Értékelés

Saundra Mitchell: The Prom – A végzős bál

Fülszöveg:

Csak te meg én és egy DAL.
Emma Nolannek és Alyssa Greene-nek közös a célja: egy párként szeretnének mutatkozni a végzősök iskolai bálján. Csakhogy van néhány bökkenő – oké, lehet, hogy több is.
Alyssa még nem coming outolt. Nem mintha nem szeretne, de az anyukája a szülői munkaközösség tagja, és mindent elkövet, hogy azonos nemű párok ne vehessenek részt a bálon. Így Alyssának érthető módon nem nagy kedve van megbeszélni ezt vele. Hamarosan az egész város felsorakozik Mrs. Greene mögött, és nagyon úgy néz ki, Emma és Alyssa nem fognak boldogan élni, amíg meg nem halnak.
Egyszer csak a semmiből megjelenik két Broadway-sztár, akik hajlandók harcba szállni a lányokért (némi publicitásért cserébe). De amikor a jó szándékuk csődöt mond, Emmán és Alyssán van a sor, hogy megmutassák az indianai kisvárosuknak – no meg az egész világnak –, hogy a szerelem az szerelem.


Nemrég jelent meg a Könyvmolyképző kiadónál A végzős bál című regény, ami a The Prom című broadway musical könyvváltozata! A nyíltan leszbikus Emma Nolan és a még nem coming outolt Alyssa Greene ugyanazt szeretné: párként megjelenni a végzős bálon, és egymással táncolni. Sajnos Alyssa édesanyja, a szülői munkaközösség bigott vezetője úgy dönt, hogy inkább nem tartanak bált, mintsem, hogy Emma a titokzatos lány párjával a karján jelenjen meg. Nem sokkal később pár broadway színész jelenik meg, és tüntetni kezd egy azonos nemű párokat is elfogadó bál megtartása mellett! Tartsatok velünk a regény blogturnéján, hogy megtudjátok mit gondolnak bloggereink Emma és Alyssa történetéről! Ne feledjétek, hogy a turné végén egy szerencsés olvasónk meg is nyerheti A végzős bált!

A The Promról már mindenféle véleményt olvastam korábban, a fülszöveg alapján mégis nagyon megtetszett a történet, ráadásul elég kevés LMBTQ regényt olvasok, ezért gyorsan eldöntöttem, hogy meg kell ismernem Emma és Alyssa történetét. Az egyetlen dolog, amitől kicsit tartottam, az az apróság, hogy a kötet egy musical alapján készült, ami akár rosszul is elsülhetett volna, de szerencsére nagyon jól sikerült regény lett, bár kétségtelenül érződik néhol a sztorin, hogy színpadra szánták. Ez azonban senkit ne tántorítson el!

The Prom (film)
A film plakátja

A történet, ahogy a fülszövegben is olvashattátok, rém egyszerű: Alyssa és Emma együtt szeretnének menni a bálba, ezt azonban megakadályozza, hogy Alyssa képtelen beszámolni róla az anyjának, hogy leszbikus, a nő ráadásul minden erejével azon van, hogy csak különnemű párok juthassanak be a bálra. A kezdetben kis konfliktusból hamarosan óriási lesz, és kissé indokolatlan módon megjelenik egy csapat sztár – itt jön a képbe, hogy egy musical a történet eredetije -, akik kiállnak Emma mellett, aki nyíltan vállalt leszbikusságával rengeteg utálóra tesz szert – a bál pedig csak tovább borzolja a kedélyeket.

Bár nekem a broadway-sztárok nem adtak igazán sokat hozzá a történethez, a két főszereplő kifejezetten szimpatikus volt, és mindkettejükkel teljesen együtt tudtam érezni. Igaz rájuk, hogy nagyon érzelmes és jószívű lányok, de míg Emma rettenetesen vágyik rá, hogy végre nyíltan Alyssával lehessen, addig a barátnője képtelen kockára tenni a kapcsolatát az édesanyjával. Nem is áll előtte jó példa, hiszen Emmát is kitagadták a szülei, amikor kiderült, hogy nem heteroszexuális, Alyssa anyja ráadásul nyíltan kampányol szegény Emma ellen. Mindkét lány motivációi érthetőek tehát, és ettől lesz a regény sokszor igazán megható, és emiatt kerülnek hozzánk olyan közel a karakterek, akik valójában tényleg csak boldogok akarnak lenni. Elképzelni sem tudom, milyen nehéz lehet előbújni az LMBTQ+ fiataloknak, különösen egy ilyen kevéssé támogató közegben, de ez a könyv sokat segített abban, hogy elképzeljem a helyzetüket, és kicsit bele is tudtam bújni bőrükbe a regény segítségével.

„A hozzánk hasonlók maguk választják meg a családjukat. Nekünk kell kiválasztanunk, kikkel vesszük körül magunkat.
Korábban ez sosem jutott az eszembe. Ha a család szeretet, akkor azok, akiket szeretünk, a családtagjainkká lesznek.”

Maga a történet is érdekes volt egyébként – nemcsak a szereplők és a mondanivaló – mert bár nem mondanám kifejezetten bonyolultnak az események folyását, mindenképpen volt néhány olyan pillanat, amikor szurkolhattam a szereplők sorsáért, és azért, hogy képesek legyenek megtalálni önmagukat. Ha választanom kellene egy korosztályt, mindenképpen a felsősöket-gimnazistákat lőném be a célközönségnek, viszont abban is biztos vagyok, hogy ez a történet képes az idősebb korosztály számára is adni valamit. 

Negatívumként esetleg azt említhetném, hogy a regény végét kicsit túlságosan egyoldalúnak éreztem, de mivel nem szeretnék spoilerezni, erről nem is mondok semmit. Nem éreztem az igazi jelentőségét a két sztár feltűnésének sem, de ezen túl tudtam lépni, mivel Barry igazán hasznos tagja lett Emma kis csapatának a könyv végére, és összességében egy igazán aranyos és szívmelengető regény kerekedett ki végül az első látásra kissé furcsa történetből. Nagyon örülök, hogy sikerült megismernem ezt a különleges könyvet, és nagyon ajánlom mindenkinek, aki szereti az aranyos ifjúsági regényeket, és azoknak is, akik szeretnének egy igazán jó, mégis könnyen befogadható LMBTQ-könyvet olvasni.

Értékelés:

Rating: 4.5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Emma és Alyssa végzős báljának a problémáját a Broadway sztárok veszik a nyakukba, amit azzal viszonzunk, hogy megismerkedünk néhány híres Broadway musicallel. Minden állomáson találtok egy eltorzított posztert, és ki kell találnotok, hogy mi az előadás címe! (Mind az angol, mind a magyar címet elfogadjuk.)

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

(Ha nem látod a képet, kattints ide!)

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

01. 13. Hagyjatok! Olvasok! / Borítómustra
01. 17. Spirit Bliss Sárga könyves út
01. 19. Sorok között
01. 22. Sorok között / Filmajánló
01. 25. Utószó
01. 29. Hagyjatok! Olvasok!

A könyv adatai:

Kiadó: Könyvmolyképző (Vörös Pöttyös könyvek)
Terjedelem: 224 oldal
ISBN: 9789634578109
Fordította: Béresi Csilla
Eredeti mű: The Prom
Eredeti megjelenés éve: 2019

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük