Értékelés,  KIDS

Mauri Kunnas: Mikulás és a varázsdob

Fülszöveg:

Mikulásfalván egymást követik a furcsábbnál furcsább esetek. Hogy került bors a mézeskalácsba? Ki tüntette el az égről az északi fényt? És miféle vírus támadta meg a számítógépet éppen akkor, amikor már megoldódni látszott a rejtély?
A Mikulás már majdnem a végére ért az idei karácsonyi kívánságoknak, amikor kis manói a zsák alján különös firkát találnak egy megsárgult levélpapíron, alatta pedig egy titokzatos nevet: Bikfic. Mikulás és a manók elindulnak, hogy megfejtsék a rejtélyes levelet, de a dolgok nem egészen úgy mennek, ahogy kellene. Valaki egyfolytában borsot tör a Mikulás orra alá. Vajon miért?
A neves finn illusztrátor, Mauri Kunnas karácsonyi története ezúttal is izgalmas és vidám kalandot ígér.

Idén karácsonykor ismét Mikulásfalván kalandozhatunk, a Kolibri Kiadó jóvoltából ugyanis új kiadásban jelenik meg Mauri Kunnas már-már klasszikus meséje, a Mikulás és a varázsdob. Az izgalmas karácsonyi mesekönyvet ráadásul te is megnyerheted, ha követed a blogturnénkat, és velünk játszol!

Gyerekkoromban még videokazettán volt meg egy mese, melyet sokszor megnéztünk a tesómmal, és bár a története kimondottan karácsonyos volt, az év minden napján szívesen elmerültünk benne. Ez a mese a Mikulás és a varázsdob volt, melyről az évek alatt szinte teljesen megfeledkeztem, arról pedig sosem volt fogalmam, hogy a mesefilm egy könyvre, Mauri Kunnas történetére épül. Idén ősszel azonban megláttam, hogy a Kolibri Kiadó megjelenteti a Mikulás és a varázsdob című könyvet – ráadásul már nem is először -, és nagyon megörültem a lehetőségnek, hogy újraélhetem ezt a szuper történetet – ezúttal könyv formájában.

A mesekönyv már abban a pillanatban megfogott, ahogy először megláttam, ugyanis egy nagyalakú, jó illatú gyönyörű kötetről van szó. Nem elég, hogy az illusztrációk nagyon egyediek és szépek, szinte böngészőszerűen részletesek, könnyű elveszni bennük, és ha alaposan megfigyeljük a képeket, nagyon sok izgalmas apróságot vehetünk észre, így a könyv a kisebbekkel is jól használható. Ugyanakkor alapvetően én a kisiskolásokat, esetleg nagyobb óvodásokat tartom a célközönségnek, mert a mese elég hosszú, az oldalakon itt azért több szöveg van egy-két mondatnál. Maga a sztori ugyanakkor nem bonyolult, ezért ha türelmesek a kicsik, valószínűleg ők is megértik majd a mesét.

„– Ezeket a hintalovakat nemrég készítettük, még kissé vadak. Így nem küldhetjük el őket a gyerekeknek. Előbb meg kell szelídítenem valamennyit – magyarázta Fúró Feró miközben leverte a fűrészport a nadrágjáról.”

Ez a történet egyébként Mikulásfalván játszódik, ahol Mikulás és a manók már javában készülnek a karácsonyra, azonban egy különös levél felforgatja a manók életét: egy kisfiú levélben elküldte a rajzát, de sem Mikulás, sem a segédei nem biztosak benne, hogy mit ábrázol a kép. Mindeközben a Mikulást egyre több véletlen baleset éri, melyek néhol igazán viccesek, de közben mégis aggódhatunk, nehogy a Mikulás mégjobban megfázzon, és ki kelljen hagynia a karácsonyt. A történet tehát viszonylag összetett, de az események visznek magukkal, és ha alaposan megnézzük a képeket, itt-ott felfedezhetjük a rejtélyes alakot is, aki a csínyekért felelős. Ettől persze egy picit még izgalmasabb és hátborzongatóbb lesz a történet, de annyira természetesen nem, hogy a gyerekek féljenek tőle.

Az egyetlen negatívum talán az lehetne, hogy a történet rengeteg szereplőt mozgat, ezért egy kicsit nehéz fejben tartani, hogy ki kicsoda. Szerencsére a kötet szerzője erre is nyújt valamiféle megoldást, ugyanis a könyv elején mindenkiről találunk egy kis bemutatkozást, melyből megtudhatjuk a foglalkozását, a hobbijait, de még az egészségi állapotát is egy-egy szereplőnek. Bár a könyv elején számomra unalmas lett volna elolvasni ezeket a kis szövegeket – át is lapoztam -, de olvasás közben többször is visszatértem ide, hogy jobban megismerjem az éppen felbukkanó új szereplőket. Így pedig már egészen jól meg is tudtam jegyezni a neveket, melyek közül több vissza is tért még a kötetben.

Összességében a Mikulás és a varázsdob egy egészen kiemelkedő karácsonyi mesekönyv, mely még felnőttszemmel is izgalmas, rejtélyes, miközben végig vidám marad, arról nem is beszélve, hogy a történet során bepillanthatunk a Mikulás manóinak műhelyeibe, és azért is izgulhatunk, hogy mi lesz a karácsonnyal. A mese egy nagyon szép pillanattal, és némi tanulsággal záródik, aminek külön örültem, de a legfontosabb mégis az, hogy végig remekül szórakoztam, amíg a könyvet olvastam. Ezért bátran mondom, hogy felnőtteknek és gyerekeknek is egyformán letehetetlen olvasmány lehet a Mikulás és a varázsdob, mely nem hiányozhat idén a karácsonyfák alól!

Értékelés:

Rating: 5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a mesekönyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mivel a Mikulás és a varázsdob című könyvből mesefilm is készült, ezért mostani játékunkban karácsonyi témájú mesefilmeket gyűjtöttünk össze, ezeket kell felismernetek egy-egy képkocka alapján. Ha sikerült rájönnötök, hogy melyik meséből vágtuk ki a képet, akkor már csak be kell írnotok a megfejtést a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

(Ha nem látod a képet, kattints ide!)

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

12. 16. Hagyjatok! Olvasok!
12. 17. Sorok között
12. 18. Könyv és más
12. 19. Readinspo
12. 20. Nem félünk a könyvektől
12. 21. Utószó
12. 22. Veronika’s Reader Feeder

A könyv adatai:

Kiadó: Kolibri
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2020
Oldalszám: 46
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789634377139
Fordította: Kovács Ottilia
Megjelenés időpontja: 2020. október 16.

Egy hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük