Értékelés

Serena Valentino: Herceg vagy Szörnyeteg?

Fülszöveg:

Mindenki ismeri az ősi történetet, amelyben a kegyetlen Herceg Szörnyeteggé változik. Aztán megjelenik egy gyönyörű lány, együttérzésével megváltoztatja a rémséget, aki végül bele is szeret, majd boldogan élnek, míg meg nem halnak.
Ám a történeteket, legyenek bár olyan jól ismertek, mint a Szépség és a Szörnyeteg, sokféle módon mesélik. De bármelyik változatot is hallja az ember, egy kérdés mindig megválaszolatlan marad: mitől változott a büszke Herceg a világtól elvonult, morózus Szörnyeteggé?
Íme, egy lehetséges válasz a sok közül, melyeket világszerte mesélnek. Történetünk hiúságról, gőgről, gyűlöletről és kegyetlenségről szól… na és persze: az igaz szerelemről.
Ez a Szépség szerelmének a könyve.


A Manó Könyvek jóvoltából hazánkban is megjelent a Disney – Villains sorozat második része, a Herceg vagy Szörnyeteg? Ebben a kötetben nyomon követhetjük miként változik bestiává a Szépség és Szörnyeteg jóképű hercege, s miként ismeri fel és találja meg az igaz szerelmet, miközben meghökkentő fordulatok helyezik egészen új megvilágításba a már jól ismert klasszikus eseményeit. Tartsatok a Blogturné Klub bloggereivel, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott regény egy példányát.

Néhány hónapja olvastam Serena Valentino első magyarul megjelent regényét, mely Hófehérke gonosz mostohájának történetét meséli el (az értékelést itt találjátok róla), és már meg is jelent a sorozat következő kötete, mely ezúttal a Szörnyeteg életébe enged bepillantást. A Manó Könyvek egy ideje már egyébként is kiad Disney-átdolgozásokat – ha úgy tetszik retellingeket – a Sorsfordító történetek sorozatban, ám Valentino regényeinek érdekessége, hogy jóval sötétebb hangulatúak, és elsősorban a mesék negatív szereplőivel foglalkoznak, az ő motivációikat, traumáikat tárják az olvasó elé. De foglalkozzunk most a sorozat második részével, mely a Herceg vagy Szörnyeteg? címet kapta.

„A Szörnyeteg magára maradt. Tudta, hogy mindezt csak önmagának köszönheti.
Csupán egy dolog vigasztalta: végre megtudta, milyen érzés szeretni. Sokkal mélyebb és tartalmasabb, mint bármi, amit azelőtt átélt. Most érezte, haldoklik. De ahhoz, hogy valaki meghallhasson, előbb élnie kellett. És a Szörnyeteg végre elmondhatta, hogy élt – hiszen szeretett.”

Bár a Ki a legszebb? nagyon magasra tette a lécet, szerencsére a Szörnyeteg történetében sem kellett csalódnom. Bár a könyv magába foglalta a Szépség és a Szörnyeteg klasszikus történetét is, a cselekmény nagy részét az tette ki, hogy megismerjük az előzményeket, azaz a Herceg Szörnyeteggé válásának történetét. Többek között kiderül, hogy miféle kapcsolatai voltak a Hercegünknek, miképp bántott meg másokat, és végül hogyan kapta az átkot, melyet aztán a könyv hátralévő részében próbált megtörni. Míg a klasszikus mesében – emlékeim szerint – a Herceg egyik pillanatról a másikra válik Szörnyeteggé, addig ebben a történetben ez egy folyamat: a Herceg folyamatosan, napról napra, hónapról hónapra változik át.

Beauty and the Beast 2-Part Manga In Production | Founder of… | Flickr
Részlet a meséből

Ezt a folyamatot Serena Valentino nagyon ügyesen építi fel, így annak ellenére, hogy tudjuk, az átváltozásnak az átok az oka, mégis úgy tűnik, mintha a Herceg tetteinek és a lelke folyamatos sötétedésének következménye lenne a külső változás – akárcsak Dorian Graynél Oscar Wilde klasszikusában. A Szörnyeteg esetében ugyanakkor nem mondhatjuk el, hogy a történet elején tiszta lett volna a lelke vagy a lelkiismerete, mégis nyomon követhető, ahogy egyre mélyebbre süllyed a történet során, miközben egyre kétségbeesettebb is, ahogy kezdi észrevenni az átváltozás nyomait.

Izgalmas volt tehát nyomon követni ezt a folyamatot, de ez a regény bőven tartogatott még más izgalmakat is: például Gaston történetét. Kiderült ugyanis, hogy a Szépség és Szörnyeteg rosszfiúja egykor közeli barátságot ápolt a Herceggel, és bizony az ő életére is rányomta a bélyegét az átok. Érdemes emellett szót ejteni arról is, hogy regényben felbukkan a Ki a legszebb? című könyvből ismert három boszorkány is, akik most jóval nagyobb szerepet kapnak, sőt, az életükbe is betekintést nyerhetünk. Őszintén szólva számomra a három nővér rendkívül ijesztő és zavarba ejtő, de tény, hogy most is sokat tettek hozzá a kötet sötét, furcsa hangulatához, ráadásul az ő szálukon keresztül a regényt sikerült összekötni az előző, sőt, a következő kötettel is, melynek főszereplője Ursula lesz A kis hableányból!

Összességében tehát a Herceg vagy Szörnyeteg? is egy igazán különleges kötet lett, melyet nagyon élveztem olvasni, és bízom benne, hogy a sorozat többi kötete is mihamarabb meg tud jelenni magyarul. Addig is ezt a kötetet ajánlom mindenkinek, aki szereti a Disney meséket, ám arra készüljetek fel, hogy nem A szépség és a Szörnyeteg hangulatát kapjátok ettől a könyvtől, hanem valami sokkal komolyabbat és sötétebbet.

Értékelés:

Rating: 5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani játékunk során ki másé is lehetne a főszerep, mint magáé a Szörnyetegé? Minden állomáson láthattok egy képet, amin a Szörnyeteg valamelyik megtestesülése látható, nektek pedig nincs más dolgotok, mint megírni, hogyan nevezik a szörnyet az adott műben (a karakter nevére vagyunk kíváncsiak). Annyit segítünk, hogy könyvek, filmek és sorozatok között is érdemes böngésznetek.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

(Ha nem látod a képet, kattints ide!)

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

08. 01. Spirit Bliss Sárga könyves út
08. 03. Csak olvass!
08. 05. Csak olvass – Recept
08. 07. Utószó
08. 08. Dreamworld
08. 09. Fanni’s Library

A könyv adatai:

Kiadó: Manó Könyvek
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2021
Oldalszám: 208
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789635840496
Megjelenés időpontja: 2021. június 28.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük