Értékelés

Gáspár Bea: Bea konyhája

covers_570841Fülszöveg:

Gáspár Beát nem kell bemutatni, hiszen sokan ismerik. Ő a Győzike-show felvágott nyelvű Bea asszonya, a Konyhafőnök VIP győztese, majd a Konyhafőnök zsűritagja, fantasztikus borvacsorák szervezője, lebonyolítója. Ebből a szakácskönyvből azonban egy másik Gáspár Bea portréja rajzolódik ki: a receptekhez írt apró történeteken keresztül beleshetünk a kulisszák mögé, ahol egyszerre vibráló egyéniség, aggódó anya és gondos feleség.
A könyv receptjei a Gáspár család kipróbált ételei, melyeket a szerző gyűjtött össze vendéglők szakácsaitól, barátoktól, a Konyhafőnök séfjétől, nénéktől az utcában, rokonoktól, barátoktól, a cigány vajda feleségétől, szóval mindenhonnan, ahol valami érdekeset látott, hallott. A könyvben található ételleírások négy nagy fejezetbe illeszkednek, a szerző életútját követve a gyerekkorától napjainkig. A tejbegríztől a New Yorkban kóstolt cheesecake-ig, a bodaktól a konfitált kacsacombig számtalan étel bizonyítja, hogy Bea konyhájában remekül összeférnek a hallott, tanult receptek a saját megszokott fogásaival, miközben egy pillanatra sem tagadja meg a hagyományait. Így lesznek a könyv nyomán készített ételek izgalmasak, sokszínűek és különlegesek.
A pompás fogások tökéletes elkészítéséhez nem elég azonban a receptúra pontos követése, a titok máshol van. Bea szavaival: ha valamit szeretettel készítünk, az sokkal finomabb!

A BOOOK Kiadó jóvoltából megjelent Gáspár Bea első receptkönyve, Bea konyhája címmel. Ennek örömére a Blogturné Klub tizenhárom bloggere fakanalat ragad, hogy kipróbálja a Konyhafőnök VIP győztesének legkülönfélébb receptjeit, a mindenki által ismert és rajongásig szeretett tejbegríztől kezdve a marharostélyoson át, a narancsos sütőtökkrémlevesig, miközben megkóstoljuk a Gáspár család kedvenceit, és kitérőt teszünk a roma ételkülönlegességekhez is. Tartsatok velünk, ismerjétek meg Bea receptkönyvét, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott kötet egy példányát.

Nem volt még szakácskönyv a blogon, ami részben annak is köszönhető, hogy ritkán szoktam főzni, de annyira sokan áradoztak erről a könyvről, hogy nem tudtam kihagyni. Így aztán beszereztem Bea konyháját, majd édesanyámmal nekiálltunk kipróbálni néhány receptet. Egyelőre nem főételeket készítettünk el a könyvből, hanem egy nagy adag sós, túrós ropogóst, és Bea gofriját. Mielőtt azonban megmutatom, hogy mit alkottam a konyhában, röviden beszélek általánosságban a szakácskönyvről.

A Bea konyhája egyik legfőbb erőssége az, hogy olyan recepteket mutat be, amiket bárki el tud készíteni, és amikhez nem kellenek olyan különleges hozzávalók, amelyeket ne tudnánk megszerezni egy átlagos szupermarketben. Emellett a receptekhez képek és részletes leírások tartoznak, melyek tovább könnyítik a szakácsok dolgát. Ami még nagyon tetszett, az a receptek sokszínűsége a kötetben: főételek, édességek, apró nassolnivalók  és előételek is találhatók a könyvben, melyek nagyon különbözőek, így biztosan állíthatom, hogy mindenki talál olyan ételt, amit szívesen elkészítene.

Túrós ropogós

Ez egy nagyon egyszerű sós rúd recept volt, de érdekessé tette, hogy a tésztába túrót kellett tennem. Őszintén szólva nem bíztam benne igazán, hogy finom lesz ez a kis sós nassolnivaló, de nagy meglepetésemre isteni lett! Különösen frissen, melegen volt nagyon-nagyon finom, azonnal megettem belőle egy nagy halommal, úgyhogy ezt az ételt biztosan máskor is meg fogom sütni. Plusz pont, hogy nagyon egyszerű, rövid leírás tartozott a recepthez, ezért még az is simán meg tudja csinálni, aki nem igazán van otthon a konyhában. Az egyetlen negatívum talán az volt, hogy másnapra már nem volt olyan finom a ropogós, de még így is bőven megérte megcsinálni.

IMG_20191102_165814

Gofri

A túrós ropogós után nagyon vártam, hogy megsüthessem a gofrit is, de őszintén szólva egy kicsit csalódtam benne. Az édesség tésztája nagyon könnyed és habos volt, viszont az íze nem igazán jött be nekem. Alapvetően más, jóval egyszerűbb recept szerint szoktam gofrit készíteni, de nem bántam volna, ha kicsit bonyolultabban kell csinálni, ha az íze kárpótolt volna a plusz időért. Sajnos azonban az elkészült gofri nem sikerült tökéletesre, nem éreztem a vaníliát és a citromot, amit beletettem, ellenben nagyon tojásos ízű volt, ezért aztán nem voltam maradéktalanul elégedett ezzel a recepttel. Szerencsére Nutellával, gyümölccsel vagy juharsziruppal is finom volt, úgyhogy azért mégsem maradtunk éhesen.

received_289035261979945

Ezek voltak hát az én elkészült ételeim, de még rengeteg jó receptet szeretnék kipróbálni Bea asszony szakácskönyvéből. Összességében egy nagyon szuper kötetet sikerült összeállítania Bea asszonynak, tele egyszerű és izgalmas ételekkel, ezért jó szívvel ajánlom a kezdőknek és haladóknak egyaránt.

Értékelés:

Rating: 4 out of 5.

Ha megjött a kedved a könyvhöz, itt megrendelheted!

Ha pedig még több receptre vágysz, kövesd Bea konyháját a Youtube-on! Ebben a videóban például tejbegrízt készít, egy kis csavarral!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani játékunk során sütni fogunk, hogy mit és miből, azt nektek kell megfejtenetek.

Minden állomáson találtok egy állítást, mely alapján ki kell találnotok, milyen alapanyagra gondoltunk (pl.: zsír, olívaolaj, stb.), majd a helyes megfejtést beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Ám a játék itt még nem ér véget! Az állítások előtt ugyanis láthattok egy betűt. Gyűjtsétek őket össze és rakjátok helyes sorrendbe, hogy megkapjátok az elkészítendő finomság nevét. 

Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!

Feladat:

S) Tisztított, hántolt és pörkölt kakaóbabból nyert por alakú termék.

A nyereményjáték véget ért!

A turné állomásai:

11/06 Deszy könyvajánlója
11/07 Booktastic Boglinc
11/08 Dreamworld
11/09 Spirit Bliss Sárga könyves út
11/10 Utószó
11/11 Angelika blogja
11/12 Kelly és Lupi olvas
11/13 Csak olvass!
11/14 Hagyjatok! Olvasok!
11/15 Könyv és más
11/16 CBooks
11/17 A Szofisztikált Macska
11/18 Sorok között

A könyv adatai:

Kiadó: BOOOK Kiadó
Oldalszám: 160 oldal
ISBN: 9786155417542

Egy hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük