Értékelés

Avi Loeb: Földönkívüli

Fülszöveg:

A ​Harvard egyik legjobb csillagásza elénk tárja vitákat kiváltó elméletét arról, hogy a naprendszerünket nemrégiben egy távoli csillagrendszerben élő, fejlett földön kívüli civilizáció látogatta meg.

2017 végén egy hawaii obszervatórium kutatói megpillantottak egy objektumot, amely a naprendszerünk belsejében száguldott, méghozzá olyan gyorsan, hogy csak egy másik csillagról érkezhetett. Avi Loeb, a Harvard csillagászati tanszékének vezetője bebizonyítja, hogy az ’Oumuamua névre keresztelt jelenség nem lehetett aszteroida; ahhoz túl sebesen mozgott, túl furcsa pályán haladt, és nyomát sem mutatta gázképződésnek vagy szétesésnek. Szerinte csak egyetlen lehetséges magyarázat képzelhető el: az objektum egy távoli, földön kívüli civilizáció fejlett technológiai eszköze.

Ebben a könyvében Loeb végigvezeti az olvasót naprendszerünk első bizonyítottan csillagközi látogatójának izgalmas történetén. Felvázolja nagy felzúdulást kiváltott elméletét és annak jelentőségteljes következményeit, amelyek mind a természettudományra, mind a vallásokra, mind fajunk és bolygónk jövőjére hatással lehetnek. A Földönkívüli elgondolkodtató útja a tudomány, a téridő és az emberi képzelet legtávolabbi zugaiban azt sugallja az olvasóknak, hogy a határ a csillagos ég, és hogy érdemes nyitott elmével elgondolkodni azon, amit ott találhatunk. Bármilyen különösnek is tűnik.


2017. október 19-én megjelent a naprendszerünkben egy objektum. Az Oumuamua rengeteg olyan tulajdonsággal rendelkezett, amelyet a tudósok nem tudtak hová tenni. Avi Loen, a Harvard Egyetem csillagászati tanszékének vezetője azt állítja, lehetséges, hogy az objektum bizonyíték rá, léteznek más értelmes lények is rajtunk kívül a világegyetemben. Az érveit, teóriáit, bizonyítékait tárja elénk Földönkívüli – Egy idegen civilizáció első nyomai című könyvében, melyet az Agave kiadó adott ki 2021-ben. Ezúttal három bloggerünk mondja el a véleményét a könyvről, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt belőle.

Az Oumuamua pályája / Avi Loeb: Földönkívüli
Az Oumuamua pályája / Forrás: Wikipédia

Nektek is eszetekbe jut néha, hogy milyen végtelenül nagy az univerzum, és hogy milyen aprók is vagyunk benne mi, emberek? El tudjátok képzelni, hogy ebben a végtelen térben egyedül mi vagyunk értelmes lények? Szinte elképzelhetetlen, hogy csak a mi bolygónkon van élet az egész univerzumban, a csillagászok mégis keveset foglalkoznak azzal, hogy hogyan találhatnánk más civilizációkat, sőt, az idegenek iránti kutatásokat gyakran tudománytalannak, értelmetlennek bélyegzik. Avi Loeb azonban hisz abban, hogy a tudománynak az is a része, hogy váratlan, meghökkentő kérdéseket tegyünk fel, és akkor is levonjuk a megfelelő következtetések, ha azok meglepő irányba terelnek bennünket.

Avi Loeb ugyanis úgy véli, hogy 2017-ben az emberiség egyértelmű jelet kaphatott arra vonatkozóan, hogy nem vagyunk egyedül: egy olyan tárgy lépett be ugyanis a naprendszerünkbe, mely túlságosan furcsán mozgott ahhoz, hogy természetes képződmény, meteor legyen. Mindezt pedig Loeb alaposan alá is támasztja, és tudományos módszerekkel sorban elemzi az Oumuamua – a titokzatos tárgy tulajdonságait, és igyekszik a leglogikusabb következtetéseket levonni. Tény, hogy az Oumuamua olyan pályán mozog, amelyet csak kétféleképp lehet magyarázni a jelenlegi tudásunk szerint: azzal, hogy gázképződés történt – ezt azonban nem tudják kimutatni az űrt kutató műszereink -, vagy azzal, hogy az Oumuamua egy különösen szabályos, vékony tárgy, amely természetesen nem jöhetett létre. Loeb azonban nem állítja biztosan, hogy az objektum idegenek műve – mindössze felhívja a figyelmet rá, hogy jelenleg ez tűnik a leglogikusabb magyarázatnak, ezért érdemes komolyan foglalkozni vele.

Avi Loeb: Földönkívüli
Valóban így nézett ki az Oumuamua? Avi Loeb szerint inkább egy lapos korongra hasonlított.

A Földönkívüli tehát egy nagyon érdekes jelenséget tárgyal és vizsgál tudományos módszerekkel, miközben bátor felvetéseket tár az olvasó elé. Loeb ugyanis egyértelműen kifejezi, hogy a tudomány csak úgy fejlődhet, ha nem félünk szembenézni a lehetőségekkel akkor sem, ha tudjuk, hogy azok akár az egész világot megváltoztathatják. Mert hiszen ha kiderülne, hogy tényleg vannak földönkívüliek, az mindenképp számtalan következménnyel járna a földi életre nézve is.

A Földönkívüli második felében éppen ezért arról ír Loeb, hogy milyen erőfeszítéseket kellene tennünk annak érdekében, hogy találjunk az űr végtelen sötétjében hozzánk hasonló értelmes lényeket. Ezt a részt szintén nagyon izgalmasnak találtam, hiszen a tudós olyan lehetőségeket vázol fel, melyek már most is adottak számunkra, és amelyek esélyt adnának arra, hogy tényleg találhassunk életet más bolygókon – akár már a mi életünkben. Tudom persze, hogy nem fog mindenki egyetérteni Loeb gondolataival, de azt nem vitathatjuk, hogy a csillagász egy eddig mellőzött kérdésben igyekszik megoldásokat találni, és gondolatokat ébreszteni az olvasókban.

Ez pedig – ami engem illet – tökéletesen sikerült, ugyanis rám abszolút lelkesítően hatott ez a könyv, és rengeteget gondolkoztam mindazokon a kérdéseken és lehetőségeken, amelyeket a szerző megfogalmazott. Ha te is szereted az elgondolkodtató tudományos ismeretterjesztő könyveket, melyek érthetően, de mégis tudományos módszerekkel közelítik meg az idegenek kérdését, akkor a Földönkívülinél nem választhatnál jobb könyvet. Merülj el te is a végtelen univerzum rejtélyeiben Avi Loebbel!

Értékelés:

Rating: 5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Ezúttal a blogjainkon található képek alapján olyan filmeket kell kitalálnotok, amelyben földönkívüli civilizációk ellátogatnak hozzánk. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni az adott film címét.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

(Ha nem látod a képet, kattints ide!)

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

12. 04. Utószó
12. 05. Nem félünk a könyvektől!
12. 06. Spirit Bliss Sárga könyves út

A könyv adatai:

Kiadó: Agave Könyvek
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2021
Oldalszám: 256
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789634198734
Fordította: Farkas Veronika
Megjelenés időpontja: 2021. január 26.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük