Értékelés

Charlie Mackesy: A ​Kisfiú, a Vakond, a Róka és a Ló

Fülszöveg:

A ​közkedvelt brit illusztrátorból lett modern mesemondó könyve az élet nagy kérdéseire keresi a választ. Minden korosztály számára szolgál mondanivalóval. A kötetet száz színes, illetve fekete-fehér rajz díszíti.
– Mi akarsz lenni, ha nagy leszel? – kérdezte a Vakond.
– Jó akarok lenni – felelte a Kisfiú.
Charlie Mackesy kötetéből inspirációt és reményt meríthetünk a nehéz időkben. Gyönyörűen illusztrált könyvének négy szereplője van: a Kisfiú, a Vakond, a Róka és a Ló, akik között különös barátság szövődik, és együtt fedezik fel az élet megrendítő igazságait.
Ebben a lélekmelengető, finom szellemességgel átszőtt kézírásos kötetben Mackesy legnépszerűbb illusztrációi mellett (mint például a Segítség, amit több mint egymilliószor osztottak meg a világhálón) új, eddig sehol sem látott alkotásai is megtalálhatók. Modern klasszikus született, a hangja megidézi a Micimackó és a Taót, Az alkimistát és a The Giving Treet (Az adakozó fa). A lenyűgöző szépségű kötet mélyreható gondolatai a jövő generációi számára is kincset érnek.


A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából az év végén jelent meg Charlie Mackey kötete, A Kisfiú, a Vakond, a Róka és a Ló, mely egy igazán különleges, kézírásos könyv, tele egyedi rajzokkal, és gondolatébresztő, vagy éppen megható felismerésekkel. Tartsatok bloggereinkkel, ismerjétek meg ezt a nem mindennapi művét, és ha nektek kedvez a szerencse, meg is nyerhetitek a kötetet!

A Kisfiú, a Vakond, a Róka és a Ló – már a cím is sejteti a szokatlan hosszúságával, hogy nem mindennapi kötetet tart a  kezében az olvasó. Őszintén szólva, amikor először találkoztam a kötettel, még fogalmam sem volt, hogy miben is rejlik a különlegessége, csupán az fogott meg, hogy egy érzelmes és szívmelengető kötetnek ígérkezett, melynek már a külseje is nagyon impozáns. Ugyanakkor hasznos lett volna, ha ennél kicsit többet is tudok a kötetről, így nektek most elmondom, hogy mire lehet számítani.

 

A könyv leginkább azért különleges, mert egyedi hangulatú, különleges rajzok díszítik az oldalakat, ráadásul a kötet végig kézírásos, tehát olvasás közben olyan érzésünk lehet, mintha a szerző egyetlen és egyedi példányát tartanánk a kezünkben. Ezek miatt érzem leginkább, hogy a könyv tényleg nem mindennapi alkotás, és helye van a polcomon,  és bár a rajzok nem aprólékosak, képesek kifejezni érzéseket, ami szerintem hatalmas teljesítmény. Aki azonban emellett valamiféle történetre számít, annak csalódnia kell, ugyanis a cselekmény kimerül annyiban, hogy a négy barát – a Kisfiú, a Vakond, a Róka és a Ló – találkoznak, ehelyett inkább aforizmákkal, elmélkedéssel és bölcs mondásokkal találkozhatunk. Íme, egy példa erre:

„- A legnagyobb téveszme – mondta a Vakond-, hogy az életnek tökéletesnek kell lennie.”

A könyv tehát a legkevésbé sem gyerekeknek szól, inkább az ajándékkönyv kategóriába sorolnám, azonban a kötetben kifejtett felismerések, bölcsességek és elmélkedések között vannak egészen meghatóak, aranyosak, és természetesen elgondolkodtatók is. Azt nem tudnám kijelenteni, hogy nem voltak olyan mondatok, melyeket kicsit semmitmondónak, klisésnek éreztem, és amelyek nem tudtak megfogni, de szerencsére volt néhány nagyon találó és elgondolkodtató rész is (ezekről lesz majd egy külön bejegyzés is). Én nem igazán vagyok híve a bölcselkedő írásoknak, ezért nekem inkább a vicces vagy aranyos részek tetszettek, de szerintem ez már az olvasó egyéni preferenciájától függ.

Összességében azt kell mondanom, hogy A Kisfiú, a Vakond, a Róka és a Ló egy igazán figyelemre méltó könyv, mely engem elsősorban a kivitelezése miatt nyert meg engem, de sikerült néhány egészen frappáns és nagyon igaz mondatot is összegyűjtenem, így bátran mondhatom, hogy érdemes volt elolvasni a kötetet. Ha szeretitek az olyan műveket, melyek nemcsak a magánkönyvtáratok ékességei lehetnek, de az élet apró dolgaira is rávilágítanak, akkor ne hgyjátok ki ti sem a könyvet!

Értékelés:

Rating: 4 out of 5.

Nézzétek meg, hogy hogyan született a kötet:

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Charlie Mackesy könyve tele van aforizmákkal, azaz olyan olyan tömör, szellemes mondásokkal melyek röviden is örökérvényű igazságokat mondanak el. Mostani játékunkban ezért ilyen híres aforizmákat és szállóigéket gyűjtöttünk össze, a ti feladatotok pedig az lesz, hogy kitaláljátok, és megírjátok a Rafflecopter dobozban, hogy kitől származnak a megadott idézetek.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

„A türelem rózsát terem. …Egyebet nem.”

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

01. 28. Utószó
01. 30. Flora the Sweaterist
02. 01. Spirit Bliss Sárga könyves út
02. 03. Utószó extra
02. 05. Hagyjatok! Olvasok!
02. 07. Könyv és más

A könyv adatai:

Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás helye: Szeged
Kiadás éve: 2020
Oldalszám: 128
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789634578406
Fordította: Fazekas Sándor
Megjelenés időpontja: 2020. december 10.

 

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük