül szeszélyes is… Shiorinak el kell utaznia a sárkányok tenger mélyén rejtőző királyságába, démonokkal és szellemekkel kell harcolnia, és haza kell juttatnia a gyöngyöt, mielőtt az teljesen kettétörik, és elpusztítja a világot.

De maga Shiori vajon hazatalál-e valaha? El tudják-e fogadni az emberek az ereiben csörgedező varázserőt, vagy elszabadult papírsárkányként kell kóborolnia a világban, távol az apjától, a testvéreitől, a szerelmétől?

A Hat bíborszín darumadár folytatásában Kiata hercegnőjének minden varázserejét és leleményességét be kell vetnie, ha túl akarja élni a rá váró megpróbáltatásokat, és nem akarja, hogy elszakadjon a sors fonala, amely az igaz szerelméhez köti.


A Menő Könyveknek köszönhetően már hazánkban is olvasható Elizabeth Lim nagysikerű duológiájának második része, A sárkány ígérete. Ráadásul a kiadónak hála, szemet gyönyörködtető, éldekorált változatban szerezhetik be a történetet a magyar olvasók. Az ázsiai mesék és mítoszok világából merítkező fantasy bloggereinket is elvarázsolta. Tartsatok velünk, derítsük ki együtt hogyan folytatódik a történet és vigyétek haza a kiadó által felajánlott nyereménykönyvet.

A Hat bíborszín darumadár tavaly nagy kedvencem volt, elsősorban a különleges hangulatának, és az érdekes ötleteknek hála, amelyek egyedivé teszik a történetet. Épp emiatt örültem nagyon, hogy a Menő Könyvek viszonylag gyorsan elhozta a folytatást, ezúttal is varázslatosan szép, élfestett kiadásban. Bár a duológia zárókötete a korábbinál valamivel gyengébb értékeléseket kapott, egy percig sem kételkedtem benne, hogy nekem ennek ellenére tetszeni fog. És összességében véve tényleg nem ért csalódás, bár meg tudom érteni, hogy miért nem nyerte el mindenki tetszését A sárkány ígérete.

Az első rész számomra egy hatalmas ígérettel zárult, méghozzá azzal, hogy a második kötetben végre nagy szerepük lesz a sárkányoknak. És bár Shiori tényleg elment a sárkányok lenyűgöző, föld alatti városába, mégsem töltünk túl sok időt ezen a különleges helyen, és meglehetősen rohanva búcsúzunk el Seryutól, Shiori sárkány barátjától is. Ezt mondjuk nem is bántam, mert a tenger alatt rendkívül furcsának éreztem az életet, és sehogy sem tudtam elképzelni, hogy például hogyan teáznak a víz alatt. Ugyanakkor ez a gyors tempó volt az, ami miatt A sárkány ígérete mégis alulmaradt az első részhez képest.

Térkép A sárkány ígérete világához
Térkép A sárkány ígérete világához

„– Az a pusztulás sújtotta föld az otthonom.
Elang megrántotta a teknőse kantárját.
– Jobb lesz, ha ezt megjegyzed: a szíved az otthonod. Amíg ezt meg nem érted, nem tartozol sehová.”

Kalandokból ugyanis nem volt hiány, és a könyv közepére azt éreztem, hogy Shiorival tényleg semmi nem mehet egyszerűen. Ez nem baj alapvetően, de sajnos a kalandból kalandba ugrálás azzal járt, hogy a karakterek személyiségfejlődésére, az érzéseik megismerésére, és a világépítésre már nem volt idő. Ugyan a Hat bíborszín darumadár is nagyon kalandos volt, de az ott megismert különleges hangulatot ebben a részben már csak nyomokban tudtam felfedezni, és emiatt ezt a kötetet nem éreztem annyival kiemelkedőbbnek a YA-fantasyk sorából. Pedig amúgy volt egy sor izgalmas és különleges karakter, akiket szívesen megismertem volna még közelebbről.

Egyedül Shiori karaktere maradt fókuszban ebben a részben is, és bár az előző részhez hasonló személyiségfejlődésen nem ment át a szereplő, azért volt néhány nagyon pozitív jelenet, ahol éreztem, hogy ez a Shiori már nem teljesen az a felelőtlen lány, akit a történet elején megismertünk. Ilyen volt például az, amikor Shiori Takkan nélkül akart útnak indulni, de végül minden félelme ellenére elfogadta a férfi segítségét. Az ő kapcsolatuk egyébként is nagyon különleges volt, és jól esett látni, hogy a második részre egy mély, szoros kapocs alakul ki kettejük között, mely a bizalmon és az őszinte szereteten alapul.

„Nem mindig védhetjük meg azokat, akiket szeretünk, azzal, ha kizárjuk őket.”

Jó ötletek szerencsére most is voltak a könyvben, kezdve a víz alatti sárkánybirodalommal, és ha kedveled a nagyon kalandos történeteket, akkor egészen biztosan így is tetszeni fog ez a regény. Összessségében véve én nem érzem magam csalódottnak, mert minden hibája ellenére engem végig lekötött a történet, izgultam a karakterekért, és emiatt rendkívül gyorsan is tudtam haladni az oldalakkal. A könyv vége pedig számomra hatalmas meglepetés volt, Elizabeth Lim nagyon különleges módon zárta le Shiori történtét, és tökéletes befejezést kaphatott ez a nagyon izgalmas duológia. Remélem, hogy hamarosan itthon is megjelenik majd a sorozat előzménykötete is, mely Channi és Vanna történetét meséli el.

Értékelés:

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted közvetlenül a kiadótól!

Ha pedig szeretnél még több értékelést és ajánlót olvasni tőlem, kövess engem a Facebookon vagy az Instagramon!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Ebben a játékban most nincs más dolgotok, mint figyelmesen elolvasni a kiadó által feltöltött beleolvasó fájlt és válaszolni a feltett kérdésekre, a megoldást pedig beírni a Rafflecopter megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Kérdés:

Mik a medúzák? Milyen szerepet töltenek be?

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

04.28. Sorok között
04.30. Milyen könyvet olvassak?
05.02. Csak olvass!
05.04. Fanni’s Library
05.06. Utószó
05.08. Readinspo
05.10. Könyv és más
05.12. Hagyjatok! Olvasok!
05.14. Spirit Bliss Sárga könyves út
05.16. Dreamworld

A könyv adatai:

Kiadó: Menő Könyvek
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2024
Oldalszám: 608
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789635844753
Fordította: Herman Alexandra
Megjelenés időpontja: 2024. március 26.